Pripremiti gulaš u nekakvoj ‘normalnoj’ količini i nije neko umijeće. Pripremiti ga u većoj količini u kotliću na otvorenoj vatri isto tako. No doživljaj pri pripremi nečeg takvog je nenadmašiv a okus takvog jela fenomenalan. Stoga vam danas neću puno pisati o samoj recepturi gulaša jer vjerujem da za takvo jednostavno jušno jelo svatko ima neki svoj recept, nego ću vam više pisati o doživljaju kuhanja samom. Čula sam puno puta kako je recimo, vojnički grah koji se kuha u ogromnoj količini neusporedivo bolji od graha koji se kuha doma u loncu. Nisam vjerovala dok nisam probala i tome je doista tako. Slična je stvar i sa drugim jelima koja se mogu pripremiti u većoj količini od one uobičajene. Ima nešto u količini sastojaka, luka, mrkvice, paprike koji se ovdje dodaju u većoj kolčini pa samim time upotpune okus jela, no puno više toga ima u doživljaju, u atmosferi i djeljenju hrane sa dragim ljudima. Ovo je bio moj prvi gulaš iz kotlića i baš sam ponosna na njega jer za prvi put, ispao je jako dobro. Pripremala sam ga ovoga ljeta na kampiranju na Vukovarskoj adi za nekolicinu prijatelja i podosta djece. Dodavajući u kotlić namirnicu po namirnicu, guleći krumpir u hladu velikih vrba i gledajući kako se sve to skupa u loncu krčka i širi oko sebe zamamni miris, dok se klinci pokraj mene igraju u pijesku i strpljivo čekaju svoju zdjelicu krepkog obroka, pomislih kako je baš taj trenutak, trenutak za pamćenje. I doista je tako jer, i danas,  dok mi u  ranojesenska prohladna jutra pogled odluta sa prozora ureda na drugu stranu Dunava, na našu vukovorsku adu, u nos mi se uvuče miris tog finog gulaša i mogla bih se kladiti da kada zatvorim oči još uvijek pod prstima osjetim pijesak kako izmiče dok pripremam gulaš u kotliću.

Čuh negdje već da je poznata navada da ovakve stvari u kotliću obično pripremaju muškarci i da je to nešto što samo oni znaju napraviti kako treba. Pa ako je tome tako, moje je zadovoljstvo tim veče jer je ovaj moj gulaš bio za prste polizati. A ako ste slučajno baš vi, neznalica u pripremanju gulaša, evo nekih osnovnih smjernica kako to napraviti. U kotliću samo povećajte količine svega, a u manjem loncu smanjite i prilagodite sebi. I naravno, ne zaboravite nabaviti dosta kruha, jer uz dobar gulaš ide i dobar kruh 😉

Zaboravih još nešto reći: ako ste slučajno mislili da je Tupperware nekakvo fensi šmensi posuđe koje služi samo tome da bi se izložilo u finim i sjajnim kuhinjama, varate se. Jer Tupperware je bio moj veliki pomagač na kampiranju i olakšao mi je život prilično. Pokraj njihovog Turbo chefa i kompleta od dva nožića, ništa mi drugo nije trebalo i sa svim sam poslom bila gotova u tren oka a one male posudice su mi dobro došle za pohranu soli, šećera i sl. rasipnih namirnica u manjoj količini koja mi je bila potrebna na kampiranju. Dakle, ovaj se post sasvim opravdano mogao zvati i ‘S Tupperwareom na kampiranju‘ 😀

Potrebno:

  • 1 kg svinjskog buta ili lopatice
  • 1/5 kg junetine
  • 4 luka
  • 5 mrkvi
  • 2 paprike roge
  • 2 režnja češnjaka
  • 3 dl bijelog vina
  • 70 dag krumpira
  • lovorov list, vegeta, sol, papar, mljevena crvena paprika
  • 3 dl tekućeg paradajza

Priprema:

  1. Meso nasjeckati na kockice. Luk, mrkvicu i papriku sitno iskosati. Ako imate Tupperware Turbo chef, stvar je još lakša – samo sve ubacite u unutra, povucite ručkicu par puta i stvar je riješena!
  2. Zagrijati kotlić s malo ulja na jakoj vatri, ubaciti sjeckano povrće i pržiti par minuta dok sve skupa malo ne omekša. Tada dodati meso, promiješati i pustiti da se malo zapeče sa svih strana.
  3. Nakon par minuta uliti vino, začiniti po ukusu (vegeta, sol, papar) i pirjati dok vino gotovo potpuno ne ispari. Uliti tada vode tek toliko da prekrije meso, dodati crvenu mljevenu papriku i paradajz pa uz povremeno miješanje i dolijevanje vode kuhati cca 1,5 sat.
  4. Tada dodati krumpir nasjeckan na kocke, doliti vode do vrha, odnosno do željene količine gulaša, pa kuhati dok se krumpir ne skuha. Na kraju popraviti okus začinima, izvaditi malo krumpira na stranu pa ga zgnječiti vilicom i vratiti u kotlić kako bi se gulaš zgusnuo.

Poslužiti vruće!

Dobar tek 🙂

Sve fotografije snimljene su Olympus digitalnim fotoaparatom!

Oznake:

  • Prikaži komentare (0)

  • Odgovori

Vaš e-mail neće biti objavljen. Obavezna polja označena su sa *

Komentar

  • Ime *

  • E-mail *

  • Webstranica


Pročitajte na ReciPeci i …

Kremasti zalazak sunca – Creamy sunset cake

Ako ste kojim slučajem ljubitelj soka od naranče i kremastih kolača svježeg okusa, onda ...

Domaći ReciPeci kebab

Jeste li kad poželjeli pojesti zdravi fast food? Ja jesam, puno puta…Dok sam bila ...

Keksi s maslacem koji se tope u ustima

Iako u većinu prhkih keksića dodajemo maslac koji im osigurava prhkost i predivan okus, ...

Ledolina

“Kao okus iz davnina, iz djetinjstva, iz vitrina, dolazi nam Ledolina, Ledolina, Ledolina….desertna krema ...