Pita od limunaPita od limuna nedvojbeno je fini kremasti kolač koji će vas oduševiti svojom svježinom i lakoćom. Naravno, ukoliko volite kisele okuse, jer pita od limuna, koliko god da ju zašećerite, je prije svega kisela 😉 Ako pitu radite u američkom stilu, tada vam je to Lemon meringue Pie, no mnogi će reći kako je pita od limuna ustvari francuska poslastica i da se ustvari zove Tarte au citron što bi ustvari bilo i ispravnije, jer ova ‘otkrivena’ pita od limuna je ustvari tart, a znamo da je tart vrsta kolača od prhkog tijesta s nadjevom koji se ne prekriva dodatnim tijestom. Kako god da ju nazvali, pita od limuna je jednostavno prefina, brzo gotova i apsolutno osvježavajuća i apsolutna kraljica jednostavnosti. Jer, kombiniranjem samo nekoliko osnovnih sastojaka i limuna, proizlazi totalna perfekcija i u teksturi i u okusu. Dakle, za Lemon meringue pie trebat će vam prije svega 2 limuna, malo brašna, maslaca i šećera te dobre upute o tome kako ispeći fino prhko tijesto kao podlogu za ovu ljepoticu…i čarolija može početi. Evo recepta…

Pita od limuna -Lemon meringue piePita od limuna -Lemon meringue pie

POTREBNO:

Za prhko tijesto:

  • 250 g oštrog brašna
  • 150 g maslaca
  • 80 g šećera
  • 1 jaje
  • prstohvat soli

Za kremu od limuna:

  • 150 ml tekućine koja se dobije kombinacijom čistog iscjeđenog soka 2 limuna i vode
  • 200 ml Cappy Pulpy soka od naranče (ili svježe iscjeđenog soka od naranče)
  • 160 g šećera
  • Pita od limuna3 žumanjka + 1 cijelo jaje
  • 50 g gustina
  • 100 g maslaca

Za meringue:

  • 3 bjelanjka
  • 200 g šećera
  • 1 žlica gustina

PRIPREMA:

  1. Za prhko tijesto pomiješati sve suhe sastojke, dodati maslac te miješati rukama dok se ne dobiju fine mrvice. Tada dodati i jaje pa umijesiti prhko tijesto. Omotati ga folijom i pospremiti u hladnjak na 30-tak minuta kako biste ga kasnije lakše razvaljali. Tada tijesto razvaljati na veličinu malo veću od kalupa u kojem će se pita peći, jer morate dobiti i rubove pite. Tijesto oprezno uz pomoć valjka prebaciti na namašćen lim za pite, oblikovati prstima rubove i utisnuti ih. Zagrijati pećnicu na 180ºC, tijesto u kalupu prekriti papirom za pečenje pa preko njega rasporediti ili kuglice za pečenje ili zrna graha ili riže. Ovaj je postupak nužan kako se tijesto prilikom pečenja ne bi nadiglo u sredini i neravnomjerno ispeklo, a i kako biste zadržali rub pite, jer prhko tijesto prilikom pečenja ima tendenciju ‘skupljanja’ i rubovi bi vam se inače jednostavno preklopili i nestali, a gdje biste onda sa kremom?! 😉 Ovako prekriveno tijesto peći 15 minuta, potom maknuti zrna graha i vratiti u pećnicu na još 10 minuta.
  2. Dok se tijesto peče pripremite kremu. U manjoj posudici promiješati gustin, šećer i manji dio iscjeđenog soka. Ostatak soka (i lumonovog i narančinog) zakuhati na laganoj vatri. U vreli sok uliti razmućeni gustin za šećerom i kuhati par minuta. Ovakva krema se brzo zgušnjava, otprilike kao kad kuhate puding. Maknuti s vatre, pa u još vruću kremu dodati maslac izrezan na komadiće, dobro promiješati da se sve skupa lijepo sjedini. Umiješati tada i žumanjke+jaje koje ste prethodno istukli mikserom. Vratiti sve skupa na laganu vatru i kuhati još još nekoliko minuta. Krema je gotova kad se počne lagano odvajati od dna posude.
  3. Za meringue miksati bjelanjke dok ne postanu potpuno čvrsti. Tada dodati postepeno šećer i gustin te miksati dok se šećer ne otopi i dok snijeg ne postane sjajan.
  4. Na pečenu koru prhkog tijesta izliti vruću kremu od limuna, a preko kreme rasporediti meringue. Žlicom napraviti neravnu i valovitu površinu te sve skupa zapeći u pećnici na 150ºC cca.20 minuta, dok meringue ne dobije lijepu zlaćanu boju. Pita od limuna je sada spremna za hlađenje.
  5. Ohladiti i poslužiti.

Dobar tek!

Recept u slikama:

Umijesiti prhko tijestoRazvaljati ga na veličinu lima za pite..i malo većePrekriti dno kalupa tijestom i izbockati ga vilicomPrekriti tijesto papirom za pečenje i staviti preko njega grah...Ispeći tijestoSkuhati kremu...dodati maslac...Didati u kremu jaja i skuhati do krajaPrekriti tijesto kremomPreko kreme staviti snijeg od bjelanjaka i kratko zapeći u pećniciPita od limuna - Lemon meringue pie

Oznake:

  • Prikaži komentare (1)

  • cukrica04

    Upravo ispekla, i cim se prohladila, probala, onako sebi za gust. 🙂
    Pita je jako prhka i taman onoliko slatka da ne bude prekisela.

  • Odgovori

Vaš e-mail neće biti objavljen. Obavezna polja označena su sa *

Komentar

  • Ime *

  • E-mail *

  • Webstranica


Pročitajte na ReciPeci i …

Žličnjaci od kelja u finom umaku

Koja vam je prva asocijacija na kelj? Vrlo vjerovatno nešto kao: abuuuuu, ili fuuuuuj ...

Orahovac – recept za najbolji domaći liker od oraha

Lipanj je mjesec kada se proljeće na izmaku pokaže u svojoj punoj ljepoti okusa ...

Sočni čokoladni kuglof

Nakon što sam nedavno nabavila kalup za kuglof, kuglofiranje je kod nas doma postala ...

Brze pita lepinje iz tave za domaći gyros, kebab ili pulled pork

Ako se odlučite napraviti domaći gyros, kebab ili možda fantastični pulled pork, onda će ...

Fini čokoladni kuglof

U zadnje sam vrijeme nekako u modu da udovoljavam klincima u njihovim kulinarskim željama. ...

Stakleni keksi – dekorativni božićni kolači

Božićni kolači dio su blagdanske tradicije i predivan je osjećaj zamirisati dom mirisom tradicionalnih ...