Kada dođete kod nas u Slavoniju na kakav kirbaj, manifestaciju ili samo koncert na otvorenom, sigurno ćete namirisati toplo dizano tijesto koje se kod nas zove poderane gaće. Često se za istu stvar može čuti kako su to langoši, langušice, mekike, pogačice, uštipci…pa naziva valjda ima toliko koliko ima različitih ljudi. A meni su poderane gaće nekako najmilije 🙂 I naziv i pecivo me veže za djetinjstvo kada nam je majka često radila poderane gaće, a mi smo ih onda mazali domaćim pekmezom od šljiva i onako zamusani jeli na ulici i smišljali nove nepodopštine.

Također je to ponajčešće prženo pecivo od dizanog tijesta. I postupak izrade takvog peciva zahtjeva i određenu vještinu u izradi dizanog tijesta i vrijeme. Jer, dizano tijesto treba vremena da se uzdigne pa da se tek nakon toga oblikuje i peče. Iako dizano tijesto obožavam, često nemam vremena za njega, a znam da je tako i sa vama 😉 I zato sam smislila recept za brze poderane gaće bez kvasca! Za razliku od prženog dizanog tijesta, ovo nije niti malo masno jer zbog jogurta u sastavu uopće ne upija masnoću.

Kako napraviti brze poderane gaće?

Znači ako poželite pojesti fine poderane gaće u udobnosti svoga doma, sada to možete napraviti sami i to za svega 20-tak minuta vremena! Znači, biti će vam potrebno nešto brašna, par jaja, jogurt, sol i prašak za pecivo. I na kraju svega ulje! I to dosta ulja. Jer poderane gaće moraju se peći u puno ulja, kao da plivaju ne dodirujući dno tave u kojoj se peku. Zato je dobro za prženje koristiti nešto manju tavu u kojoj će se pržiti samo nekoliko komada tijesta u više navrata.

Brze poderane gaće

Brze poderane gaće recept

POTREBNO:

  • 400 g glatkog brašna
  • 200 g tekućeg jogurta
  • 2 jaja
  • 1 vrećica praška za pecivo
  • 1,5 žličica soli
  • 1,5 žličica šećera

PRIPREMA:

  1. Pomiješati u posudi sve suhe sastojke. Dodati jaja i jogurt pa umijesiti mekano tijesto.
  2. Tijesto prebaciti na radnu površinu pa ga kratko premijesiti rukama.
  3. Razvaljati valjkom za tijesto na debljinu od 1/2 cm, izrezati pravokutne oblike, a u sredini svagog napraviti dodatni rez.
  4. U manjoj tavi zagrijati ulje pa prije nego počnete pržiti ubacite mali komadić tijesta. Ako počne cvrčati, ulje je spremno za prženje.
  5. U vrelo ulje spuštati poderane gaće. Pržiti ih par minuta sa svake strane i vaditi na pladanj na papirni ubrus kako bi se upio višak masnoće.
  6. Poslužiti sa umakom ili namazom po želji!

Dobar tek!

Recept u slikama:

Oznake:

  • Prikaži komentare (0)

  • Odgovori

Vaš e-mail neće biti objavljen. Obavezna polja označena su sa *

Komentar

  • Ime *

  • E-mail *

  • Webstranica


Pročitajte na ReciPeci i …

Pita sa višnjama za sve romantičare (i one koji to nisu)

Pita sa višnjama jednostavno je neodoljiva slastica koju možete poželjeti u bilo koje doba ...

Grčka torta – savršena božićna torta

Grčka torta toliko je posebna, toliko fina i toliko bogata da je nedvojbeno zaslužila ...

Jastučići s pekmezom – najbolji slatki ručak ili večera

Jastučići s pekmezom su meni kao djevojčici bili jedno od omiljenih jela. Iako je ...

Čokoladna cappuccino torta

Ako ste mislili da ne postoji ništa čokoladnije od čokolade same, ova čokoladna cappuccino ...