Rolada od kokosa i keksa, znate ona koja se nađe kod baš svih na pladnjevima kada su božićni kolači u pitanju. Ona koja izgleda jako lijepo i dekorativno, pa kada se zagledate u nju niste sigurni gdje počinje, a gdje završava od tih lijepih spiralnih zavijutaka. E, baš to je rolada koju ja do sada niti jednom nisam radila za Božić. Zašto? Zato što moji doma nisu baš ludi za kokosom. A dijelom i zato što se ionako uvijek nađu na pladnju sa kolačima prilikom razmjene božićnih kolačića sa mojom mamom, svekrvom i sestrom. Svatko radi nešto drugo, onda to sve skupa pomiješamo i podijelimo pa imamo doista lijepi spektar najrazličitijih sitnih božićnih kolača.

Ove godine odlučih da će rolada od kokosa i keksa biti moja. I to ne baš ona obična. Jer ovo je ustvari nepečena rolada od kokosa sa oreo keksima 😉 Klinci su mi i dalje ludi za tim Oreom, pa sam ih odlučila obradovati na ovaj način. Osim toga, oreo keksi imaju tu intenzivnu crnu boju pa su dodatno ‘obojali’ ovaj tamni dio rolade, a baš taj efekt sam htjela postići. Bijeli dio oreo keksa sam ubacila u ovaj bijeli dio rolade sa kokosom što je dodatno obogatilo okus ovog finog kolača.

Rolada od kokosa i keksa doista je jednostavan kolač koji se ne peče, relativno brzo se napravi, a kada se ohladi i stegne, jako se lijepo reže na tanke kolutiće. Ovo je definitivno kolač koji će i dekorativno ukrasiti svaki blagdanski stol.

Rolada od kokosa i keksa

Rolada od kokosa i keksa

POTREBNO:

Za tamni dio:

  • 125 g petit beure keksa
  • 125 g oreo keksa
  • 150 g šećera u prahu
  • 100 g mljevenih oraha
  • 10 žlica kave ili kakaa
  • 150 g čokolade za kuhanje

Za bijeli dio:

  • 1Rolada od kokosa i keksa00 g kokosa
  • 4 žlice vruće vode
  • 4 žlice šećera
  • 100 g šećera u prahu
  • bijeli dio iz oreo keksa
  • 150 g maslaca

PRIPREMA:

  1. Za tamni dio oreo kekse razdvojiti i bijelu kremu koja ih spaja staviti na stranu. Kekse bez kreme samljeti.
  2. Samljeti treba i petit kekse kao i orahe.
  3. Otopiti čokoladu uz lagano miješanje na tihoj vatri ili u mikrovalnoj pećnici.
  4. Skuhati kakao ili crnu kavu, kako želite. Ja sam stavila kakao.
  5. U većoj posudi pomiješati kekse sa orasima i šećerom u prahu, dodati kakao i otopljenu čokoladu pa sve skupa dobro promiješati i sjediniti.
  6. Za bijeli dio pomiješati vruću vodu sa 4 žlice šećera pa time preliti kokos. Dobro izmiješati da se lijepo sjedini, iako će u ovoj fazi kokos još uvijek biti jakao rasipne strukture. Sada dodajte smjesu od prethodno izmiksanog maslaca sa šećerom u prahu pa sve skupa dobro izradite mikserom u kompaktnu bijelu kremu.
  7. Roladu ćete najlakše napraviti tako da tamni dio stavite u veću vrećicu za zamrzavanje (ideju sam pokupila sa nečijeg bloga nedavno, ali nisam sigurna sa čijeg, no u svakom slučaju, ideja je odlična 😉 ). Rukama natiskajte tamni dio cijelom površinom vrećice pa još prijeđite preko svega lagano valjkom za tijesto kako bi svuda bilo podjednake debljine. Sada vrećicu prerežite i otvorite kao knjigu, pa preko tamnog dijela stavite bijelu kremu. Ravnomjerno je nanesite preko cijele tamne površine. Preklopite opet vrećicom pa izgladite sve skupa valjkom za tijesto.
  8. Sada opet maknite vrećicu sa te gornje strane pa sve skupa zarolajte u roladu. Onaj dio na kojem je rolada spojena stavite tako da bude na dnu, omotajte roladu prozirnom folijom i pustite da se potpuno ohladi.
  9. Ukoliko želite da rolada uvijek bude čvrsta, držite je na hladnijem mjestu, a ne na sobnoj temperaturi. Režite na tanke roladice i poslužite.

Dobar tek!

Recept u slikama:

Oznake:

  • Prikaži komentare (0)

  • Odgovori

Vaš e-mail neće biti objavljen. Obavezna polja označena su sa *

Komentar

  • Ime *

  • E-mail *

  • Webstranica


Pročitajte na ReciPeci i …

Palačinke s kakaom i krem punjenjem

Palačinke su vjerovatno najjednostavnije jelo na svijetu na kojemu je većina nas brusila kulinarski ...

Tiramisu torta s pudingom

Kakav bi to bio nedjeljni ručak bez finog desertnog kolača?! Skoro pa nikakav ako ...

Bagels peciva sa rupom i sjemenkama idealna za sendviče!

Bagels peciva su nešto za što ste sigurno puno puta čuli u raznim američkim ...

Punjena vješalica omotana pancetom

Punjena vješalica jedno je od rijetkih jela zbog kojeg mi od same pomisli cure ...

Sočni kolač sa bundevom, batatom i orasima

Kada sam odlučila napraviti ovaj sočni kolač sa bundevom i batatom htjela sam samo ...