Starinske čokoladne oblatne sa dulce de leche kremom

Starinske čokoladne oblatneKada kažem da obožavam oblatne, prvo pomislim na one starinske čokoladne oblatne sa dulce de leche kremom. Naravno da naše bake, tetke i strine koje od kada znaju za sebe znaju pripremati i ovakve oblatne, nisu ovakav nadjev nazivale tako prozaičnim nazivom – dulce de leche. Nisu zato što im vjerovatno nitko nikada nije rekao da se upravo polaganim ukuhavanjem šećera u mlijeku dobije fantastični karamel nama danas poznati kao Dulce de leche.  Ovaj je fantastični karamel tradicionalni južnoamerički slatki namaz, a u prijevodu sa španjolskog doslovno znači slatko od mlijeka.

Ako se odlučite na spravljanje ovog kolača, računajte na to da se krema kuha 2,5 sata. Da, dobro ste pročitali. Da biste dobili fini, gusti i dovoljno konzistentan dulce de leche, karamel koji je baza ovim oblatnama, morat ćete ga toliko kuhati na laganoj vatrici. I odmah da vam kažem, nemojte da vas to obeshrabri. Jer, dok se karamel kuha, morate ga samo povremeno promiješati, dok sa ostatkom vremena možete što hoćete. Popiti kavicu, pročitati dobar dio zanimljive knjige, pospremiti kuhinju, oprati prozore…svašta nešto…A ako su vam kojim slučajem na repertoaru božićni kolači, tada za to vrijeme možete ispeći još poneku vrstu kakvih sitnih kolačića 😉

Starinske čokoladne oblatne dobiti će svoj završni štih dodavanjem čokolade i maslaca u vrući karamel. No, ako ste kojim slučajem veliki zaljubljenik u karamel i ne želite još jednu čokoladnu poslasticu, tada oblatne samo premažite gotovim karamelom. Takve će oblatne nakon što se izrežu i odstoje dobiti posebnu hruskavu notu jer će se šećer iz karamela stajanjem na zraku kristalizirati. Definitivno zanimljiva opcija koju valja razmotriti 😉

Starinske čokoladne bolatne dulce de lecheTakve karamelaste oblatne su upravo one oblatne koje sam obožavala kao mala i koje su se uvijek nalazile u špajzi moje bake Matije u Nuštru. Baka je bila stara Hercegovka koja u pravilu nije pekla puno kolača. Ali ovakvih ‘šećernih’ oblatni je uvijek, ali baš uvijek bilo. Pogotovo kada se radilo o kakvom većem okupljanju kao što je npr. kirbaj ili svinjokolja. U pokušaju da se na takovim okupljanjima riješim bilo kakvih zadataka, znala sam se sakriti u špajzu pod stare drvene stepenice, praviti se da me nema i potamaniti oveću dozu šećernih oblatni 😀

Recept za ove starinske čokoladne oblatne nije mi dala moja baka Matija, jer je na žalost nema već dugo sa nama, a zapisane recepte nije imala. Uvijek je sve držala u glavi. Ali je zato naša kuma Ana bilo toliko dobra da mi ustupi ovaj recet za svoje čuvene oblatne, koje su me po mnogo čemu podsjetile na one stare bakine šećerne. I znate što? Recept je odličan! A oblatne…preostaje samo da ih probate. I nemojte da vas uplaši ta količina šećera. Tako mora biti. Ovo su konkretni božićni kolači koji se jedu onako, malo po malo, sa guštom…a svakim zalogajem postajete svjesni kako su najbolje stvari u životu upravo one najjednostavnije. Dakle, oblatne rekosmo…pa evo ih…

Starinske čokoladne oblatne

POTREBNO:

  • 1 l mlijeka
  • 600 g šećera
  • 200 g čokolade za kuhanje (što tamnija, to bolja)
  • 250 g maslaca (ili margarina)
  • prstohvat soli
  • pakiranje oblatni (5 komada)

PRIPREMA:

