Rolane lasagne sa šunkomKada nemam ideju što skuhati za ručak, obično odem u dućan i hodajući između polica naletim na nešto zanimljivo što me trgne i potakne da djelujem dalje. Ne mogu si pomoći, takva sam, kampanjanac sa počesto stihijskim načina djelovanja i sa priličnim (pro)kreativnim neredom , što u glavi, što u kuhinji. No, što da kažem, moji se ne bune i gotovo uvijek uspijem pogoditi i skuhati nešto čime ih razoružam i što im se svidi jako. Budu oni i sumnjičavi, naročito kad me pitaju, “Mama a što ćemo danas imati za ručak?“, a ja im odgovorim: “Imat ćemo neeeeeštooo, ne znam još što ali…fino!” i onda im ne preostaje drugo nego čekati i nadati se najboljemu. Tako su nekako nastale i ove rolane lasagne za koje sam sve do onog trenutka dok nisam izvadila listove svježih lazanja iz omota mislila da će biti najobičnije lazanje kakve uvijek radim. Ali  onda pomislih kako bi bilo dobro da umjesto mljevenog mesa iskoristim kuhanu šunku i sir, a da umjesto klasičnog slaganja lasagne-meso-sir-bechamel,napravim male roladice koje će se na kraju zaliti sa bechamelom i tako sve skupa lijepo zapeći. Malo ketchupa s umakom od paradajza i origana dalo im je onaj talijanski štih, a postupak je sam po sebi jednostavan. Rezultat je više nego dobar – urnebesno sočno, podatno i meko jelo u kojem se apsolutno fantastično stapaju okusi sira, mozarele, šunke i vrhnja. Slatkasto i mirisno. Zasitno i toliko dobro da nećete moći stati dok ne ispraznite cijelu posudu! Evo kako:

Rolane lasagne sa šunkom

POTREBNO:

  • mekani listovi svježe tjestenine za lasagne (ako nije svježa, morat ćete tvrde listove prokuhati kako bi omekšali i bili savitljivi što oduzima malo vremena)
  • Rolane lasagne sa šunkom20 dkg tanko rezane kuhane šunke ili vaše omiljene salame
  • 2 paketića topljenog sira u listićima (onog za tople sendviče)
  • ketchup

Za bechamel: 

  • 10 dkg maslaca
  • 7-8 dl mlijeka
  • 2 dl vrhnja za kuhanje
  • 2 žlice kiselog vrhnja
  • 5 velikih jušnih žlica brašna
  • vegeta, sol, papar

I još: 10 dkg mozzarelle

PRIPREMA:

  1. Svaki list lasagna izrezati na trake debljine cca. 4 cm. Isto tako i šunku i sir. Svaku traku tijesta premazati ketchupom, posipati sa malo origana, staviti po traku šunke i sira pa zarolati.Roladice odmah slagati u vatrostalnu posudu premazanu maslacem i redati ih jednu uz drugu kako se ne bi odmotavale.
  2. Zatim napraviti bechamel umak tako se otopi maslac, zatim uz miješanje dodati brašno. Uzeti pjenjaču pa miješajući dodavati polako mlijeko. Uz lagano miješanje pustiti da umak zavri i da se počne zgušnjavati  pa dodati vrhnje za kuhanje, začine i na kraju kiselo vrhnje. Kuhati još samo par minuta (3-4 min)  do gustoće umaka.
  3. Pripremljenim bechamelom preliti roladice od lasagna, po vrhu rasporediti tanko rezanu mozarellu pa peći u pećnici na 190ºC 30 minuta. Lasagne su gotove kada na vrhu dobiju lijepu zlaćanu boju.
  4. Poslužiti u posudi u kojoj se peklo a na tanjur oprezno vaditi zapečenu rolicu po rolicu, tko koliko želi. Dobar tek!

Recept u slikama (snimljeno Olympus digitalnim fotoaparatom):

Izrezati na trake sve pa zarolati….Roladice slagati jednu do druge u posudu za pečenjeZaliti sve bechamel umakom, složiti po vrhu mozzarelluIspeći do zlatno žute boje!Poslužiti!Rolane lasagne sa šunkom

Oznake:

  • Prikaži komentare (1)

  • ellea

    Sve fino njami,samo bi ja koja prakticiram tal kuhinju umjesto onih listica sira stavila dimljenu scamorzu.. eventualno ementaler.. i gore jos narìbala parmezana!!!! Pozz

  • Odgovori

Vaš e-mail neće biti objavljen. Obavezna polja označena su sa *

Komentar

  • Ime *

  • E-mail *

  • Webstranica


Pročitajte na ReciPeci i …

Nepečena torta s keksima

Kako je nedavno moj Bruno imao 7. rođendan trebalo je za tu priliku smisliti ...

Išleri – austrijski kolačići na hrvatski način

Išleri, ti mali, tamno smeđi kotačići spojeni prefinom kremicom i ukrašeni savršenom čokoladnom glazurom ...

Jastučići s pekmezom – najbolji slatki ručak ili večera

Jastučići s pekmezom su meni kao djevojčici bili jedno od omiljenih jela. Iako je ...

Mađarica, Kokos čupavci i Kolutići od marmelade

O receptima iz bilježnica… MAĐARICA Tijesto: 30 dag brašna 1/2 male žličice praška za ...

Pita od špinata sa sirom i jajima – proljetna ljepotica

Slasna pita od špinata sa sirom i jajima pravo je proljetno jelo idealno kao ...

Kolač sa marelicama i grisom – ljetno savršenstvo

U sezoni svježeg ljetnog voća kolač sa marelicama i grisom prava je poslastica. Iako ...