Domaći kviki gric – omiljena grickalica za sve generacije

U moru različitih slanih grickalica, štapića, čipseva i krekera kviki gric definitivno zauzima visoko mjesto na mojoj ljestvici popularnosti. Kako ja sve što kupim, probam i vidim imam potrebu pokušati napraviti i sama, tako sam se sjetila napraviti i domaći kviki gric. A sudeći po broju objavljenih recepata na internetu, nisam jedina 🙂 Radila sam tako prije nekog vremena domaći čips, ali to jednostavno nije bilo to, i okus je više vukao na obične pržene krumpiriće. Tako da sam se u izradu kviki grica dala pomalo skeptična. No, na moje veselje i veselje svih ukućana, ispalo je odlično!

Da se razumijemo domaći kviki gric nije i ne može biti jako sličan kupovnom originalu prije svega zato što se ovaj domaći ne prži u ulju. Ustvari, jedino ulje koje se ovdje nalazi je ono koje ide u izradu tijesta. I to je to. Znači, jedna, mogli bismo reći, zdravija varijanta grickalice nakon koje nećete imati niti težinu u želucu niti masne prste 😉 Imati ćete doduše novu ovisnost – pečenje domaćih slaniša 🙂 Ali nema u tome ništa loše. Dok mijesite tijesto za domaći kviki gric zaposliti ćete mišiće na rukama, a ako mijesite malo energičnije ispržit će se tu i pokoja kalorija pa ćete bez grižnje savjesti moći sjesti pred TV i gledati svoju omiljenu seriju ili kulinarki show uz zdjelicu omiljenih grickalica 🙂

Domaći kviki gric možete napraviti u nekoliko različitih okusa. Sve ovisi o tome što volite. Mogu biti obični slani, možete u tijesto dodati sezam, a mogu biti i aromatični sa dodatkom vlasca, origana i češnjaka. Mogu biti i ljuti ako dodate chili u prahu. Što se strukture tiče, ovaj je domaći kviki gric dosta tvrđi od originala, ali to mu daje posebnu čar. Kako god okrenete, kviki gric u domaćoj izvedbi je odična stvar!

Domaći kviki gric

POTREBNO:

  • 500 g brašna
  • 1 suhi kvasac
  • 1 žlica soli
  • 1 žličica šećera
  • 100 ml ulja
  • 200 ml tople vode
  • Po želji: žlica chilija, origana ili papra

PRIPREMA:

  1. Pomiješati sve suhe sastojke pa postepeno dolijevati vodu i ulje. Umijesiti tvrđe tijesto. Dobro ga izraditi rukama. Iako se radi o dizanom tijestu, ne treba ga odlagati da se diže.
  2. Na pobrašnjenoj radnoj površini tijesto odmah podijeliti na nekoliko komada. Od svakog komada formirati tanki valjak. Valjak ne bi smio biti deblji od 1 cm u promjeru.
  3. Pripremiti veliki lim za pečenje. Staviti preko lima papir za pečenje. Po papiru ravnomjerno posipati malo soli.
  4. Pripremiti također jedne čiste škare.
  5. Uzimati valjke tijesta, rezati ih škarama cik cak iznad lima tako da komadići odmah padaju na papir za pečenje i sol. Kada ispunite svu površinu lima, komadiće rukama malo razdvojite ako su negdje ostali spojeni i odmah ih stavite peći. Peku se u pećnici prethodno zagrijanoj na 200*C 15-20 minuta. Nakon prvih 10-tk minuta pečenja treba izvaditi lim, kviki grickače špatulom preokrenuti i malo promiješati pa vratiti u pećnicu na dodatno pečenje.
  6. Gotovi su kada poprime lijepu smećkastu boju.
  7. I to je to. Domaći kviki gric je spreman za grickanje. Dobar tek!

Recept u slikama:

Oznake:

  • Prikaži komentare (1)

  • Tina

    Isprobano ukucani prezadovoljni 🙂

  • Odgovori

Vaš e-mail neće biti objavljen. Obavezna polja označena su sa *

Komentar

  • Ime *

  • E-mail *

  • Webstranica


Pročitajte na ReciPeci i …

Domaći kruh

Dugo već slušam nekolicinu svojih prijateljica kako su počele doma peći kruh u nekim super ...

Čokoladne buhtle za sve prigode

Da se moju djecu pita što bi mogli jesti svaki dan do kraja svog ...

Lisnate štapić hrenovke

Ovo je omiljeno koktel jelo moje djece a i drugih klinaca koji nam dođu ...

Kiflice sa šunkom

Danas nas je naša draga baka za večeru odlučila počastiti svojim finim kiflicama sa ...