Pita od limunaPita od limuna nedvojbeno je fini kremasti kolač koji će vas oduševiti svojom svježinom i lakoćom. Naravno, ukoliko volite kisele okuse, jer pita od limuna, koliko god da ju zašećerite, je prije svega kisela 😉 Ako pitu radite u američkom stilu, tada vam je to Lemon meringue Pie, no mnogi će reći kako je pita od limuna ustvari francuska poslastica i da se ustvari zove Tarte au citron što bi ustvari bilo i ispravnije, jer ova ‘otkrivena’ pita od limuna je ustvari tart, a znamo da je tart vrsta kolača od prhkog tijesta s nadjevom koji se ne prekriva dodatnim tijestom. Kako god da ju nazvali, pita od limuna je jednostavno prefina, brzo gotova i apsolutno osvježavajuća i apsolutna kraljica jednostavnosti. Jer, kombiniranjem samo nekoliko osnovnih sastojaka i limuna, proizlazi totalna perfekcija i u teksturi i u okusu. Dakle, za Lemon meringue pie trebat će vam prije svega 2 limuna, malo brašna, maslaca i šećera te dobre upute o tome kako ispeći fino prhko tijesto kao podlogu za ovu ljepoticu…i čarolija može početi. Evo recepta…

Pita od limuna -Lemon meringue piePita od limuna -Lemon meringue pie

POTREBNO:

Za prhko tijesto:

  • 250 g oštrog brašna
  • 150 g maslaca
  • 80 g šećera
  • 1 jaje
  • prstohvat soli

Za kremu od limuna:

  • 150 ml tekućine koja se dobije kombinacijom čistog iscjeđenog soka 2 limuna i vode
  • 200 ml Cappy Pulpy soka od naranče (ili svježe iscjeđenog soka od naranče)
  • 160 g šećera
  • Pita od limuna3 žumanjka + 1 cijelo jaje
  • 50 g gustina
  • 100 g maslaca

Za meringue:

  • 3 bjelanjka
  • 200 g šećera
  • 1 žlica gustina

PRIPREMA:

  1. Za prhko tijesto pomiješati sve suhe sastojke, dodati maslac te miješati rukama dok se ne dobiju fine mrvice. Tada dodati i jaje pa umijesiti prhko tijesto. Omotati ga folijom i pospremiti u hladnjak na 30-tak minuta kako biste ga kasnije lakše razvaljali. Tada tijesto razvaljati na veličinu malo veću od kalupa u kojem će se pita peći, jer morate dobiti i rubove pite. Tijesto oprezno uz pomoć valjka prebaciti na namašćen lim za pite, oblikovati prstima rubove i utisnuti ih. Zagrijati pećnicu na 180ºC, tijesto u kalupu prekriti papirom za pečenje pa preko njega rasporediti ili kuglice za pečenje ili zrna graha ili riže. Ovaj je postupak nužan kako se tijesto prilikom pečenja ne bi nadiglo u sredini i neravnomjerno ispeklo, a i kako biste zadržali rub pite, jer prhko tijesto prilikom pečenja ima tendenciju ‘skupljanja’ i rubovi bi vam se inače jednostavno preklopili i nestali, a gdje biste onda sa kremom?! 😉 Ovako prekriveno tijesto peći 15 minuta, potom maknuti zrna graha i vratiti u pećnicu na još 10 minuta.
  2. Dok se tijesto peče pripremite kremu. U manjoj posudici promiješati gustin, šećer i manji dio iscjeđenog soka. Ostatak soka (i lumonovog i narančinog) zakuhati na laganoj vatri. U vreli sok uliti razmućeni gustin za šećerom i kuhati par minuta. Ovakva krema se brzo zgušnjava, otprilike kao kad kuhate puding. Maknuti s vatre, pa u još vruću kremu dodati maslac izrezan na komadiće, dobro promiješati da se sve skupa lijepo sjedini. Umiješati tada i žumanjke+jaje koje ste prethodno istukli mikserom. Vratiti sve skupa na laganu vatru i kuhati još još nekoliko minuta. Krema je gotova kad se počne lagano odvajati od dna posude.
  3. Za meringue miksati bjelanjke dok ne postanu potpuno čvrsti. Tada dodati postepeno šećer i gustin te miksati dok se šećer ne otopi i dok snijeg ne postane sjajan.
  4. Na pečenu koru prhkog tijesta izliti vruću kremu od limuna, a preko kreme rasporediti meringue. Žlicom napraviti neravnu i valovitu površinu te sve skupa zapeći u pećnici na 150ºC cca.20 minuta, dok meringue ne dobije lijepu zlaćanu boju. Pita od limuna je sada spremna za hlađenje.
  5. Ohladiti i poslužiti.

Dobar tek!

Recept u slikama:

Umijesiti prhko tijestoRazvaljati ga na veličinu lima za pite..i malo većePrekriti dno kalupa tijestom i izbockati ga vilicomPrekriti tijesto papirom za pečenje i staviti preko njega grah...Ispeći tijestoSkuhati kremu...dodati maslac...Didati u kremu jaja i skuhati do krajaPrekriti tijesto kremomPreko kreme staviti snijeg od bjelanjaka i kratko zapeći u pećniciPita od limuna - Lemon meringue pie

Oznake:

  • Prikaži komentare (1)

  • cukrica04

    Upravo ispekla, i cim se prohladila, probala, onako sebi za gust. 🙂
    Pita je jako prhka i taman onoliko slatka da ne bude prekisela.

  • Odgovori

Vaš e-mail neće biti objavljen. Obavezna polja označena su sa *

Komentar

  • Ime *

  • E-mail *

  • Webstranica


Pročitajte na ReciPeci i …

Hrenovke u tijestu – veseli cvjetići

Da peciva ponekad doista mogu biti čarobna dokazuje ova predobra ideja za hrenovke u ...

Brzi pekmez od smokava sa želinom

Ne znam kako vi, ali ja često imam potrebu baš u nekom trenutku pojesti ...

Pureće rolice sa špinatom

Proljeće definitivno budi ono najbolje u meni. Ponajprije želju za što ljepšim i šarenijim ...

Samosa od tortilja sa piletinom za čisto uživanje

Kako nam se uživanje u hrani ne bi pretvorilo u laganu dosadu, odlučila sam ...