Punjena rolana pečenka kao fini svečani ručak

Punjena rolana pečenkaKada za ručak treba pripremiti nešto svečano i fino, tada je punjena rolana pečenka pravi izbor. Ne možete puno pogriješiti za koju god vrstu mesa da se odlučite. Kod ovakovog je ručka najvažniji vaš trud koji će, ako pečenje ukusno pripremite, rezultirati sočnim komadima mesa kojima ćete oduševiti sve prisutne za stolom. Ja sam ovoga puta odlučila da se na meniju nađe svinjska lopatica rolana i punjena finim nadjevom od kruha…i još ponečeg 😉

Svinjska lopatica je komad mesa koji se može pripremiti tako da bude katastrofalno suh i žilav ili ukusan i sočan do bola. Uz malo truda svinjsku lopaticu možete pretvoriti u predivno mirisno pečenje tako sočno da se na dodir vilice rastvara. Meso prije pečenja treba obraditi, ukloniti sve viškove i nepotrebne žilice, dobro ga nasoliti, pažljivo termički obraditi, a tada će nadjev doći samo kao točka na ‘i’ ovog finog ručka.

Punjena rolana pečenka biti će još ukusnija ako za nadjev upotrijebite kombinaciju od starog kruha, pancete i luka. Pokoja žličica senfa dati će pečenju potrebnu reskost pri dodiru s nepcem. Jednostavni i blagi prilog kao što je krumpir pire savršen je u ovoj priči kako ne bi previše odvukao pažnju sa glavnog jela koje je dovoljno aromatično i začinjeno.

Ja ustvari obožavam ovakva jela koja se pripremaju u pećnici. Jer za to vrijeme dok pećnica radi svoje (a btw moja Boschica radi presavršeno 😉 ) imam vremena posvetiti se nečemu drugom. Npr. izradi deserta u zadnji čas. Iako se priprema ovakve mesne rolade možda čini kompliciranom, vjerujte da ona to doista nije. Pokazati ću vam to korak po korak u tekstu i fotkama koji slijede. I zato okupite svoje najdraže oko sebe, potrudite se malo oko ručka i učinite da vaš blagdanski stol već za ovaj Božić zamiriši sočnom pečenkom.

Punjena rolana pečenka - idealan božićni ručakPunjena rolana pečenka

POTREBNO:

  • 1,5 kg svinjske lopatice
  • 3 žlice senfa
  • sol, papar, vegeta po želji
  • 150 ml bijelog vina
  • 150 ml vode

Za nadjev:

  • 5 šnita starog kruha
  • 150 ml toplog mlijeka
  • 1 jaje
  • žlica sjeckanog vlasca
  • 1 manji luk
  • 100 g pancete ili suhe slanine

PRIPREMA:

  1. Meso sa svih strana lijepo uredite i odstranite one dijelove koji strše, koji se vide ili djeluju neuredno. Tada ga zarežite oštrim nožem kroz sredinu ali ne do kraja i rastvorite kao knjigu kako biste dobili veći i tanji komad mesa. Tako dobiveni komad mesa izlupajte batom za meso što više možete, nasolite ga i popaprite sa svih strana pa ga pustite da odstoji bar 2 sata.
  2. Za to vrijeme napravite nadjev. Kruh izrežite na kockice pa ga zalijte toplim mlijekom i izgnječite rukama. Na malo ulja pržite sjeckan luk i pancetu pa kada lijepo zarumeni dodajte kruhu zajedno sa vlascem, začinima i jajetom. Smjesu dobro promiješajte rukama.
  3. Meso sa unutrašnje strane premažite senfom. Zatim preko cijele površine ravnomjerno rasporedite nadjev od kruha. Meso sada pažljivo zarolajte. Neka spoj bude na dnu. Uzmite kuhinjski konac (ako ga nemate poslužiti će sasvim ok i malo deblji obični konac za šivanje) pa što čvršće omotajte njime meso kako se ne bi rastvaralo prilikom pečenja.
  4. Ovako dobivenu roladu brzo i na jakoj vatri ispecite na malo ulja u većoj tavi sa svih strana dok ne porumeni. Ovim ćete postupkom postići da meso zadrži sočnost.
  5. Tada ga prebacite u posudu za pečenje, dodajte vino i vodu, posolite pa pokriveno pecite 30 minuta u pećnici zagrijanoj na 220 C. Nakon toga pečenje izvadite,okrenite ga pa pecite pokriveno još daljnjih 30 minuta. Nakon toga pečenje opet izvadite, prelijte umakom od pečenja pa pecite daljnjih15 minuta otkriveno. Nakon toga ga opet izvadite, meso okrenite, zalijte umakom od pečenja i pecite još 15-25 minuta. Pečenje je gotovo kada dobije lijepu zlatno smeđu boju.
  6. Gotovo pečenje izvadite iz pećnice, roladu premjestite na pladanj na kojem ćete rezati i pustite ju da odstoji 15 minuta kako bi se sokovi unutar pečenja lijepo rasporedili i upili.
  7. Roladu tada narežite na šnite, dekorativno složite na pladanj za posluživanje. Dodajte kao prilog krumpir pire i dodatno umak u kojem se meso peklo i vaš božićni ručak je spreman.

Dobar tek!

Recept u slikama:

Meos obraditiZarezati ga po sredini da se dobije veći komadPripremiti nadjev od starog kruhaPremazati meso nadjevomZarolatiPovezati roladu koncemPeći meso na taviciI ispeći ga sa svih strana na nagloPremjestiti ga u posudu za pečenjePeći pokriveno u pećniciIspeći meso do krajaPečenje izrezati na šnitePoslužiti na pladnju sa prilogom

Oznake:

  • Prikaži komentare (0)

  • Odgovori

Vaš e-mail neće biti objavljen. Obavezna polja označena su sa *

Komentar

  • Ime *

  • E-mail *

  • Webstranica


Pročitajte na ReciPeci i …

Pohani odresci sa sjemenkama

Pohani odresci sa sjemenkama bili bi jedni sasvim obični pohani odresci koji se u ...

Punjene rolice od tost kruha sa nadjevom od povrća

Prije nekog vremena naletjela sam na jednom američkom blogu na punjene rolice od tost ...

Rižoto od bundeve je prava jesen na stolu

Jesen je idealno vrijeme za jedan prefini rižoto od bundeve. Ili rižoto od buče. ...

Odrezak Barun Trenk – najbolji svečani ručak

Da je vojskovođa i velikaš barun Trenk bio velik i odvažan čovjek, definitivno je ...

Zapečeni punjeni krumpir

Razmišljajući tako neki dan što skuhati za večeru prelistavala sam neke stare kulinarske časopise ...

Sok od bazge

Ako ste se ikad zapitali kako napraviti taj famozni sok od bazge , onda ...