Pita od špinata sa sirom i jajima – proljetna ljepotica

Slasna pita od špinata sa sirom i jajima pravo je proljetno jelo idealno kao lagani ručak ili večera. Iako se špinat u današnje vrijeme može naći u zamrznutom obliku tijekom cijele godine, nekako je najslađi onaj domaći, netom ubran u vrtu. Shodno tome i pita od špinata sa sirom i jajima je najslađa upravo sa tim svježim, mladim špinatom. A ako uzmemo u obzir koliko je špinat zdrava namirnica i koliko dobrobiti može donijeti našem organizmu, doista bi bila prava šteta ne koristiti ga na razne načine.

Pita od špinata sa sirom i jajima radi se na podlozi od prhkog tijesta. Mogla bi se napraviti i na lisnatom tijestu, no ovaj put sam se odlučila za prhko tijesto. I to ono kupovno, već razvaljano kakvo možete naći u različitim trgovačkim centrima. Takvo tijesto još će vam više skratiti vrijeme pripreme ovog finog jela. No, ako kojim slučajem ne možete nabaviti već gotovo prhko tijesto, umijesite ga na brzinu po bilo kojem receptu za prhko tijesto. Jedan takav možete naći kod mene OVDJE!

Osnovna zamisao za pripremu ovog ručka je bila da pomiješam špinat, jaja i sir. Ta kombinacija upravo tih namirnica mi je inače odlična. Kada pripremam špinat, najčešće ga pripremam upravo tako: kao umak uz kajganu sa jajima i sirom. Dakle, jaja nepogrešivo dobro idu uz špinat 😉 Htjela sam također da mi pita ne bude pretanka, odnosno htjela sam ipak malo više nadjeva nego što to ide u klasični Quiche lorraine kojemu je ova pita od špinata sa jajima i sirom u biti slična. U nedostatku bijelog kravljeg sira, sasvim je dobro došao i sirni namaz i to onaj sa povrćem pa je pita od njega dobila i finu, baš posebnu aromu.

Uglavnom, bez obzira radili ovu pitu na podlozi od prhkog ili lisnatog tijesta, nadjev je fenomenalan i oduševit ćete se kombinacijom tih okusa i kremoznom strukturom. Stoga, nema puno razmišljanja, pita od špinata sa sirom i jajima čeka na vas!

Pita od špinata sa sirom i jajima

Pita od špinata sa sirom i jajima

POTREBNO:

  • 250 g svježeg špinata
  • 1 pakiranje gotovog prhkog ili lisnatog tijesta
  • 2 sirna namaza s povrćem (140g)
  • 3 žlice kiselog vrhnja
  • 100 g sira trapista (gouda, podravec, edamer…)
  • 4 jaja
  • 3 mlada luka
  • 1 češanj češnjaka
  • sol, papar, vlasac

PRIPREMA:

  1. Špinat blanširati, ocijediti pa na krupno narezati. Na malo ulja pržiti na kolutiće sjeckan mladi luk, kada zamiriše odmah dodati narezani špinat. Posoliti, popapriti, dodati češnjak, ako želite vegetu dodajte i nju. Promiješati i sasvim kratko propirjati (1-2 min). Staviti na stranu i prohladiti. Kada se ohladilo dodati 2 jaja i dobro sve promiješati.
  2. Sirni namaz pomiješati također sa još 2 jaja i kiselim vrhnjem. Posoliti i popapriti, dodati vlasac. Nemojte pretjerati sa začinima jer je sirni namaz već aromatičan i slan sam po sebi. Dodajte i polovicu naribanog sira trapista. Ribajte na sitan ribež.
  3. Prhko tijesto izrezati na veličinu kalupa u kojemu ćete peći pitu. Položiti ga u kalup premazan tankim slojem maslaca tako da tijesto ima rubove cca 2 cm sa svake strane kako bi se nadjev mogao smjestiti unutar tijesta, a da sve skupa ne curi na sve strane. Rasprostrite preko prhkog tijesta papir za pečenje, napunite udubinu grahom, rižom ili kuglicama za pečenje i pecite 10 minuta u pećnici zagrijanoj na 180C. Grah ili riža će spriječiti izdizanje tijesta prilikom te prve faze pečenja.
  4. Na polupečeno prhko tijesto rasporedite najprije nadjev od sirnog namaza i jaja, a preko njega žlicom rasporedite nadjev od špinata i jaja. Preko svega naribajte ostatak sira trapista. Preko pite napravite mrežu od preostalog prhkog tijesta pa sve skupa pecite u pećnici na 180C još 25 minuta.
  5. Pita od špinata sa sirom i jajima najbolja je dok je vruća, ali također paše i prohlađena. Poslužite rezano na komade proizvoljne veličine. Dobar tek!

Recept u slikama:

Oznake:

  • Prikaži komentare (1)

  • Cukrica04

    Bas fino jelo, uz kupovno tijesto i brzo!
    Budem probala!
    Kaj se tice spinata, najcesce ga spremam sa pecenim jajima i pireom, te lazanje sa svjezim sirom i spinatom zaliveno besamelom – ovo je jedno lagano jelo, a umjesto lazanja nekad stavim i palacinke.

  • Odgovori

Vaš e-mail neće biti objavljen. Obavezna polja označena su sa *

Komentar

  • Ime *

  • E-mail *

  • Webstranica


Pročitajte na ReciPeci i …

Čokoladne banana kocke

Prošlog sam vikenda malo eksperimentirala s kolačima, pa sam od nekoliko sakupljenih recepata uzela ...

Milch šnite

S obzirom na činjenicu da ja u kuhinji provedem dosta vremena i da doista ...

Fina rođendanska torta

Prije nekoliko dana moja je djevojčica postala petogodišnjakinja. Budući joj je rođendan pao na ...

Svinjsko pečenje sa ribanom kašicom

Odluka o tome što skuhati za ručak kod mene ponekad dođe iz sasvim različitih ...

Kroasani – domaća peciva kao iz pekare

Kroasani su peciva o kojima sam već dosta puta pisala, a još sam ih ...

Sočni čokoladni muffini

Ovi su muffini najbolji dok su još topli, jer se onda čokolada u njima ...