Piletina marinirana u soja umaku, medu i limunu

Piletina marinirana u soja umaku, medu i limunuPiletina marinirana u soja umaku, medu i limunu donijet će dašak Azije za vaš obiteljski stol, a istodobno ćete uživati u vrhunskom obroku koji se priprema vrlo jednostavno. Tajna ovog prefinog sočnog mesa leži u marinadi koja se se sastoji od kombinacije umaka od soje, meda i limuna koji nježnom pilećem mesu daju fantastičan okus i sočnost. Okus ovog jela je slatko kiselkasti, i ukoliko niste navikli na ovakve kombinacije isprva će vam biti neobično, no uz prilog od sočne krem riže s tikvicama olakšat ćete posao vašim okusnim populjcima i doista uživati u finom obroku. Druga dobra strana ovog jela je to što se priprema relativno brzo, (kao i većina jela kineske kuhinje) pa ćete tako u svega 30-tak minuta na stolu imati gotov ručak. Na ovaj način možete pripremiti sve dijelove piletine, no bijelo meso će biti najprije gotovo, za razliku od batka ili zabatka koje je na kostima pa će mu trebati duže vrijeme termičke obrade. Jedina stvar sa kojom morate biti oprezni je to da morate paziti da vam piletina dok se peče ne zagori, što bi se vrlo lako moglo dogoditi zbog meda u marinadi, pa svakako preporučam da ovo jelo pripremate ili u teflonskoj ili keramčkoj tavici koje imaju slojeve protiv prijanjanja i meso se vrlo lako odlijepi od dna posude. Oko soja umaka također ne morate previše brinuit, jer danas ga se može naći na policama u govoto svim trgovinama i trgovačkim lancima po pristupačnoj cijeni. Dakle, pripremite se na odličan ručak, jer ova će vas piletina marinirana u soja sosu, medu i limunu oduševiti!

Piletina marinirana u soja umaku, medu i limunuPiletina marinirana u soja umaku, medu i limunu

POTREBNO:

  • 1 pileća prsa
  • 2 batka
  • prsohvat češnjaka u granulama
  • prstohvat ružmarina i majčine dušice
  • 1 dl bijelog vina
  • 1 dl vode
  • Za marinadu: 5 žlica soja umaka, 3 žlice meda, sok od 2 limuna

PRIPREMA:

  1. Piletina marinirana u soja umaku, medu i limunuMeso narezati na odreske, posipati češnjakom sa svih strana pa zaliti marinadom koju ste pripremili od soja umaka, meda i limunovog soka. Poklopiti i pustiti da ostoji ili preko noći ili bar 3 sata uz barem 3 okretanja mesa tijekom mariniranja.
  2. Meso izvaditi iz marinade i lagano ga ocijediti, pa pržiti na malo ulja na tavici sa obje strane. Doliti vino i vodu, dodati ružmarin i majčinu dušicu. Kada meso opet ostane ‘na suhom’, doliti ostatak marinade, pa na laganoj vatrici kuhati dok se umak ne reducira. Ako želite gušći karameliziran umak koji će i mesu dati posebno lijep ‘karamel’ izgled  i okus pustite da ispari skoro do kraja, a ako želite nešto rijeđi umak, tada ga skinite s vatrice ranije.
  3. Jelo poslužiti uz pirjanu rižu s tikvicama i salatu.

Dobar tek!

Recept u slikama:

Pržiti mariniranu piletinu u tavici s obje strane dok ne porumeniDoliti na kraju prženja preostalu marinadu

Poslužiti jelo uz pirjanu rižu s tikvicama

 

Oznake:

  • Prikaži komentare (1)

  • Nataša

    Predobro jelo! Za mene koja volim azijsku kuhinju, otkriće. Radila sam puno puta nešto slično pa mi je ovo bilo super. Slatko, slano, karamelasto..izvrsno. Ja sam malo prereducilrala umak i meso je bilo izvrsno, ali je riža ostala bez umaka. Stavila sam azijske začine umjest omediteranski, ali vjerujem da je i s njima super.

    Lijepi pozdrav Vukovaru i vrijednoj domaćici!

  • Odgovori

Vaš e-mail neće biti objavljen. Obavezna polja označena su sa *

Komentar

  • Ime *

  • E-mail *

  • Webstranica


Pročitajte na ReciPeci i …

Punjene mesne rolice u umaku od vrhnja

Svinjski kare je komad mesa koji se može spremiti na stvarno puno načina. No, ...

Mac & Cheese – američki makaroni sa sirom

Mac & Cheese iliti makaroni sa sirom, iako stvarnim porijeklom talijanska tvorevina, malo po ...

Krem juha od koprive – zdravlje u tanjuru

Krem juha od koprive savršen je način da se stopite s prirodom i iskoristite ...

Punjeni patišoni uz kus-kus i mljeveno meso

Servirati za ručak jelo u obliku cvijeta, ukusno i iznimno dekorativno, a opet sasvim ...

Biskvitna rolada s bobicama

Biskvitna rolada s bobicama i slatkim vrhnjem došla je ovog vikenda kao utjeha nakon što ...

Coca-Cola kolač – Coca-Cola cake

Coca-Cola kolač je definitivno kolač koji će obožavati svi ljubitelji coca cole i kremastih ...