Kruh koji se ne mijesi/No knead Bread – najbolji kruh!

Da mi je netko prije par godina rekao da će mi kruh koji se ne mijesi postati br.1 kada je domaći kruh u pitanju, rekla bih mu da je lud. Jer, ako nešto volim, volim dizano tijesto i cijeli taj proces nastajanja peciva ili kruha od dizanog tijesta. Iskustvo me je naučilo da su peciva i kruh to bolji što ih više obradiš rukama, što više razviješ gluten unutar tijesta, što više ljubavi i vlastitog rada ugradiš u njih. Bez muke nema nauke i tako to…

I onda napravim kruh koji se ne mijesi bez imalo truda, ispečem ga drugi dan i dobijem totalnu fantaziju okusa i izgleda. Znači, nikad, ali stvarno nikad još nisam ispekla tako ukusan i hrskav kruh. Korica zapečena i hruskava da joj ne možeš odoljeti, a unutrašnjost puna finih mjehurića i rupica, izgled predivno rustikalno. Kao oni kruhovi koji izađu iz krušnih peći ili ispod peke. Kao nešto o čemu sam do sad mogla samo sanjati. I to sve bez imalo muke. Bez puno truda. Uz samo mrvicu kvasca. I kako je to moguće? Evo sada ću vam otkriti…

U čemu je tajna kruha koji se ne mijesi?

Prva tajna ovog kruha je tome što proces fermentacije traje jako dugo. Znači, umiješeni kruh diže se od 10-15 sati na sobnoj temperaturi. Tako uz mrvicu kvasca (točnije 1/4 male čajne žličice) nakon stajanja dobijete krušnu masu punu mjehurića koji jedva čekaju da naprave svoj posao za kruh koji se ne mijesi i da ga uzdignu do neslućenih visina 🙂 

Druga tajna kako bi kruh koji se ne mijesi uspio, je u načinu i temperaturi pečenja. Dakle, ovaj kruh se peče na jako visokoj temperaturi, na 230*C u poklopljenoj posudi koja mora biti vruća i zagrijana prije nego što sirovi kruh stavite u nju. Posuda mora biti takva da podnosi visoke temperature (vatrostalna, emajlirana, gusnata) i mora imati odgovarajući poklopac koji također podnosi visoke temperature. Znači, nemojte se zaribati i staviti u pećnicu posudu sa plastičnim ručkicama ili plastičnim držačem poklopca! Već i nakon 30 minuta ovakovog pečenja kruh će biti lijepo zapečen, no vi ga vratite u pećnicu bez poklopca na još 10 min. i dobit ćete još ljepši i hrskaviji kruh. Potreban je oprez kod pečenja ovog kruha, jer posuda i pećnica su jako vruće, pa pazite da se ne opečete! Kuhinjske rukavice ili duple krpe za prihvat posude su obavezne!

Kruh koji štedi kvasac!

E sad, kada sam vam otkrila sve tajne, nema druge nego da se bacite na posao. Osim vremena potrebnog da kruh odstoji prije pečenja, ne treba vam puno namirnica. Kruh koji se ne mijesi štedi kvasac. S obzirom da jedna vrećica suhog kvasca zadrži najčešće 7g, vama za jedan kruh treba cca 1g, što znači da od jedne vrećice suhog kvasca možete ispeći čak 7 kruhova! Hej, pa nije li to odlična stvar?! I još samo jedna napomena, kruh možete raditi u nekoliko različitih varijanti: možete kombinirati različite vrste brašna, a možete mu dodati i različite vrste sjemenki (sezam, lan, chia…) Probajte što prije i oduševite se ovim pre pre preeeeedivnim kruhom koji se ne mijesi.