  1. U veću posudu uliti mlijeko, dodati šećer pa uz miješanje pustiti da provrije. Kada slatko mlijeko provri, smanjite vatru na najmanje i kuhajte 2,5 sata uz povremeno miješanje. Ovo je dug proces tijekom kojega će šećerno mlijeko polako mijenjati boju i pretvarati se u karamel. Iako će vam se ovo činiti kao nemoguća misija, budite uporni i vjerujte receptu, jer tako to mora ići – polako. Nakon otprilike 30-tak minuta neprestanog kuhanja tekućina će postati lagano krem boje, nakon slijedećih pola sata još tamnija dok će kranji rezultat  biti prava tamna boja karamela. (pogledajte fotke, slikala sam svaku fazu 😉 ) Istim slijedom će se masa zgušnjavati, malo po malo. Imajte na umu da se karamel tek hlađenjem zgusne do kraja. Također budite oprezni kod miješanja nakon recimo polovice kuhanja. Ako nakon sat vremena kuhanja naglo uronite kuhaču u tekućinu, jako će se zapjeniti. Zato, samo oprezno i polako.
  2. Kada ste skuhali karamel, dobili ste ustvari dulce de leche. Možete ga ako želite preliti u staklenke, zatvoriti, ohladiti i koristiti kao namaz na kruh ili neke druge slastice. Možete ga također odmah premazati preko oblatni, a ako želite dobiti starinske čokoladne oblatne nastavite čitati dalje.
  3. U vrući karamel dodajte nasjeckanu čokoladu, promiješajte da se otopi, a odmah potom dodajte nasjeckani maslac. Na laganoj vatrici i dalje uz miješanje sve otopite, kuhajte još 2-3 minute i to je to. Krema je spremna za oblatne.
  4. Svaki komad oblatne premazujte sa otprilike 6-7 žlica kreme i pokrivajte slijedećim komadom oblatne. Kada ste završili, opteretite oblatne većim limom i pokojom knjigom kako bi se nadjev dobro zalijepio za oblatne i kako se ne bi razdvajalo nakon hlađenja i sušenja.
  5. Kada se nadjev stisne i ohladi, oblatne izrežite na prutiće i pospremite u zatvorene kutije do posluživanja.

Dobar tek!

Recept u slikama:

Stavite na vtru mlijeko sa šećeromNakon pola sata mlijeko će postati krem boje...Nakon slijedećih pola sata dulce de leche je ovakav......a nakon toga ovakav...Dulce de leche nakon 2,5 sata kuhanja je ovakve bojeDodajte čokoladua zatim i maslac...Kratko promiješajte i dobili ste kremuKremom premazujte oblatneZavršite zadnjom oblatnom, opteretite sve skupa i ohladite pa izrežiteStarinske čokoladne oblatne su spremne!

Oznake:

  • Prikaži komentare (4)

  • ggoga

    Izvrsno, nista komplicirano a rezultat savrsen. Probajte napraviti i necete pozaliti.

  • Marijana

    U kojoj fazi se dodaje prstohvat soli? Je li neophodna?

  • b

    Možda pitam glupost….ali….zašto oblatne postanu gumene..meke….kako to izbjeći? Hvala na odgovoru unaprijed….

  • Sandra Gašparić

    Ne postoji način da ovakve oblatne ostanu hrskave, barem ja nisam do sad čula za njega 😉 Krema je ta koja ih omekša. Hrskave mi budu jedino one bez čokolade sa čistom šećernom kremom.

  • Odgovori

Vaš e-mail neće biti objavljen. Obavezna polja označena su sa *

Komentar

  • Ime *

  • E-mail *

  • Webstranica


Pročitajte na ReciPeci i …

Tortilje

Tortilje su omiljeno jelo mog Matka! Da se njega pita jeo bi ih svaki ...

Ledeni kolač bez pečenja sa oreo keksima

Ljeto je idealno vrijeme za napraviti ovaj ledeni kolač bez pečenja jer naravno, za ...

Bećar šnite – neodoljive svatovske oblatne

Nema svatova u Slavoniji i Srijemu bez poznatih sitnih slavonskih kolača kao što su ...

Krem juha od cvjetače i krumpira

U zadnje vrijeme sam nekako zapostavila priremu krem juhica koje su nam jedno vrijeme ...

Zapečene tortilja palačinke

Prošao je i Uskrs. Najeli smo se kolača, šunke i jaja, dobar dio toga ...