OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Moram priznati da duži naziv nekog jela dugo nisam imala, no kako drugačije objasniti na prvu o čemu se radi kada se kaže ‘fincan burek’ kada ni meni samoj iz naziva nije bilo jasno što bi to trebalo biti?! A do naziva i jela samog došla sam neki dan dok sam proučavala tursku kuhinju ponukana željom da mojim gorljivim ljubiteljicama turskih sapunica svih mogućih slijedova (Lišća koje pada, Šeherezade, Ezela, Asi, Sile i Sulejmana…jesam li nešto zaboravila hmmm? ;), dakle svojoj majci i baki pripremim nešto s daškom Turske na tanjuru za ručak i na taj način im se odužim za svoju indifirentnost prema gore nabrojanim TV uradcima. Da, priznajem, kriva sam – ne gledam turske sapunice…niti bilo kakve druge serije, jednostavno nemam vremena za to u ovoj fazi života ali me uvijek iznova razveseli prepričavanje moje bake o tome što je tko kome napravio, tko je koga ogovarao, tko je koga ubio, prevario jer ona to priča sa takvim žarom kao da su to doista likovi koji postoje u stvarnom životu i čijih je života eto i ona sudionik.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Dakle, ne oduševljava me niti ovih dana popularni Sulejman, ni sva sila onih njegovih žena obučenih u krasne oprave sa skupocjenim nakitom ali me zato oduševljava turska kuhinja. Ljudi moji, to je nešto predivno – savršen splet tradicije, jednostavnih namirnica, začina, pripreme hrane i načina uživanja u hrani. Ne čudi to nimalo, jer turska je kuhinja jedna od najstarijih i najpoznatijih svjetskih kuhinja i na neki je način spona dalekog istoka i mediterana. Ono što je čini posebnom  je činjenica da se u turskoj kuhinji glavnoj namirnici ne dodaje previše začina nego se iz nje trudi izvući ono najbolje, naravno uz podršku puno kvalitetnih priloga na bazi povrća. Turci su možda do savršenstva doveli uživanje u hrani, i kod njih dobar ručak započinje dobrom obilnom mezom, nastavlja se u nekoliko slijedova mesnih specijalteta uz povrće na milijun načina, a završava predivnim slasticama. A bez dobrog društva jednostavno ne ide, pa je tako turska tradicija zajedničko blagovanje za obilnom trpezom u obiteljskom ili pak prijateljskom krugu. Uhh, toliko sam ovih dana u toj kuhinji da bih vam sad mogla ispisati stranice i stranice teksta, no evo, ovdje stajem. Od svih tih divnih stvari koje sam pronašla, odlučila sam se za jedan sasvim jednostavan recept koji mi se učinio zanimljiv pa vam ga u cijelosti donosim – mali burekići koji se pripremaju na neobičan način: u maloj šalici za kavu (tur. fincan = šalica) s finim punjenjem od mesa i krumpira, sve skupa fino zapečeno, sočno iznutra, hrskavo izvana…mmmm, ma predivno nešto!

Fincan burek

Fincan burek

Potrebno:

  • pakiranje gotovih tankih kora za savijače (8 kom bit će dovoljno)
  • 20-30 dag mljevenog mesa
  • 3-4 krumpira
  • 2 luka
  • sol, papar, vegeta
  • Za premaz: 1 jaje, par žlica ulja, par žlica mlijeka
  • Za preljev: 2 dl vode, žlica vegete ili pola kocke za juhu

Priprema:

  1. Na malo ulja popržiti sitno sjeckani luk, dodati meso pa uz miješanje pržiti dok ne promijeni boju. Dodati sol, papar i vegetu. Pržiti još nekoliko minuta.
  2. Krumpir skuhati i propasirati pa pomiješati sa pirjanim mesom. Po potrebi popraviti okus.
  3. Svaku koru prerezati na 6 dijelova (kocki), uzimati po dvije kocke jednu preko druge i nagurati je preko male šalice za kavu tako da rubovi vise sa strane, napraviti udubinu prstima. Puniti šalice mesnom smjesom pa rubovima zatvoriti šalicu uz premazivanje smjesom od jaja, ulja i mlijeka.
  4. Na lim prekriven papirom za pečenje istresi sadržaj iz šalice kako bi ostao formirani mali burek.
  5. Tako pripremljene bureke premazati ostatkom smjese od jaja, po želji posipati sezamom ili kimom  pa peći u prethodno zagrijanoj pećnici na 180ºC 25 min. Nakon toga izvaditi lim pa žlicom preliti preko svakog bureka malo preljeva (voda + kocka za juhu) koji ste prethodno zakuhali. Vratiti lim u pećnicu i peći do kraja (10-15 min) dok burek ne postane zlatno žut a korica hrskava.

Poslužiti vruće.

