Monkey bread ili u prijevodu Majmunski kruh prefina je poslastica od slatkog dizanog tijesta u koju se čovjek zaljubi na prvi zalogaj. Doslovno! A zalogaja ima stvarno puno, jer ovo je u stvari slatki pull apart bread, pa kada staneš trgati komadić po komadić, jednostavno se ne možeš zaustaviti. Ovaj simpatični ‘majmunski’ naziv dolazi iz činjenice da se monkey bread poslužuje u komadu, ali kao finger food jelo. Znači, trga se prstima i svatko uzima svoj dio sa iste ‘hrpe’, slično kako bi to i majmuni radili u prirodi 😉

I doista, kada na stol staviš topli monkey bread i kada ga gladna ekipa počne trgati, pa ti se onaj slatki maslac sa cimetom slijeva niz prste, pa kad se oblizuješ da pokupiš sve slatke mrvice iz kutova usana, ne možeš da se ne osjetiš pomalo životinjski. Baš kao kakvo majmnuče 😀

Monkey bread okusom je jako sličan slastici koja se zove Cinnamon rolls, barem u svojoj osnovi. Znači, dizano tijesto nadjeveno cimetom i šećerom. Jedino što se cinnamon rollsi prelijevaju dodatno onim preukusnim bijelim preljevom. Monkey bread ne traži taj preljev jer je presočan sam po sebi! Nakon uvaljavanja komadića dizanog tijesta u otopljeni maslac sa cimetom i šećerom, termičkom obradom odnosno pečenjem napravi se savršeno sočni, ljepljivi i slatki preljev izvana, dok je unutrašnjost predivno mirisna i ukusna.

U američkoj verziji ovog recepta postoje manja odstupanja i budući da se tamo mogu kupiti već gotova slatka dizana tijesta za ovakve slastice u debelim rolama, sam postupak pripreme je naravno puno kraći od ovog mog. No, bez obzira na to, ako ste iole skloni pripremi dizanog tijesta, napraviti monkey bread nije baš nikakav problem! Zasučite rukave, jer slijedi recept za najsočniji monkey bread ikad!

Monkey bread recept za Majmunski kruh

Monkey bread / Majmunski kruh

POTREBNO:

Za dizano tijesto:

  • 500 g glatkog brašna
  • 1 vrećica suhog kvasca
  • 4 žlice šećera
  • 1 žličica soli
  • 100 g maslaca
  • 320 ml mlijeka

Za umakanje:

  • 150 g šećera
  • 150 g maslaca
  • 4 žlice mlijeka
  • 1-2 žlice cimeta
  • 1 vanilin šećer

PRIPREMA:

  1. Za tijesto pomiješati u posudi sve suhe sastojke. Maslac otopiti. Uz neprestano miješanje ili miksanje dodati suhim sastojcima otopljeni maslac i toplo mlijeko. Umijesiti dizano tijesto. Mijesiti tako dugo dok ne postane potpuno glatka i kompaktna masa. Tijesto odložiti u posudu sa poklopcem i pustiti da stoji 30-40 minuta na toplom mjestu dok ne udvostruči volumen.
  2. Za preljev otopiti maslac pa ga u posudici pomiješati sa šećerom, mlijekom i cimetom. Miješati dobro tako se dobar dio šećera otopi.
  3. Pripremiti kalup za kuglof koji treba dobro premazati otopljenim maslacem.
  4. Sada uzdignuto tijesto istresti na pobrašnjenu radnu površinu. Podijeliti ga odmah na 8-10 podjednakih dijelova. Od svakog dijela formirati dug i tanak valjak. Oštrim nožem izrezati valjak tijesta na komadiće cca 2×2 cm, može i malo veće. Nije bitno da svi budu isti!
  5. Komadiće tijesta ubacivati u preljev od maslaca, šećera i cimeta, lagano promiješati pa ih slagati u kalup za kuglof. Komadiće ubacivati u kalup za kuglof bez ikakvog reda, jednog na drugi i tako dok ne potrošite sve sastojke. Ako slučajno ostane malo preljeva, istresite ga preko svega od gore.
  6. Kada sve ovo napravite, kalup za kuglof bi trebao biti prazan do ruba bar 2 cm jer će dizano tijesto pečenjem prilično narasti pa bi vam se moglo dogoditi da tijesto naraste preko ruba i da vam preljev curi po pećnici. Ako svejedno niste sigurni u svoj kalup, svakako preporučam da na dno pećnice stavite komad alu folije kako bi ‘uhvatili’ eventualno curenje preljeva i spriječili čišćenje pećnice nakon pečenja 😉
  7. Ovako formirani monkey bread treba ostaviti da odstoji prije pečenja još 20-tak minuta. Nakon toga, peći u pećnici zagrijanoj na 180*C 40-45 minuta.
  8. Pečeni monkey bread odmah iskrenuti na tanjur na kojemu će se i posluživati, no nemojte odmah maknuti kalup, nego ga ostavite tako preokrenutog 10-tak minuta, pa ga tek onda maknite.
  9. I to je to, vaš monkey bread je spreman za degustaciju i uživanje. Psrtima naravno! Dobar tek svima 🙂

Recept u slikama:

Oznake:

  • Prikaži komentare (0)

  • Odgovori

Vaš e-mail neće biti objavljen. Obavezna polja označena su sa *

Komentar

  • Ime *

  • E-mail *

  • Webstranica