Da, dobro ste pročitali, ovo su doista prave pravcate kremšnite sa bundevom! Iako vas fotografija neće baš uvjeriti kako u ovoj kremšniti ima bundeve, vjerujte ima je 😉 Bundeva u ovom sličaju svojom bojom nije došla izražaja, iz jednostavnog razloga što kreme ima jako puno. A kakva bi to kremšnita i bila nego sa prekopreviše kreme 😀 Okus bundeve se u ovom kolaču doista niti ne osjeti. Možda malo, onako na kraju okusni pupoljak zatitra narančasto bundevičasto. Ali samo malo. Pa zašto onda uopće bundeva u kremšniti? Pa zato što sam jednostavno htjela vidjeti kako to izgleda 😉

Zanimljiva mi je prije svega bila ideja da spojim u jednom kolaču dvije stvari koje su mi jako drage: kremasti kolač i bundevu. I ispalo je apsolutno  fenomenalno! Bundeva svojim prisustvom uopće nije poremetila prirodnu ravnotežu kremšnite. Dapače, podarila je jedan sasvim novi dašak elegancije. Uvjerila me također da je doista fantastična namirnica i da se može uklopiti u apsolutno sve vrste slatkiša i slankiša koje možete zamisliti. Pa čak i ovakve super kremaste kolače.

Kremšnite s bundevom obožavati ćete ukoliko i inače obožavate klasične kremšnite. Oduševiti će vas punoća okusa koju vam nudi ovaj kremasti kolač, a u isto vrijeme ćete unijeti u organizam obilje blagodati koju bundeva nudi. Pričam prvenstveno o beta karotenu koji je snažan antioksidans koji štiti organizam od utjecaja slobodnih radikala, jača imunitet, a kažu i da sprečava razvoj malignih tumora. Pa zašto onda ne probati? 😉 Za koju ćete se vrstu bundeve ili tikve odlučiti ovisi o vama. Nećete pogriješiti niti sa jednom! Ja sam koristila butternut bundevu, ali jednako bi fino bilo i sa kojom drugom vrstom.

Kremšnite sa bundevom obožavam i zato što se pripremaju jako brzo i prilično jednostavno, a nadasve su izdašan kolač kojega ima doista jako puno. Ne libite se stoga pozvati drage ljude k sebi na kavicu, čaj i druženje, iznenadite ih kremšnitom s bundevom i uživajte u svakom trenutku.

Kremšnite sa bundevom

Kremšnite sa bundevom

POTREBNO:

  • 2l mlijeka
  • 3 pudinga od vanilije
  • 8 žlica  oštrog brašna
  • 3 žlice gustina
  • 3 vanilin šećera
  • 16 žlica šećera
  • 10 jaja
  • 420 g bundeve (vagati očišćeno)

I još:

  • 500 ml slatkog vrhnja za šlag
  • 1 pakiranje lisnatog tijesta

PRIPREMA:

  1. Lisnato tijesto razvaljati na veličinu lima u kojemu ćete držati kremšnite. Ispeći i ohladiti pa položiti na dno kalupa. Ukoliko ne želite lisnato tijesto, možete kremšnite napraviti sa petit beure keksima u podlozi 😉
  2. Bundevu očistiti i narezati na kockice. Kuhati je ili na pari ili u jako malo vode dok potpuno ne omekša. Tada je štapnim mikserom pretvoriti u pire.
  3. Veći lonac lagano oplahnuti hladnom vodom. Uliti u njega 1,5 l mlijeka i pustiti da zavrije na laganoj vatri.
  4. Razdvojiti žumanjke i bjelanjke.
  5. Miksati žumanjke sa šećerom i vanilin šećerom 2-3 minute. Dodavati naizmjence preostalo mlijeko, prah pudinga, brašno i gustin. Na kraju dodati pire od bundeve. Sve to ukuhati u vrelo mlijeko. Kuhati uz neprestano miješanje 4-5 minuta dok se krema ne zgusne. Kuhanu kremu poklopiti kako se na vrhu ne bi stvorila korica dok miksate bjelanjke.
  6. U još vruću žutu kremu dodati čvrsti snijeg od bjelanjaka. Miješati ne mikserom već pjenjačom ili kuhačom dok se sve lijepo ne poveže.
  7. Još vruću kremu izliti preko lisnatog tijesta, poravnati i ohladiti. Preko ohlađene kreme premazati čvrsto tučeno vrhnje za šlag.
  8. Poslužiti rezano na kocke. Dobar tek!

Recept u slikama:

Oznake:

  • Prikaži komentare (0)

  • Odgovori

Vaš e-mail neće biti objavljen. Obavezna polja označena su sa *

Komentar

  • Ime *

  • E-mail *

  • Webstranica


Pročitajte na ReciPeci i …

Okruglice od sira i grisa

Okruglice od sira i grisa iliti knedle sa sirom i grizom lagano su bezmesno ...

Čokoladni raspuknuti keksići

Čokoladni raspuknuti keksići tolika su rapsodija čokoladnog okusa da svakim zagrizom u ovo prhko savršenstvo ...

Zapečeni pire

Ako ste ikada uz mesno jelo poželjeli napraviti nešto drugo osim već standardnog i ...

Galette sa jagodama svakodnevicu čine slađom

Galette sa jagodama su čisti dokaz kako najjednostavnije stvari ponekad doista ispadnu najbolje i ...

Vukovarske kremšnite

Ako ste se slučajno zapitali zašto već dva dana nema mog novog recepta, to ...

Bijela pita – White pie

Kada su kolači u pitanju moj izbor su najčešće i definitivno oni kremasti, naročito ...