Uskršnji zečićiTeško je zamisliti Uskrs bez uskrsnog zeca, naročito ako ste dijete, ili po godinama ili samo po načinu razmišljanja 😉 Jer dobro se zna, na uskrsno jutro zeko će doći i ostaviti u gnijezdu, pomno napravljenom dan prije baš u tu svrhu, sitne poklončiće i slatkiše. Posebnu čar svemu tome vjerojatno daje i miris kuhane šunkice koja skupa sa kuhanim jajima, mladim lukom i uskršnjom pincom ili pletenicom već čeka na stolu i poziva na uskršnji doručak.

No, jeste li se ikad zapitali, zašto baš zec i jaja u cijeloj toj priči da se nađu? Riješit ću vas te nedoumice i reći vam ovako: Zec je još u pretkršćansko doba bio simbol plodnosti, a u anglosaksonskim narodima predstavljao je zemaljsko utjelovljenje božice plodnosti Eastre. Zečevi su tada bili znani kao životinje s najbržom mogućnošću razmnožavanja i bili su simbol novog rađanja života u proljetno doba, kada se slavio poganski praznik dolaska proljeća. Za vrijeme tih proslava vjerovalo se da zec donosi jaja kao simbol novog proljeća. 

Kao uskrsni simboli, zečevi su se počeli koristiti u Njemačkoj, odakle potječu prvi zapisi o tome koji datiraju iz 16. stoljeća. Izrada prvih jestivih kunića (od tijesta i šećera) – uskrsnih poklona, također započinje u Njemačkoj, početkom 19. stoljeća. Iz Njemačke su se oba simbola proširila po cijelom kršćanskom svijetu.

Konačnu krunu cijeloj ovoj uskrsnoj priči danas dajem ovim receptom za originalna peciva u obliku uskršnjih zečića. Ovo su u biti male pince/sirnice. Zečiće je baš jednostavno napraviti a izgledaju stvarno slatko i dekorativno. Dobrooo, ne baš svi od reda, ali velika većina 😉 Klinci su mi komentirali da poneki zekani izgledaju više kao mačići, neki kao Pikachoui, ali su im se baš obradovali. Naročito za doručkom kada su zečiće premazivali maslacem i domaćim pekmezom od marelica 😉 Dakle, sve što vam treba za ovakve uskršnje zečiće je: slatko dizano tijesto za pincu, škare, jaje i ukrasi za zečje oči. I naravno, samo malo dobre volje 🙂

OLYMPUS DIGITAL CAMERAPotrebno:

  • 50 dag glatkog brašna
  • 12 dag šećera
  • 2 dl mlijeka
  • 1 jaje
  • 2 žumanjka
  • prstohvat soli
  • kockica svježeg kvasca (40g)
  • 10 dag otopljenog maslaca
  • I još: jaje za premazivanje, ukrasi za dekoraciju (sitne perlice tamne boje za oči)

Priprema:

  1. Kvasac razmrvite u toplom mlijeku sa žličicom šećera.
  2. Sve suhe sastojke promiješajte, u sredinu stavite jaje i žumanjca, pa uz pomoć miksera sa spiralama za tijesto, umijesite tijesto uz postepeno dodavanje maslaca i uzdignutog kvasca.
  3. Tijesto prebacite na radnu površinu pa ga mijesite do kraja rukama tako dugo gok ne postane podatno i kompaktno, gotovo svileno pod prstima.
  4. Pokrijte ga folijom i pustiti da se diže 40 min.
  5. Potom tijesto premijesiti, izrezati ga na 5 manjih dijelova, pa od svakog tog dijela oblikovati po 5 kuglica. Neka vam kuglice budu što pravilnijeg oblika jer će jedino tako zečići zadržati oblik začića nakon pečenja. Ja sam se dosta žurila kada sam radila, pa su mi neke kuglice bile neravne što je rezultiralo neprepoznatljivim oblikom nakon pečenja 😉
  6. Svaku kuglicu zarezati duboko škarama pri vrhu kako bi se dobile uši. Napravite što dublji i što duži rez škarama kako biste dobili što duže uši, jer će vam tako zečići više izgledati kao zečići nego kao mačići (kao npr. ovi moji sa fotki 😉 ) Štapićem za ražnjiće ubušiti rupice za oči.
  7. Premazati razmućenim jajetom, posipati šećerom i peći na 180ºC 20 – 25 min.
  8. Kada su zečići pečeni, utisnuti na mjesta rupica tamna dekorativna zrnca za ukrašavanje torti koja će biti oči.
  9. Dobar tek! 🙂

Recept u slikama (snimljeno Olympus digitalnim fotoaparatom):

OLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERA

Oznake:

  • Prikaži komentare (1)

  • Maja

    Tijesto je jako fino. Zečići su se tokom pečenja dosta raspucali i ne nalikuju na zečiće. Ne znam gdje sam pogriješila…

  • Odgovori

Vaš e-mail neće biti objavljen. Obavezna polja označena su sa *

Komentar

  • Ime *

  • E-mail *

  • Webstranica


Pročitajte na ReciPeci i …

Sočna pohana piletina s povrćem i rižom

Pohano meso jedan je od favorit ručkova kod nas doma. Moja baka u Vukovaru ...

Sočna piletina u umaku na ReciPeci način

Sočna piletina u umaku ukusan je i jednostavan ručak koji vrlo često pripremam u ...

Kiseljenje kupusa

Kiseli kupus je ona vrsta namirnica koju ili volite ili mrzite. Bar ga ja ...

Zapečeni pužići sa sirom

Prošao je evo još jedan petak bez ribe iako sam obećala svojima da ću ...

Neobične fine kiflice

Tko o čemu, ja o dizanom tijestu…opet..daaaa 🙂 Ne mogu si pomoći, obožavam klipiće, ...

Zamotana mesna štruca

Mesne štruce se doista mogu napraviti na puno načina i ja ih baš volim ...