Iako se za Uskrs tracionalno pripremaju ukusne slatke pletenice ili pince koje odlično pašu uz kuhanu šunkicu i jaja, zašto blagdanski uskršnji stol ne uljepšati još nečim zanimljivijim? Upravo zato tu su uskrsna peciva u obliku zečića koja će svojim slatkim oblikom razveseliti kako one najmanje, tako i nas velike 😉 Ovo su ustvari peciva po sastavu jako slična uskrsnoj pletenici (za koju recept možete pronaći OVDJE), ali su u manjoj formi u obliku zeca. Iako, kao što i sami možete vidjeti, nije to onaj pravi oblik zeca na koji smo navikli. Ovo je zeko koji vam je okrenuo leđa pa mu tako možete vidjeti slatki repić i duuuuge uši 🙂

Uskrsna peciva u obliku zečića mene su totalno oduševila zato što se prilično jednostavno rade. A s obzirom koliko volim dizano tijesto, mislim da će se zekani naći kod nas svakog Uskrsa. Iako već odavno nema male djece 😀 Fora je i to što se ova peciva lijepo i dekorativno mogu poslužiti na stol pojedinačno svakome u tanjur ili u kakvoj ukrasnoj košarici. Također ih možete dodatno ukrasiti lepršavim mašnicama za još bolji dojam.

Ako vam ove upute za pripremu koje pišem niže dolje nisu potpuno jasne, svakako pogledajte video recept i sve će vam biti jasno 😉 Uskrsna peciva u obliku zečića zaslužuju naći se u vašem domu već ovog Uskrsa!

Uskrsna peciva u obliku zečića

Uskrsna peciva u obliku zečića – recept

POTREBNO: (za 8 zečića)

  • 500 g brašna
  • 1 suhi kvasac
  • 4 žlice šećera
  • 1 žličica soli
  • 1 jaje
  • 200 ml mlijeka
  • 100 g maslaca

Za premaz:

  • 1 jaje
  • 2 žlice slatkog ili kiselog vrhnja

PRIPREMA:

  1. Pomiješati sve suhe sastojke. Maslac otopiti, a mlijeko zagrijati.
  2. Suhim sastojcima dodati jaje, otopljeni maslac i toplo mlijeko pa umijesiti dizano tijesto. Možete najprije miješati sve u kuhinjskom stroju ili mikserom sa spiralama, pa tek potom nastaviti mijesiti na radnoj površini dok tijesto ne postane potpuno glatko.
  3. Umiješeno tijesto premjestiti u nauljenu posudu, poklopiti i ostaviti da se diže 30-40 min dok ne udvostruči volumen.
  4. Tijesto potom istresti na radnu površinu i podijeliti ga na 8 jednakih dijelova. Od svakog dijela napraviti uski valjak dužine cca 30 cm. Od svakog valjka odrezati cca 2,5 cm. Od svakog tog odrezanog dijela napraviti kuglicu. Oko kuglice saviti valjak od tijesta tako da slobodni krajevi valjka budu prema gore. Zaplesti potom te krajeve dva puta kao pletenicu kako biste dobili uže tijelo zeca i uši na vrhu. ‘Uši’ malo oblikovati i izvući prstima prema van kako bi što više podsjećale na prave zečje uši 🙂
  5. Ovako oblikovane zečiće odložiti na lim obložen papirom za pečenje u razmacima. Pokriti i pustiti da počivaju 20-tak minuta. Za to vrijeme ugrijati pećnicu na 180*C.
  6. Zečiće prije pečenja premazati umućenim jajetom u koje treba dodati malo slatkog vrhnja. Tako će dobiti lijepu boju i sjaj nakon pečenja! Peći u pećnici na 180*C 20-tak minuta. Zečići su gotovi kada lijepo porumene sa svih strana.

Dobar tek i sretan Uskrs svima!

Recept u slikama:

Oznake:

  • Prikaži komentare (0)

  • Odgovori

Vaš e-mail neće biti objavljen. Obavezna polja označena su sa *

Komentar

  • Ime *

  • E-mail *

  • Webstranica


Pročitajte na ReciPeci i …

Grčka torta – savršena božićna torta

Grčka torta toliko je posebna, toliko fina i toliko bogata da je nedvojbeno zaslužila ...

Puter štangice

Za puter štangice ste sigurno čuli. To vam je ono fino mirisno pecivo od ...

Punjene mesne rolice

Mogla bih početi ovaj post kao: “…Onaj osjećaj kada imate potrebu jesti nešto šareno-proljetno ...

Salata od mahuna

Vjerujem da će se većina vas zapitati: Ma čemu recept za salatu? ili Ma ...

Pony torta sa piškotama i višnjama

Ovu je nedjelju moja djevojčica proslavila prvi dio svog 4. rođendana. Slijedeća dva dijela ...

Faširanci sa tikvicama

Budući da je ovo definitivno vrijeme tikvica, i za današnji ručak su se tikvice ...