OLYMPUS DIGITAL CAMERAProšloga vikenda nije mi se baš nešto dalo peći kolače, pogotovo ne neke kraj kojih bih provela cijelo popodne u kuhinji, no kako mi se ipak jelo nešto slatko, mojima također, a u najavi imasmo i goste te nedjelje, kolača je moralo biti pa je odluka pala na Tiramisu. I to ne bilo kakav, nego sasvim poseban čokoladni tiramisu. A zašto baš tiramisu? Pa zato što nam je cijeli taj vikend bio baš talijanski 😉 Prvo su u petak pali cannelloni, pa zatim ovaj čokoladni tiramisu, a u nedjelju za ručak smo se pogostili piletinom na toskanski (koja je inače bila fenomenalna, sočna, mirisna, mekana..ma mljaaaccc, no o tome ću vam pisati u slijedećem postu i receptu pa ćete se malo morati strpiti 😉 ). Sve u svemu, vikend fantastico, sasvim talijanski rekli bismo 😉 Tiramisu je inače talijanski klasik i nezaobilazna slastica mnogih talijanskih slastičarni, a u svojem izvornom obliku radi se od piškota namočenih u kavu i alkohol (liker, rum…) te kreme na bazi sirovih jaja, mascarponea i šećera. No, varijacija je bezbroj, a o izvoru ovog kolača moglo bi se pisati i pisati jer njegova povijest je vrlo dugačka i prilično zanimljiva, a ima i više tumačenja. Jedna od zanimljivijih priča o tiramisuu je ta da su ga u ovom obliku kojeg mi danas znamo osmislile venecijanske kurtizane  koje su piškote iz tiramisua umakale u ekstra jaku kavu i liker te time nudile svoje mušterije a i same se ‘krijepile’ desertom nakon napornog posla! Čak i ime Tiramisu na venecijanskom dijalektu znači ‘podigni me‘  😀 hmm, tko želi vjerovati, neka vjeruje, od volje mu 😉 Ja sam sigurna jedino u to da je ovo odličan desert, jednostavan za pripremu, ukusan do bola i oduševit će sve ljubitelje kremastih kolača, naročito čokoljupce jer sam u standardnu kremu od jaja i mascarponea ubacila puuuuno čokolade. Evo recepta:

OLYMPUS DIGITAL CAMERATiramisu

Potrebno:

  • 40 dkg piškota
  • 50 dkg mascarpone sira
  • 6 žumanjaka
  • 18 dkg šećera
  • 2 vanilin šećera
  • 400 ml slatkog vrhnja za šlag
  • 20 dkg kvalitetne tamne čokolade
  • 300 ml čokoladnog mlijeka, malo ruma

Potrebno:

  1. Za kremu miksati žumanjke sa šećerom i vanilin šećerom dok ne postanu pjenasti. Tada sve skupa prebaciti u veći lonac pa kuhati na pari 15 minuta uz miješanje. Ohladiti pa umutiti u to mascarpone i otopljenu čokoladu, a potom i dobro ulupano vrhnje za šlag.
  2. Piškote namakati u čokoladno mlijeko sa par kapi ruma pa složiti u pripremljeni lim po cijeloj površini jednu uz drugu, premazati polovicom kreme, pa preko toga složiti drugi red namočenih piškota. Završiti kremom. Dobro rashladiti, posipati kakaom i poslužiti.

Dobar tek!

NAPOMENA: Tiramisu je jaaako kremasti kolač i teško ćete ga moći lijepo poslužiti kao pravilne kocke, no neka vas to ne brine. Okus mu je fantastičan! Kremu od jaja i šećera za tiramisu inače ne bi trebalo niti kuhati već samo dobro umutiti mikserom pa onda pomiješati sa mascarponeom i šlagom, no kako je mene strah bakterija iz sirovih jaja, radije kremu prokuham, makar kratko 😉 Bjelanjke koji vam u tom slučaju ostanu možete uvijek iskoristiti za nešto drugo, npr. male puslice 😉 Također u mojoj varijanti tiramisua, piškote ne namačem niti u kavu niti u alkohol jer su mi najvjerniji konzumatori djeca, no mlijeko, pa još k tomu čokoladno, u tom je slučaju odličan izbor za umakanje piškota.

Recept u slikama (snimljeno Olympus digitalnim fotoaparatom):

OLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERA

Oznake:

  • Prikaži komentare (0)

  • Odgovori

Vaš e-mail neće biti objavljen. Obavezna polja označena su sa *

Komentar

  • Ime *

  • E-mail *

  • Webstranica


Pročitajte na ReciPeci i …

Pileći prutići sa slaninom i rižom

Da dobar obrok ne mora nužno biti kompliciran i skup, dokazuju upravo ovi pileći ...

Kruh sa pečenim lukom i češnjakom – recept Jamiea Olivera

Iako dizano tijesto obožavam i često radim kiflice, klipiće i pogačice svih mogućih vrsta ...

Coke Float – ledeno Coca-Cola osvježenje

Coke Float je doista jedno savršeno ledeno osvježenje iz čaše koje vruće ljetne dane ...

Punjeni francuski kruh

Punjeni francuski kruh idealan je kao zgodna zakuska kada očekujete kakvo dobro društvo i ...

Kokos kiflice

Evo konačno sam uhvatila malo vremena da isprobam bar jedan recept iz bilježnice bake ...

Kiflice sa šunkom

Danas nas je naša draga baka za večeru odlučila počastiti svojim finim kiflicama sa ...