Zapečena piletina s povrćem

Zapečena piltina s povrćemZapečena piletina s povrćem jako je ukusno jelo koje vrlo često pripremam za ručak, a obožavam ga iz više razloga. Prije svega zapečena piletina s povrćem mi je idealna jer u jednom loncu/posudi/pekaču imam u isto vrijeme i glavno jelo i prilog (piletina + povrće), a kao drugo priprema je sasvim jednostavna i doista ne oduzima previše vremena u kuhinji. Iako ja baš volim boraviti u kuhinji i ona mi je najdraže mjesto u kući, često i sama vodim trku s vremenom pa budem ponosna na sebe kad uspijem ručak pripremiti (zbombati sve za čas 😉 )  za kakvih 30-tak minuta, sve skupa gurnuti u pećnicu i posvetiti se nekim drugim obavezama dok se ručak dalje priprema sam. Moram priznati da sam sretna što moji klinci svi odreda doista vole svo povrće i vesele se svakom ovakvom ručku gdje povrća, pa makar onog zamzrnutog iz vrećice, ima dosta pa je tako zapečena piletina s povrćem i njima jedan od dražih obroka. Ovakve zapečene složence najčešće radim u staklenoj vatrostalnoj posudi jer jednostavno nikako da si nabavim jednu finu zemljanu/glinenu kakva bi bila idealna za ovakve stvarčice koje se fino preliju kakvim umakom, posipaju sirom i zapeku. Kako u zadnje vrijeme često surfam raznoraznim američkim food blogovima u potrazi za nekim novim idejama, primjetih kako imaju jako puno recepata  Crock pot slow cooking tematike, posebice s piletinom ‘Chicken Crock pot‘ što bi u prijevodu bilo spora priprema hrane u zemljanoj posudi/loncu. Pa mi je bilo pomalo smiješno kako i Amerikanci i Britanci imaju te neke univerzalne nazive za određene proizvode (Crok pot – poznata robna marka posuđa = Crok pot – jelo pripremljeno u zemljanom loncu ili vatrosalnoj posudi) kao što i mi ovdje nekad imasmo..npr.  kod nas je bilo koji kalkulator postao Digitron, a bilo koja pasta za zube Kaladont 😀 Ehh ta sjećanja na 80-te uvijek izmame osmjeh u uglu usana 😉 A evo i recepta za jedan sasvim domaći zapečenac od piletine s povrćem…

Zapečena piletina s povrćemZapečena piletina s povrćem

POTREBNO:

  • 1 file pilećih prsa
  • 1 pakiranje zamrznutog miješanog povrća (mrkvica, brokula, cvjetača, krumpir, grašak…)
  • 200 ml vrhnja za kuhanje
  • 2 žlice kiselog vrhnja
  • 3 žlice brašna
  • 300 ml mlijeka
  • 100 g sira trapista
  • 80 g maslaca
  • vegeta, sol, papar

PRIPREMA:

  1. Piletinu izrezati na kockice pa prepržiti na tavici na malo ulja. Zamrznuto povrće kratko blanširati u kipućoj vodi (5 min)
  2. Pomiješati piletinu i povrće i sve skupa izručiti u vatrostalnu posudu premazanu tankim slojem maslaca.
  3. Na ostatku maslaca pomiješati brašno, dodati mlijeko, pustiti da zavri pa dodati i vrhnje za kuhanje i kiselo vrhnje. Začiniti po ukusu.
  4. Pripremljenim bechamelom preliti piletinu pomiješanu s povrćem, od gore naribati sir, pa sve skupa zapeći u pećnici 30 minuta na 170ºC dok se ne vrhu ne napravi zlaćana korica.
  5. Poslužiti uz salatu po želji.

Dobar tek!

Recept u slikama:

Ispržiti piletinu...Pomiješati piletinu s blanširanim povrćemZaliti sve bechamel umakom i posipati siromZapeći u pećniciZapečena piletina s povrćem poslužena! Dobar tek :)

 

Oznake:

  • Prikaži komentare (1)

  • tanja77

    isto tako i ja radim samo uz dodatak kuhane tjestenine pa sve skupa pomiješano i zapečeno u pećnici. Prefino.

  • Odgovori

Vaš e-mail neće biti objavljen. Obavezna polja označena su sa *

Komentar

  • Ime *

  • E-mail *

  • Webstranica


Pročitajte na ReciPeci i …

Neobična savijača s ribizlom

Jučer smo u dućanu kupili jednu košaricu ribizla. Izgledao je baš privlačno – male ...

Panna cotta

Panna cotta je izvorni talijanski specijalitet i u biti to u prijevodu znači kuhana ...

Ananas kocke- savršeni kremasti kolači

Da, za ananas kocke doista se može reći da su savršeni kremasti kolači. I ...