Ako volite tiramisu u njegovoj osnovnoj varijanti, sigurna sam da će vam se svidjeti i jesenski tiramisu s bundevom. Okusom i izvedbom je jako sličan svom starijem bratu, ali muškatna bundeva u kremici ipak ga oplemenjuje jednim sasvim novim okusom i mirisom. Mirisom rane jeseni kada je sve oko nas svjetlo žuto, kada sve miriše na pečene paprike i spremanje zimnice, kada su polja zlatno narančasta od zrelih bundeva i tikvi. 

Za ovaj svoj jesenski tiramisu s bundevom odabrala sam i onu najdostupniju muškatnu butternut bundevu. Doista je možete nabaviti u gotovo svakom trgovačkom cenrtu ili na tržnici, a i cijenom je nekako najprihvatljivija. No ono najbolje je što doista prekrano miriše i ima narančasto slatko meso bez previše koštica koje jelima i kolačima daje posebno fini okus.

Bundeva se za ovaj jesenki tiramisu s bundevom mora pretvoriti u glatki pire. To možete na dva načina: kuhanjem oguljene bundeve u malo vode, ili pečenjem bundeve sa korom. Pečenjem bundeva zadržava definitivno više svog izvornog okusa i tog muškatnog mirisa. No kuhanje je brža opcija. Samo budite sigurni da ste bundevu dobro ispasirali prije nego je ubacite u kremicu koja je i ovdje, kao i kod običnog tiramisua, na bazi mascarpone sira, šećera i žumanjaka.

Vrlo je jednostavno i prilično brzo gotovo i nema šanse da vam ne uspije. Jesenski tiramisu s bundevom je u biti idealan desert jer čak i ako krema ispadne malo mekša, nema veze jer se sve lijepo slaže u slojeve sa piškotama koje će definitivno upiti u sebe dio vlage iz kremice. U krajnjem slučaju, možete tiramisu poslužiti kao desert u čaši 😉

Jesenski tiramisu s bundevom

POTREBNO:

Za kremu:

  • 500 g Mascarpone sira
  • 4 žumanjka
  • 150 g šećera
  • 1 vanilin šećer
  • 250 ml vrhnja za šlag
  • 400 g oguljene bundeve

I još:

  • veće pakiranje piškota
  • 500 ml kuhane kave
  • 3 žlice kakaa za posipanje

PRIPREMA:

  1. Bundevu oguliti i narezati na manje komadiće. Zaliti je sa 200 ml vode pa ju skuhati. Kada bundeva potpuno omekša, odliti vodu i propasirati ju te pustiti da se prohladi.
  2. Žumanjke miksati sa šećerom i vanilin šećerom dok ne postanu pjenasta masa. Tada ih prebaciti na laganu vatricu i kuhati uz miješanje 2-3 minute. Maknuti kremu sa izvora topline.
  3. Vrhnje za šlag umiksati u čvrsti šlag.
  4. Spojiti šlag, Mascarpone sir, kremu od žumanjaka i pire od bundeve u kompaktnu kremu.
  5. U kalup srednjih dimenzija (moj je 36×20 cm) slagati red piškota prethodno namočenih u skuhanu kavu. Premazati polovicom kreme, složiti drugi red umočenih piškota pa završiti drugim dijelom kreme. Sve posipati kakaom i dobro rashladiti te poslužiti.

Dobar tek!

Recept u slikama:

Oznake:

  • Prikaži komentare (0)

  • Odgovori

Vaš e-mail neće biti objavljen. Obavezna polja označena su sa *

Komentar

  • Ime *

  • E-mail *

  • Webstranica


Pročitajte na ReciPeci i …

Krumpir s rižom i slaninom (Krompir šnitz)

Svaki puta kada za ručak radim krumpir s rižom i slaninom, sjetim se svoje ...

Fina domaća pizza iz Tefal Optigrilla

Ako vam se slučajno dogodi da ostane koji komadić kuhane šunke nakon Uskrsa, napraviti ...

Pizza košarice od lisnatog tijesta

Od lisnatog se tijesta doista može napraviti svašta i zato ga obožavam. Dobrooo, ne ...

Rafaelo kocke

Kolači s kokosom, rafaelo kuglice pa evo i jedne ovakve rafaelo kocke koje su ...

Punjene pečene paprike

Glavno jelo ili prilog, pitanje je sad?! Ako mene pitate, kao pravi gurman reći ...

Slana pita sa lukom

Dugo se već spremam napraviti ovu pitu za koju sam recept pronašla u nekom ...