Piše: Mara Čović, pedagog

Da nam život bude ljepši

Djecu u školi najviše vesele dobre ocjene i prijatelji. Nažalost, nije svaki dan uspješan i sretan, i ima djece koja imaju ozbiljne probleme u stvaranju prijateljstava. Razlozi su mnogobrojni, a u rješavanju ovih problema dobro je uključiti roditelje, nastavnike i djecu.

Prijatelji su bogatstvo

Imati prijatelja znači biti bogat i sretan, čak i onda kad životne okolnosti nisu najsretnije, a naučiti dijete da stječe prijatelje i cijeni prijateljstvo znači odvesti ga korak bliže sreći. Jedna od najtežih lekcija koja se uči kroz djetinjstvo je naučiti što znači biti prijatelj. Za djecu imati prijatelja znači prije svega biti prihvaćen, i to je jedan od razloga zašto se problemi u sklapanju prijateljstva i odnosa s vršnjacima mogu negativno odraziti u svim vidicima djetetova života, a posebno na njegovu samopouzdanju. Stručnjaci se slažu u tome da je sposobnost sklapanja prijateljstva jedan od presudnih faktora za sreću djeteta, ali i za njihov uspjeh u školi. Djeca koja osjećaju povezanost sa svojim školskim prijateljima s više motivacije odlaze na nastavu, lakše pamte i usvajaju gradivo.

Prijatelji jačaju samopouzdanje

Prijateljstva su za mladu osobu u razvoju ključan element, posebno za djecu u pretpubertetskoj i pubertetskoj dobi. Prijatelji za njih predstavljaju okruženje u kojem se osjećaju prihvaćeni, cijenjeni i zadovoljni sobom; postaju nešto poput njihove druge obitelji, ali one koju su sami odabrali.

Učenje kompromisa i taktičnosti

Dijete od prijatelja uči puno toga o životu, što od roditelja ne može naučiti ma koliko se oni trudili. Jedna od takvih stvari jest građenje odnosa s vršnjacima: to je nešto što ih roditelji ne mogu naučiti jer nisu na istoj razini pa ne mogu reagirati onako kako bi reagirao njihov vršnjak u određenoj situaciji. Djeca druženjem uče i razvijaju taktiku dogovaranja, pregovaranja, kompromisa i, što je najvažnije, naučit će dijeliti svoje stvari i biti strpljivi.

Podrška koja vrijedi zlata

Prijatelji predstavljaju i emocionalnu podršku, a to je jedan od temelja za razvoj zdrave i stabilne odrasle osobe. Prijatelji vašeg djeteta bit će uz njega u teškim situacijama u školi, kad vi niste prisutni, koji će ga braniti, koji će ga uključiti u igru, ili koji će mu reći da dobro izgleda.

Korak po korak

Vrlo je važno da roditelji budu svjesni da moraju proći razne razvojne faze kako bi naučili graditi prijateljstva. Jer, iako je svako dijete drugačije i posebno, ipak postoji određeni razvojni proces kroz koji sva djeca prolaze učeći što znači biti prijatelj.

Temeljni princip svakog prijateljstva jest činjenica da je to dvosmjerna ulica, odnos u kojem obje strane primaju, ali i daju.

  • Od 3. do 7. godine života djeca o prijateljima razmišljaju kao o svojim trenutačnim ili čestim partnerima u igri.
  • U razdoblju od 4. do 9. godine djeca polako postaju svjesna činjenice da drugi ljudi mogu razmišljati drugačije od njih.
  • U dobi od 6. do 12. godine djeca počinju shvaćati narav prijateljskog odnosa, odnosno princip uzajamnog davanja.

Procesom učenja i razumijevanja djeca istovremeno uče kako rješavati probleme, prevladati razlike u mišljenjima i pronalaziti kompromisna rješenja. Do svih tih spoznaja dolaze upravo komunikacijom i druženjem s vršnjacima i uspoređiva-njem svog ponašanja i razmišljanja s njihovim, a preko toga bolje upoznaju i sami sebe.

Kako roditelj može pomoći?

U razvijanju socijalizacije uloga roditelja je od neprocjenjive važnosti. Roditelj mora biti informiran o značenju prijateljstva u životu djeteta, o načinu na koji djeca doživljavaju prijateljstva u raznim fazama odrastanja, kao i o tome kako im pomoći da nauče stjecati i zadržati prijatelje. Evo nekih smjernica:

  • Budite prijatelj svom djetetu – Korijeni razumijevanja kvalitetnog prijateljstva leže u vlastitoj obitelji: postavite se kao prijatelj, dogovarajte se i razgovarajte s djetetom, te pronalazite rješenja za probleme u vašem odnosu.
  • Potaknite ga na druženje – Nastojte što češće poticati dijete na druženje s vršnjacima jer je za stjecanje dobrih komu-nikacijskih sposobnosti potrebna praksa.
  • Ne ponašajte se kao “kobac” – Kad se vaše dijete igra sa svojim vršnjacima u vašoj blizini, nemojte nad njima stajati poput kontrolora i miješati se u svaku razmiricu. Isto vrijedi i kad vašem tinjedžeru dođu u posjet prijatelji: budite tu ako vas trebaju, ali nemojte im nametati svoju nazočnost.
  • Ne shvaćajte doslovno djetetove riječi – Mala djeca ne znaju precizno izraziti svoje emocije pa, primjerice, kad kažu: “Ti više nisi moj prijatelj”, to zapravo znači: “Ljut sam na tebe”. Brzo će opet biti prijatelji.
  • Budite primjer dobrog prijatelja – Djeca nas promatraju, oponašaju i ugledavaju se na nas. Dakle, budimo i sami dobri i tole-rantni prijatelji, njegujmo prijateljstva i neka su naši prijatelji uvijek prisutni u našem životu.

Dragi roditelji, želim vama i vašoj djeci dobre prijatelje, koji će vam olakšati i uljepšati život.

Oznake:

  • Prikaži komentare (0)

  • Odgovori

Vaš e-mail neće biti objavljen. Obavezna polja označena su sa *

Komentar

  • Ime *

  • E-mail *

  • Webstranica


Pročitajte na ReciPeci i …

Kako očistiti djeci nosić i pomoći im da lakše dišu?

Lagano povišena temperatura (oko 37,7℃), crvene staklaste oči, šmrkljivi nosić i dosadni suhi kašalj ...

Dječja hranilica – kakvu izabrati?

Prilikom nabavke dječje opreme mnogi se roditelji susreću sa mnogo dilema ili čak trilema ...

8. ožujak – Međunarodni dan žena

Dan žena obilježava se od početka 20. stoljeća no službeno je postao svjetski dan ...

Odgajanje i odgovornost

Piše: Mara Čović, pedagog NI JEDAN TEŽI I DUGOROČNIJI CILJ NE MOŽEMO POSTIĆI BEZ ...

Vodič za prehranu beba – faza 2

Kako sam i obećala u postu Mali vodič za prehranu beba, koji sam preuzela ...

Maske od papira

Veljača je po mnogočemu poseban mjesec. Osim što je najkraći mjesec u godini i ...