Ako želite oduševiti svoje nepce ili impresionirati drage ljude neviđeno finim ručkom, punjeni lungić sa špinatom omotan pancetom je prava stvar za vas. Iako na prvu izgleda malo komplicirano, u stvari i nije toliko. Bitno je napraviti dobar nadjev od špinata koji je stvarno jednostavan i imati dovoljno pancete da se to sve skupa fino zamota cijelom dužinom. Vjerujem da će vam uz ove upute i ovaj recept uspjeti bez i malo muke 😉

Svinjski file ili pisanica ili lungić, najkvalitetniji je dio svinje pa budite sigurni da će vam obrok sa njim biti ukusan do bola. Lungić je fin sam po sebi, onako samo pržen na tavici uz neki prilog i radim ga relativno često u svojoj kuhinji na razne načine. Odličan mi je i u umaku sa šampinjonima, a taj recept možete pronaći OVDJE. No, punjeni lungić sa špinatom omotan pancetom nešto je sasvim posebno.

Punjeni lungić sa špinatom je ručak koji možete napraviti u bilo kojoj svečanijoj prilici jer osim što je ukusno, jako lijepo i atraktivno izgleda. Rekoh već da je lungić kvalitetan dio mesa, a to znači da je iznimno mekan ako ga pravilno termički obradite. Pa sad zamislite samo koliko je ovo ukusno i mekano kada se ispeče napunjeno špinatom i omotano pancetom! Kao prilog ovom divnom jelu ovaj put sam poslužila pečene krumpire iz pećnice, no isto će tako pasati i bilo koji drugi prilog po vašoj želji.

Punjeni lungić sa špinatom – recept

POTREBNO:

  • 1 lungić (500-600 g)
  • 200 g špinata
  • 100 g pancete
  • 70 g sirnog namaza
  • 70 -100 g sira trapista
  • 2 češnja češnjaka
  • sol, papar
  • maslinovo ulje

PRIPREMA:

  1. Lungić očistite sa svih strana od svih žilica i posušite ubrusom. Zarežite ga oštrim nožem po dužini ali ne do kraja. Znači moramo ga rastvoriti kao knjigu. Prebacite ga tako rastvorenog na komad prozirne folije, prekrijte ga drugim komadom folije pa ga istucite batom za meso. Nemojte udarati prejako jer je lungić osjetljiv komad mesa, nego malo po malo. Utanjite ga što više možete i pokušajte pritom dobiti što praviliniji pravokutni oblik pa će punjeni lungić sa špinatom ispasti puno ljepše. Sada ga nasolite i popaprite s obje strane i ostavite po strani dok pripremate nadjev.
  2. Za nadjev u veću tavu uliti maslinovo ulje pa na njega baciti češnjak oljušten i narezan na komade. Neka se prži kratko kako bi se ulje aromatiziralo, a onda ga izvadite na stranu. Tada ubacite špinat prethodno opran i posušen, lagano ga posolite i uz miješanje pustite da povene. Biti će potrebno par minuta. Izvadite špinat iz tave, pa ga na daski što sitnije izrežite. Prebacite ga u posudu i pomiješajte sa sirnim namazom i sitno ribanim sirom trapistom. 
  3. Premažite lungić preko cijele površine nadjevom od špinata pa ga pažljivo zarolajte. Rubove ugurajte prstima prema unutra. Tako ćete dobiti punjeni lungić sa špinatom.
  4. Složite pancetu u nizu tako da se svaka šnitica malo preklapa, pa na sredinu položite zarolani lungić. Omotajte pancetom sa svih strana. 
  5. Sada je na redu vezanje lungića koncem. Počnite na jednoj strani i završite na drugoj. Vezanje je potrebno kako se sve skupa ne bi raspalo prilikom pečenja. Ne brinite ako niste vješti u ovome ili ako slučajno nemate kuhinjski konac. Poslužiti će i obični šivaći konac, a zamotajte ga oko mesa kako god znate i bez vezanja u čvorove. 
  6. Ovako pripremljen lungić prebacite pažljivo u posudu za pečenje koju prije treba malo nauljiti. Peći u pećnici na 180*C 40-tak minuta. Lungić je gotov kada panceta dobije lijepu hrskavost. Pečeni punjeni lungić sa špinatom pažljivo izvaditi na pladanj, odstraniti konac i pustiti ga da se odmori 10-tak minuta. Tek tada lungić narezati na šnite 1,5 cm debljine.
  7. Poslužiti uz prilog po želji.

Dobar tek!

Recept u slikama:

Oznake:

  • Prikaži komentare (0)

  • Odgovori

Vaš e-mail neće biti objavljen. Obavezna polja označena su sa *

Komentar

  • Ime *

  • E-mail *

  • Webstranica


Pročitajte na ReciPeci i …

Sočni čokoladni muffini punjeni pudingom

Muffine radim jako često a kako se ne volim ponavljati sa receptima uvijek nešto ...

Peka

Pošto se jedino za didov rođendan uvijek pravi tulum, tako smo i mi isplanirali ...

Coleslaw salata od kupusa i mrkvice sa piletinom

Coleslaw salata od kupusa i mrkvice prava je osvježavajuća poslastica koja se jednostavno obožava. ...

Muffini s kruškama i grožđem

Muffini su nekako postali toliko uobičajeni kod nas doma da mi je pisati o ...

Brzi kolač sa šumskim voćem i bademima

Brzi kolač sa šumskim voćem i bademima jednostavna je slastica koja neće biti komplicirana ...

Šampita – kremasti kolači koji vraćaju u djetinjstvo

Šampita, krempita, šaum rolne…sve su to kremasti kolači koji u misli neodoljivo vraćaju okuse ...