Dobar tek 🙂

Recept u slikama:

Oznake:

  • Prikaži komentare (13)

  • Snježa

    oduševila si me ovim burecima a i tvojim postom!

  • milena

    ovo moram probati jesu Vaši klinci to jeli? ne znam dali će mojima biti ok ali napraviti cu pola doze

  • admin

    Moji su klinci bili oduševljeni ovim. Posebno im se svidjelo to što su te male burekiće mogli uzeti u ruku i tako jesti a fini su hrskavi.

  • Snježa

    pravila , zaboravila zaliti ali svejedno je “senzacionalno” što rekoše moji sinovi.

  • admin

    Baš mi je drago Snježo da se svidjelo i tebi i tvojima. Ma to sa zalijevanjem je neka moja fora koju sam jednom probala i svidjelo mi se skroz, ali doista može i bez toga. Da dobro si rekla, malo je više posla s tim petljanjem oko kora i šalice ali je doživljaj potpuno drugačiji nego sa klasičnim motanim burekom.
    Mene se turska kuhinja baš dojmila tako ću se sigurno upustiti u pripremu još turskih specijaliteta, što slanih, što slatkih. Ako i ti imaš kakvu ideju, samo pucaj pa da probamo 😉
    Lijepi pozdrav!

  • Jana

    Eto i mene nakon sto godina. Dopao mi se tvoj receptić jer volim bureke, štrudle, štrukle i sve tomu slično, samo, ženo, daj mi objesni kako si koru narezala na kocke?! Pa kolko su debele te ‘kocke’?
    I nemoj se ljutit kaj ti upadam s ovak bedastim komentarima;-)
    Pusa

  • admin

    Joooj Janice, poželjeh se već tvojih komentara 🙂
    Ma, kako misliš kako sam ju narezala na kocke? Pa kupila sam gotove tanke kore koje su pravokutnog oblika, mislim d asu bile kore Pekar (Mlinar) ili tako nekako, prosječno tanke (ne pretanke) svaku lijepo nožem izrezala na kvadrate otprilike jednake veličine, stavljala jedan kvadrat preko drugog i to je to. Jesam fino objasnila? 😀

  • Jana

    Ma malo sam te zezala s tim pitanjem;-) Rezala si na kvadrate, ne na kocke, kužiš?

  • Djurdja

    Draga Sandra, ovaj divni receptic sad tek vidim- treba mi bas tako nesto ovid dana! Puno hvala-molim te reci mi da li su tvoji recepti na “Coolinariki” ako jesu onda mi je lako da ih stavim u omiljene samo mi javi pod kojim si “imenom”! Pozdrav iz Toronta.

  • Sandra Gašparić

    Draga Đurđa, ne ja nisam na Coolinariki. ReciPeci je moja web stranica i recepte objavljujem jedino i isključivo ovdje. Hvala što me pratite..pozdrav Torontu iz Vukovara 🙂

  • Dina

    Draga Sandra, odličan recept. Obzirom da me je moja draga baka naučila svim tajnama turske kuhinje (koliko god je znala, a znala je puno jer je odrasla na toj kuhinji) još bih ti savjetovala da pronađeš negdje sjemenke crnog kima, pa pospeš po njima prije pečenja… E, to je rapsodija okusa.

    Obožavam čitati tvoj blog. Inspiriraš me da i sama kombiniram mnogo kuhinja. I nema ljepšeg blagoslova nego kad svi sjednemo za stol i kad se uz smijeh i slatko mrmljanje samo prazne tanjuri, a mirisi okupaju kuhinju…samo tako nastavi.

  • Sandra Gašparić

    Hvala Dina na lijepim riječima, a i na savjetu za sjemenke…kad ih upecam negdje u dućanu, svakako idu za probu na Fincane 😉 A zadnju rečenicu potpisujem apsolutno 🙂

  • Mirta

    Hvala na predivnom receptu! Bureci su odlicni!!! 🤗

  • Odgovori

Vaš e-mail neće biti objavljen. Obavezna polja označena su sa *

Komentar

  • Ime *

  • E-mail *

  • Webstranica


Pročitajte na ReciPeci i …

Vukovarske buhtle s pekmezom

Vukovarske buhtle – omiljena slatka peciva

Kad se kaže buhtle, prva je asocijacija koja pada na pamet pecivo od dizanog ...

Proljetna juha od mladog graška

Sezona graška je na vrhuncu i svi ljubitelji ovih slatkih zelenih kuglica su konačno ...

Hamburger buhtle – najbolje punjeno pecivo

Nedavno su mi klinci rekli da su na kanalu Tasty vidjeli jedan fantastičan video ...

Jabuke od tijesta

Ideju za ovo neobično fino pecivo dobila sam na blogu U mojoj kuhinji2 a ...