Cronut krafne u presjeku nakon pečenjaAko možda dolazite iz Hrvatske kao i ja sama, prvo što ćete pomisliti kada se kaže Cronut je da bi to mogla biti neka hrvatsko-američka novotarija od kolača. I prevarit ćete se baš kao i ja. Jer Cronut nema veze s lijepom našom Croatiom već je to najnovija slastica jednog francuskog slastičara (Dominique Ansel) sa Manhattana za kojom su Amerikanci potpuno poludjeli i koja je tamo totalni hit. U stvari je to kombinacija kroasana i krafne – fino, lisnato tijesto kroasana (Croissant) koje ima oblik američke krafne (Donut) s rupom u sredini i koje se prži u ulju kao krafna. Dizano tijesto, novi recept i fantastične fotografije s raznoraznih food blogova širom svijeta koji pišu o ovoj slastici bile su dovoljne da poželim i ja napraviti svoje prve cronut krafne. Pomišljeno – učinjeno, ali uz prilično truda i vremena. Zašto? Pa zato što za ovu slasticu treba izdvojiti ni manje ni više nego cijelo poslijepodne i dobar dio idućeg dana, jer navodno da bi ove krafne uspjele i da bi postigli onaj fini slojeviti izgled i dobar okus potrebno je tijesto preslagivati više puta, pa ga puštati da počiva, pa rezati, pa opet čekati, pa Cronut - prikaz krafne s preljevompržiti…a rezultat? Ako volite prženo dizano tijesto, ako obožavate krafne, obožavat ćete i cronutse i bit ćete oduševljeni rezultatom 😉 Cronut se po izvornoj recepturi poslužuje preliven sa šećernim preljevom s aromom ruže i roze je boje, te se može puniti raznim kremama. Ja svoje nisam punila ničim jer iskreno, namučila sam se dosta dok sam ih napravila i na kraju priče nije mi bilo do smišljanja na koji način da uguram još i punjenje u njih. Vjerujem da bi sa finom kremom od vanilije bili fantastični, no moji su svi komentirali da su odlični i ovako prazni, s preljevom i posipani šećerom. Dakle, ako vam je već pomalo dosta klasičnih krafni kojima će se i ovogodišnji fašnik okititi u većini domova, trgova i karnevalskih fešti, cronut je idealan za razbiti tu monotoniju. Francuski kroasan na američki način 😉 Evo recepta i uputa:

Cronut recept

Potrebno: 

  • Prikaz cronut krafne u presjeku530 g  brašna
  • 1 vrećica suhog instant kvasca
  • 100 g šećera
  • 1 vanilin šećer
  • 1 žličica soli
  • 2 velika jaja ili 3 manja
  • 250 ml toplog mlijeka
  • 200 g maslaca
  • Za šećerni preljev: 1/2 šalice šećera u prahu, 2 žlice kiselog vrhnja, nekoliko kapi arome za kolače s okusom jagode (sve pomiješati)

Priprema:

  1. Pomiješati u većoj posudi brašno, šećer, vanilin šećer, sol i kvasac. U sredinu rabiti jaja pa uz postepeno dodavanje mlijeka umijesiti dizano tijesto. Mijesiti prvo mikserom sa spiralama a potom energično rukama dok tijesto ne postane mekano i podatno. Pokriti prozirnom folijom pa odložiti u hladnjak na 30 minuta.
  2. U međuvremenu dok se tijesto odmara izraditi maslac da bude podatan i mekan sa 2 žlice brašna.
  3. Izvaditi tijesto iz hladnjaka, na pobrašnjenoj radnoj površini ga razvaljati u pravokutnik debljine cca 1 cm, premazati cijelu površinu četvrtinom pripremljenog maslaca pa ga preklopiti na tri dijela, jedno preko drugog (vidi sliku). Omotati tako zamotano tijesto prozirnom folijom i pospremiti u hladnjak na 30 minuta. Nakon toga tijesto opet oprezno razvaljati na debljinu od 1 cm premazati drugom četvrtinom maslaca pa na isti način preklopiti i omotano odložiti u hladnjak na slijedećih 30 minuta.  Postupak ponoviti još 2 puta. Nakon završnog razvaljavanja tijesto treba odležati u hladnjaku nešto duže, najmanje 1 sat a najbolje preko noći.
  4. Nakon toga tijesto je spremno za daljnu obradu odnosno pečenje. Razvaljajte ga na debljinu od 3-5 cm, izrezujte kalupom ili čašom okrugle oblike (u sredini trebaju imati rupicu). Budući da ovo tijesto ne možete ponovno razvaljavati jer onda neće biti lijepo lisnato, ostatke od izrezivanja također iskoristite i ispecite kao takve male nepravilne oblike. Zagrijte veću količinu ulja pa pržite cronutse s jedne i s druge strane dok ne postanu tamno smeđi. VAŽNO!!! Neka vas ne zavara tamna boja koju tijesto dobije ubrzo nakon što se počne pržiti. Ne smijete ih prerano vaditi iz ulja jer u ovom je tijestu puno šećera i upravo zbog karamelizacije šećera ono brzo potamni, pa ako ga izvadite prerano, neće se lijepo ispeći iznutra i biti će gnjecavo. Također je bitno ulje ne pregrijati. Ukoliko nemate termometar za hranu najsigurniji ćete biti da je temperatura dobra za pečenje tako da u ulje stavite male komadiće tijesta koji su preostali od izrezivanja cronuta. Ako počnu cvrčati i lijepo se okretati i peći, ulje je dobre temperature. Tada smanjite plamen i pokušajte stalno održati tu temperaturu. 
  5. Pečene cronute ocijediti na papirnim ubrusima od suvišne masnoće, preliti pripremljenim šećernim preljevom ili posipati šećerom. Servirati vruće (preporuka je to cronut izumitelja jer navodno kad se ohlade, nisu tako fini) 🙂

Dobar tek!

Recept u slikama (snimljeno Olympus digitalnim fotoaparatom):

Prvo treba umijesiti dizano tijesto - korak 1.Posupak mazanja tijesta maslacom - korak 2.Fotografija prikazuje daljnju obradu tijesta za cronutOpis prebacivanja tijesta na trećine...Opis prebacivanja tijesta u drugom korakuOpis postupka omatanja tijesta prije odmaranjaOpis izrezivanja krafniOpis postupanja s cronutsima prije pečenjaOpis prženja cronut krafniOpis postupanja s cronutsima nakon pečenjaNačin serviranja cronuta sa šećernim preljevom

Oznake:

  • Prikaži komentare (0)

  • Odgovori

Vaš e-mail neće biti objavljen. Obavezna polja označena su sa *

Komentar

  • Ime *

  • E-mail *

  • Webstranica


Pročitajte na ReciPeci i …

Zapečena piletina s povrćem

Zapečena piletina s povrćem jako je ukusno jelo koje vrlo često pripremam za ručak, ...

Šarena slana rolada svaku zabavu čini ljepšom

Priprema hrane za zabave i druženja doista može biti zabavna, naročito ukoliko se na ...

Peciva u obliku bundeve

Vjerujem da svi već znate koliko volim dizano tijesto. Obožavam cijeli proces oko njega: ...

Sočna piletina s paprikom iz pećnice

Gonjena željom da si ovog vikenda što više pojednostavim kuhanje i boravak u kuhinji ...

Breskvice – najdraži slatki okus tradicije

Svi ste već sigurno puno puta čuli za breskvice, te male šarene okruglice koje ...