Dan žena obilježava se od početka 20. stoljeća no službeno je postao svjetski dan 1975. godine kada su Ujedinjeni narodi 8. ožujak proglasili Međunarodnim danom žena. Na ovaj se dan slave ekonomska, politička i društvena postignuća žena.  Prvi Dan žena obilježen je inače 28. veljače 1929. u SAD-u u spomen na požar u tvornici Triangle Shirtwaist u New Yorku 1911. godine kada je poginulo preko 240 žena. Kasnije, Dan žena počeo se obilježavati osam dana kasnije, 8. ožujka. Na taj su se datum naime događali najveći protesti vezani uz loše radne uvjete. U zapadnim zemljama se Međunarodni dan žena uglavnom prestao obilježavati 1930-ih, dijelom i zbog toga što ga se povezivalo s komunizmom. No 1960-ih godina su ga ponovno počele slaviti feministice pa se počeo ponovno obilježavati i na zapadu.

No, ja vas ovdje neću zamarati suhoparnim povijesnim tekstovima iz pera ne znam ni ja koje političke struje jer danas je to ionako manje bitno. Budući da majke također imaju svoj dan koji se slavi u svibnju, nije li lijepo da svaka žena ima jedan dan u godini samo za sebe, jer na kraju krajeva zaslužila je to samim tim što je žena?! Neki od nas se sjećaju povoda obilježavanja ovog dana neki ne; nekoć se dan žena obilježavao  hrpama crvenih karanfila; za žene su se često organizirale zabave (na koje žene počesto i nisu mogle doći jer su morale ostati doma s djecom pa su na kraju Dan žena slavili muškarci uz pokoju čašicu previše ;)) I shodno tome, neki Dan žena vole neki mrze. Ja se sjećam obilježavanja Dana žena iz djetinjstva kada bi sestra i ja napravile za mamu i baku malu privatnu priredbu, sa panoom i svim što uz to ide, pjevale bi im i recitirale prigodne pjesmice, napravile bi im i nekakav prigodni poklončić kojem bi se one doista istinski radovale i sve je to bilo tako lijepo i toplo i danas se rado prisjećamo tih trenutaka.

Kako god bilo, današnji dan je samo jedan u nizu običnih dana za nas žene, ali možda je upravo u tome i neka simbolika obični dan za nas obične žene…žene bez kojih bi svijet bio tužniji i prazniji, žene toliko obične ali toliko bitne u životima svojih obitelji, žene toliko jednostavne a opet toliko neobične i posebne svaka na svoj način, žene koje misle da mogu promijeniti svijet, žene koje se skrivaju iza svojih muževa i žive u sjeni, žene uspješne, žene samostalne…

Bez obzira na sve, danas bismo trebali čestitati svakoj ženi upravo i samo zbog toga što je žena – koja voli, koja može, koja se bori, koja je posebna upravo svaka na svoj način. Možda će poneka od vas samo odmahnuti rukom kada joj netko čestita Dan žena, no sigurna sam da je velikoj većini nas zapravo drago kada se netko sjeti obradovati nas barem osmjehom i čestitati samo naš dan. I stoga drage moje žene, od srca vam želim sretan Dan žena! 🙂

 

Korištene fotografije saportala: www.whiteandwedding.com i www.olanda.cc/tulipani-in-olanda.html!

Oznake:

  • Prikaži komentare (3)

  • Zondra Art

    Jako lijep i prigodan post za Dan žena.
    Oduševljena sam tvojim blogom i rado ću ga ponovo posjetiti:)
    Lijep pozdrav i lijep Dan žena ti želim!

    Zondra Art

  • cukrica04

    Draga Sandra,
    Vama, zenskim clanicama Vase uze i sire obitelji kao i svim pripadnicama ljepseg spola koje posjecuju ovaj blog – sretan Vam Dan zena!

  • Cukrica04

    Jos jednom i ove godine, cestitam Vam svima Dan zena! 💐

  • Odgovori

Vaš e-mail neće biti objavljen. Obavezna polja označena su sa *

Komentar

  • Ime *

  • E-mail *

  • Webstranica


Pročitajte na ReciPeci i …

Ručni radovi bake Katice

Dragi moji, željela bih vam skrenuti pozornost na Facebook stranicu Ručni radovi bake Katice ...

Božićna zvijezda

Jeste li već kupili svoju ovogodišnju Božićnu zvijezdu? Ili ste možda uspjeli sačuvati prošlogodišnju ...

Paprike punjene krumpirom

Vaši recepti za nagradnu igru Recept poslala: Anita Baćurin iz Gline PAPRIKE PUNJENE KRUMPIROM ...

Ta čudesna pasta za zube…

Čitajući nedavno jedan članak o tome što sve dobroga može učiniti jedna jedina tuba ...

Uskršnji običaji

Još odmalena nikad se nisam mogla odlučiti koji blagdan više volim:  Uskrs ili Božić. ...

Stres na kraju školske godine

Piše: Mara Čović, pedagog Pomoć djetetu tijekom cijele godine Ivan je učenik sedmog razreda. ...