Kada razmišljam o tome koji će se božićni kolači ispeći, najčešće se vodim za tim da budu fini, da ne budu prekomplicirani i da mogu stajati duže vrijeme. Iako je taj rok trajanja, odnosno stajanja ionako diskutabilan, jer kod nas doma sitni božićni kolači nestaju brzinom svjetlosti 😉 Slatka salama sa čokoladom, keksima, orasima i suhim voćem jedan je od takvih kolača koji se obožavaju.

Slatka salama jednostavna je za napraviti i od relativno malo sastojaka i bez puno truda, dobije se doista lijepa količina malih salamica/roladica. Kod izrade slatkih salama koje se motaju u oblatne treba voditi računa o nekoliko stvari. Prije svega, nadjev prilikom rolanja ne smije biti premekan jer će u tom slučaju previše razmočiti oblatnu i ona neće zadržati lijepi okrugli oblik. Ako ste napravili dobar nadjev, morat ćete pripaziti da vam oblatna bude dovoljno elastična, a to ćete pak postići tako da je namočite između mokrih kuhinjskih krpa. I treća stvar koja je jako bitna je to, da salamu čvrsto zamotate kako unutar nje ne bi ostale praznine jer će se tako ljepše rezati, a i ljepše će izgledati.

Sad kad smo razriješili sve misterije oko slatke salame, vrijeme da vam napišem i recept za nju. Što se recepta tiče, možete ga modificirati kako želite. Tako umjesto brusnica koje sam ja ubacila u nju, možete staviti grožđice, umjesto oraha mogu ići lješnjaci itd. Probajte i uvjerite se koliko je jednostavna i fina te dočekajte Božić i drage goste zanimljivim kolačićem.

Slatka salama

POTREBNO:

  • 2 kom oblatni
  • 400 g petit beure keksa
  • 200 g čokolade za kuhanje
  • 300 ml mlijeka
  • 5 žlica šećera
  • 2 vanilin šećera
  • 150 g margarina ili maslaca
  • 200 g krupno mljevenih oraha
  • 150 g suhih brusnica
  • 100 g suhih smokvi (narezanih)

PRIPREMA:

  1. Namočiti dvije kuhinjske krpe pa između njih staviti oblatne kako bi se omekšale dok pripremate sve ostalo za slatku salamu.
  2. Kekse izlomiti na male komadiće. Možete to napraviti rukama, ili ih stavite u čvršću vrećicu i izlupajte batom za meso.
  3. Zakuhajte mlijeko i šećer. Kada postane toplo dodajte čokoladu natrganu na komadiće i margarin. Uz miješanje kuhajte na laganoj vatrici sve dok se čokolada potpuno ne otopi i dok ne dobijete jednoličnu tekuću masu.
  4. U većoj posudi pomiješajte izlomljene kekse, orahe, brusnice i smokve. Sve skupa prelijte ukuhanim čokoladnim preljevom i dobro promiješajte. Trebali biste dobiti gustu masu koja se jedva miješa kuhačom.
  5. Na oblatnu nanesite polovicu nadjeva. Rasporedite ga ravnomjerno cijelom površinom oblatne i to sa one grublje strane gdje su dublje rupice. Uz pomoć kuhinjske krpe zarolajte sve skupa u duguljastu roladu. Neka onaj završni dio ili spoj bude na dnu. Sve ponovite i sa drugim dijelom nadjeva i drugom oblatnom. Salame ostavite na hladnom da se stegnu pa ih poslužite rezane po potrebi na male roladice.

Recept u slikama:

Oznake:

  • Prikaži komentare (0)

  • Odgovori

Vaš e-mail neće biti objavljen. Obavezna polja označena su sa *

Komentar

  • Ime *

  • E-mail *

  • Webstranica


Pročitajte na ReciPeci i …

Pašteta od čvaraka – namaz za istinske čvarkoljupce

Iskustvo uživanja u grickanju čvaraka sa malo domaćeg kruha i luka dobiva apsolutno novu ...

Pony torta sa piškotama i višnjama

Ovu je nedjelju moja djevojčica proslavila prvi dio svog 4. rođendana. Slijedeća dva dijela ...

Rafaelo kocke

Kolači s kokosom, rafaelo kuglice pa evo i jedne ovakve rafaelo kocke koje su ...

Actifry ćevapčići

Malo je toga što mene može oduševiti u kuhinji što se kuhinjskih pomagala tiče. ...

Kiseli ‘kvašeni’ krastavci

Ne znam da li ste se ikad susreli sa ovakvom vrste zimnice. Na ovakav ...

Rafaello kuglice sa mlijekom u prahu

Rafaello kuglice koje se rade sa mlijekom u prahu su pravi klasik kada su ...