Tarte TatinTarte Tatin je jedna zaista fantastična naopaka pita od jabuka koja je posebna i drugačija od svih klasičnih pita baš po tome što se peče naopačke, sa tijestom na vrhu ispod kojega se krčkaju sočne jabuke u karamelu od maslaca i šećera. Ono što je mene oduševilo kod ove pite je baš ta jednostavnost sastojaka i pripreme, jednostavnost koja se ovdje skrila u nekoliko jabuka, šećeru, maslacu i lisnatom tijestu, a koja je po ne znam koji put dokazala kako su najednostavnije stvari ako se pripreme na dobar način, definitivno najbolje. Ono što me još više ponukalo da svoj prvi Tarte Tatin napravim baš po ovom receptu, predivan je i iskren tekst na jednom sasvim posebnom blogu Francuska kuhinja koji obožavam čitati, a piše ga jedna simpatična francuskinja Delphine. Uglavnom, veliko hvala Delphine na odličnom receptu i zanimljivoj priči o Tarte Tatin, tom karamelastom francuskom užitku koji je navodno nastao sasvim slučajno u kuhinji jednog francuskog hotela koju su vodile dvije sestre prezimena, pogađate, Tatin. E pa, upravo je jedna od Tarte Tatinsestara Tatin jednom prilikom zaboravila u kalup za pitu od jabuka staviti tijesto. No kako kolač nebi neslavno završio, odlučila ga je ipak ispeći i to sa tijestom pečenim na vrhu, preko pite, što je kolaču kojega su se rubovi tijesta krčkali i pekli u karamelu dalo jednu sasvim novu dimenziju i okus. Sve je to rezultiralo time da je Tarte Tatin postao jedan od poznatijih kolača u Francuskoj gdje ga i danas u gotovo svim restoranima i slastičarnicama možete naručiti kao ‘Tarte des demoselles Tatin’  ili ‘Tarte des saeurs Tatin’ i većinom ćete ga dobiti posluženog sa sladoledom od vanilije ili većom dozom slatkog vrhnja. Dakle, za ispeći Tarte Tatin ne treba puno toga, ali bilo bi dobro da imate kalup za pite iz kojega ćete pitu nakon pečenja lako izvrnuti na pladanj za posluživanje. Također, morate računati s tim, da će vam Tarte Tatin, u ovisnosti koju vrstu jabuka koristite, biti kompaktniji ili manje kompaktniji (kao moj npr. 😉 ) pa se može dogoditi da se onog trena kada ga izvrnete na tanjur, doslovno rasipa sve po svuda jer su jabuke pustile previše tekućine i postale nakon pečenja totalno gnjecave..da, da, dobro ste pročitali…i nemam neki poseban savjet oko ovoga budući sam Tarticu probala napraviti samo jednom, pa vam nema druge no metodom pokušaja i pogrešaka probati ispeći svoju Tarte Tatin. I nećete požaliti, vjerujte mi. Jer, ova je pita od jabuka toliko fina i toliko posebna bez obira na to koliko neugledno izgledala na tanjuru 😉

Tarte TatinTarte Tatin

POTREBNO:

  • 1 komad lisnatog tijesta
  • 100 g šećera
  • 80 g maslaca
  • 8-10 jabuka

PRIPREMA:

  1. Miješati uz polagano zagrijavanje u posudi maslac i šećer. Zagrijavati tako dugo dok se ne napravi karamel tamno smeđe boje. Ne morate miješati stalno, ali povremeno da. Ovaj postupak može potrajati oko 8 minuta. U jednom će se trenu dogoditi da se maslac potpuno odvoji od ostatka karamela, ali nema veze. Sada jednostavno u tu smjesu ubacite jabuke koje ste prethodno ogulili i izrezali na četvrtine.
  2. Onaj tren kada jabuke stavite u posudu, karamel će se stvrdnuti. Jabuke samo lagano promiješajte i ostavite da se na laganoj vatri krčkaju. Karamel će se uslijed temperature i soka od jabuka ponovno otopiti. Jabuke uz povremeno miješanje krčkajte cca 10-15 minuta. Jabuke se ne smiju prekuhati!
  3. Dok se jabuke krčkaju razvaljajte lisnato tijesto tako da bude tanko i veće od površine kalupa za pite.
  4. Sada je trenutak da karamelizirane jabuke premjestite u kalup za pite, rasporedite jabuke uz pomoć žlice ili kuhače u oblik cvijeta, pa ih prekrijte razvaljanim tijestom. Rubove tijesta dobro ugurajte unutar kalupa, sve onako ispod jabuka. Tijesto će se prilikom pečenja na taj način krčkati u tom karamelu i na kraju dati predivan rezultat.
  5. Pitu peći u pećnici 30 minuta na 185ºC.
  6. Pitu nakon pečenja prohladiti 10-tak minuta, a zatim ju prevrnuti na pladanj za posluživanje.
  7. Tarte Tatin je nekako najbolji kad se posluži još vruć, sa malo slatkog vrhnja ili sladoleda od vanilije, koji mu svojoj hladnoćom pruža savršeni kontrast. No također je ukusna i dan poslije kada se potpuno ohladi. Iako, teško da će vam ostati koji komadić za dan poslije. Tarte Tatin je doista pita koja se smaže u trenu!

Dobar tek!

Recept u slikama:

Razvaljati lisnato tijestoRasporediti jabuke pirjane u karamelu u kalup za pitePrekriti jabuke tijestom...Ispeći

 

Oznake:

  • Prikaži komentare (2)

  • cukrica04

    Moja frendica koja je dvadeset godina provela u Francuskoj, ovaj fini tarte pece subotom uvecer, da bi ohladio, postao kompaktan i da bi se okusi jabuke i karamela prozeli kako treba.
    U obitelji njenog muza, Francuza, Tarte Tatin je obavezan desert nedjeljnog rucka.
    Kad joj odlazim u goste, to je najradje nedjeljom, pogodite zasto… :)))

  • Sandra Gašparić

    Da…meni je svejedno pita bila bolja još onako vruća, iako se tako topla prilično rasipala kad sam ju prevrnula pa vizualno baš i ne izgleda nešto, ali je fina do bola 🙂

  • Odgovori

Vaš e-mail neće biti objavljen. Obavezna polja označena su sa *

Komentar

  • Ime *

  • E-mail *

  • Webstranica


Pročitajte na ReciPeci i …

Punjeni slavonski odresci

Jednom, ne baš tako davno, dok sam živjela u Čakovcu, napravila sam jedne odreske ...

Mrak torta s orasima

Evo drugog recepta u nizu vaših omiljenih recepata. Recept za ovu predivnu tortu mi ...

Bučnica

Cijeli prošli tjedan moj je Matko bio na feriju u Zaprešiću kod bratića i ...

Damin kapric / Damen kapric – okus djetinjstva

Što napraviti kad u kući imate neke osnovne namirnice, u novčaniku lagani propuh, želju ...

Blitva s krumpirom

Potrebno: 500-600 g blitve 500 g krumpira sol, papar češnjak po želji maslinovo ulje ...