Kruh koji se ne mijesi

Kruh koji se ne mijesi

POTREBNO:

 • 400 g glatkog brašna
 • 1/4 žličice suhog kvasca
 • 1 žličica soli
 • 300 ml vode

PRIPREMA:

 1. Pomiješati u većoj posudi brašno sa kvascem i soli. Ako želite, možete u ovom trenutku dodati chia sjemenke, sezam ili kim. Sada polako dolijevajte vodu i kuhačom sve dobro spojite u kompaktnu i ljepljivu masu. Kuhačom miješajte tako dugo dok ne razbijete sve grude brašna. Posudu sada poklopite odgovarajućim poklopcem ili ju prekrijte prozirnom folijom. Tijesto mora mirovati na sobnoj temperaturi najmanje 10 sati, a poželjno je i 12.  Znači, ja ovo najčešće radim navečer. Umijesim i ostavim preko noći da se diže, a ujutro pečem.
 2. Nakon stajanja kada otklopite posudu vidjet ćete da je tijesto za kruh koji se ne mijesi udvostručilo svoj obujam i da je pahuljasto i puno sitnih mjehurića.
 3. Pećnicu uključite na 230*C i u nju stavite posudu sa poklopcem u kojoj ćete peći kruh. Neka se polako zagrijava.
 4. Uzmite jedan veći komad papira za pečenje i obilno ga posipajte brašnom. Ruke također dobro pobrašnite pa tijesto istresite iz posude na taj pobrašnjeni papir. Tijesto također posipajte brašnom pa ga lagano dlanovima rasprostrite preko papira. Ovo neće biti problem jer je tijesto baš jako mekano.  
 5. Sada prstima (ili većom špatulom) samo lagano preklopite rubove tijesta prema sredini, kao da slažete veliku kuvertu ili tako nešto. Ako se jako lijepi, dodajte još brašna. Uglavnom, ovaj postupak biste trebali napraviti što bržim pokretima, jer će se tako najmanje lijepiti! Tijesto biste nakon takve obrade i preklapanja trebali moći uzeti u ruku. Sa papira za pečenje otresite višak brašna, pa tu mekanu kuglu tijesta spojenom stranom prema dolje odložite u sredinu tog papira za pečenje. Znam da je ovo možda malo nespretan opis, ali kada pokušate prvi put, shvatit ćete o čemu pričam. Znači tijesto je od gore zaobljeno i glatko! Tako pripremljeni kruh, zamotajte rubovima papira sa svih strana i pokrijte kuhinjskom krpom dok pećnica i posuda ne budu spremne za pečenje.
 6. Kada se pećnica zagrijala, izvadite vruću posudu, otpklopite je pa u sredinu posude pažljivo i sve skupa sa papirom za pečenje stavite svoj kruh koji se ne mijesi. Posudu poklopite i odmah vratite u pećnicu. Kruh ovako poklopljen peći 30 minuta na 230*C.
 7. Nakon toga, posudu otklopiti i zapeći kruh još daljnjih 10-15 minuta.
 8. Kruh je sada pečen, izvadite ga iz pećnice, izvadite ga i iz posude u kojoj se pekao te ga odmah premjestite na dasku ili rešetku. Omotajte ga čistom krpom, začekajte da se malo prohladi i navalite na njega! Odličan je i paše u baš svim prilikama. Dobar tek!

Recept u slikama:

Oznake:

 • Prikaži komentare (2)

 • Silvija

  Moze li se ovaj kruh peci bez poklopca? (Znam, vidim u svim receptima posuda, ali eto, nemam je, a prije, jaako davno, sam radila neki no-knead-bread ‘obicno’ i bio je dobar)

 • Sandra Gašparić

  Pa ako ste već radili i uspjelo vam je, ne razumijem pitanje. Znači da može, ako vam je uspjelo. Ja nisam pokušavala bez poklopca pa vam ne mogu reći svoje iskustvo.

 • Odgovori

Vaš e-mail neće biti objavljen. Obavezna polja označena su sa *

Komentar

 • Ime *

 • E-mail *

 • Webstranica


Pročitajte na ReciPeci i …

Ružice od jabuka i lisnatog tijesta su savršeni desert!

Ružice od jabuka i lisnatog tijesta su još jedan dokaz kako su najjednostavnije stvari ...

Armirana krumpiruša

‘Armirana krumpiruša’ zato, jer je to obična krumpiruša samo malkice pojačana ‘armaturom’ odnosno mljevenim ...

Lješnjak poljupci – hrskavi božićni kolači

Kada su božićni kolači u pitanju, najsretnija sam kada radim one u kojima mogu ...

Pileći perkelt sa špeclima

Uf, tek kad sam napisala naslov jela i ponovo bacila pogled na njega sam ...