Raspucanci su božićni kolači koji već godinama zauzimaju prva mjesta na top listama slatkih božićnih želja i vjerujem da nema osobe koja nije čula za njih. Ti mirisni raspuknuti keksići sa čokoladom osvajaju na prvi pogled. A kada ih kušate zaljubljujete se u njih zauvijek.

Božićne keksiće slične teksture i izgleda sam već nekoliko puta radila te napisala nekoliko recepata. No u svakom od tih recepata raspucana površina zbog koje raspucanci i jesu to što jesu dogodila se manje više slučajno. Ili bih u kekse stavila premalo brašna pa bi se raspucali nakon pečenja, ili bi oni ispucali, a iznutra bili tvrdi i ne baš ukusni.

E, pa ovaj put raspucanci – čokoladni raspuknuti keksi ispali su savršeno. Rade se slično kao Međimurski kruheki, samo što u njih ide malo više brašna. Ovi fantastični božićni keksi svoj raspucani izgled mogu zahvaliti ponajprije šećeru u prahu u koji se sirova smjesa uvalja prije pečenja. Što se više šećera u prahu zadrži na površine kuglice, to će se ona bolje raspucati tijekom pečenja. Dobra je stvar također smjesu za raspucance držati u hladnjaku prije oblikovanja i to iz nekoliko razloga. Hladnu smjesu ćete lakše oblikovati u kuglice, a keksići će nakon pečenja biti izuzetno meki i podatni iznutra.

Dakle, raspucanci samo čekaju na vas. I zato, recept u ruke, osmjeh na lice i za tren ćete cijelu kuću zamirisati ovom čokoladnom božićnom čarolijom!

Raspucanci

Raspucanci 

POTREBNO:

  • 250 g mljevenih oraha
  • 200 g čokolade u prahu
  • 150 g šećera u prahu
  • 11 žlica glatkog brašna
  • 3 jaja
  • 1,5 žličica praška za pecivo
  • I još: 200 g šećera u prahu (za uvaljavanje)

PRIPREMA:

  1. Miksati cijela jaja sa šećerom u prahu par minuta. Tada dodati čokoladu u prahu, promiksati pa polako dadavati brašno sa praškom za pecivo. Na kraju umiješati i mljevene orahe. Smjesu ostaviti u hladnjaku barem 20 minuta.
  2. Od pripremljene smjese uzimati manje količine i dlanovima oblikovati kuglice veličine manjeg oraha. Svaku kuglicu uvaljati u šećer u prahu. Kuglice slagati u lim za pečenje preko papira za pečenje u razmacima.
  3. Peći u zagrijanoj pećnici 12 minuta na 180C. Pečene raspucance ostaviti da se ohlade na limu, pa ih tek tada pospremiti.

Dobar tek!

Recept u slikama:

Oznake:

  • Prikaži komentare (1)

  • Suzana

    Odlični su,prvi put sam ih radila,prezadovoljna sam.Mada drugi put ću raditi nešto manje kuglice..nekako su mi zgodnije izgledom…okusom su savršene,mekane iznutra,jednostavno prefine.Koliko sam vidjela vama se smjesa nije toliko lijepila za prste…meni je pa sam iz tog razloga ubrzala posao s malo većim…
    Hvala na receptu…sve najbolje u novoj g.😊

  • Odgovori

Vaš e-mail neće biti objavljen. Obavezna polja označena su sa *

Komentar

  • Ime *

  • E-mail *

  • Webstranica


Pročitajte na ReciPeci i …

Kiseli ‘kvašeni’ krastavci

Ne znam da li ste se ikad susreli sa ovakvom vrste zimnice. Na ovakav ...

Mesna pita

Priprema ručka sa mljevenim mesom meni je oduvijek nekako najjednostavnija jer je toliko mogućih ...

Kitnkez, kitnikez, kotonjada ili sir od dunja

Ima tako tih nekih recepata, jela i slastica pomalo zaboravljenih, starinskih sasvim kao što ...

Čokoladni tart – savršena čokoladna fantazija

Čokoladni tart predivan je čokoladni desert od prhkog tijesta i savršeno mekog čokoladnog punjenja. ...

Dalmatiner kocke

Recept poslala: Tanja Gregur iz Preloga Evo još jednog super kolačića iz Tanjine radionice ...