Biskvitna rolada s jabukama

Biskvitna rolada je kolač o kojem sam već nadugačko i naširoko pisala u jednom starijem receptu koji možete pronaći OVDJE. Bila je to moja prva biskvitna rolada uopće i prilično sam se namučila s njom, iako rolade slove za jednostavne deserte koje nije problem napraviti. No, kao što je slučaj i sa nekim drugim stvarima u životu koje moraš više puta pokušati napraviti da postigao zadovoljavajući rezultat (no dobro, ima i takvih stvari koje radiš po prvi put u životu i sasvim slučajno ispadnu savršeno 😉 ), tako je i slučaj sa biskvitnom roladom za izradu koje postoje određena pravila koja ako se slijede, daju savršeni rezultat nakon pečenja.

Biskvitne rolade se inače najčešće prave u formi običnog tankog biskvita koji se nakon pečenja još vruć zamota, ohladi, odmota i potom premazuje nadjevom (pekmez, čokolada, krema…), no ja sam željela nešto još jednostavnije i nešto što će preskočiti bar jedan korak u pripremi. I tako je nastala biskvitna rolada s jabukama, koja se nakon pečenja (a peče se zajedno sa nadjevom od jabuka, nešto kao prevrnuti kolač s jabukama) odmah zamota s nadjevom i to je to. Potrebno je samo sačekati da se rolada ohladi, posipati ju šećerom u prahu, izrezati na šnitice i uživati u prefinom okusu. Jedini preduvijet za ovu roladu je da volite jabuke 😉

Biskvitna rolada s jabukama jako je fini, jednostavni kolač savršene sočnosti koju mu pružaju sočne jabuke koje se lagano pirjaju ispod biskvitnog pokrova. Ali to nije sve! Nadjev od jabuka ima jedan skriveni hrskavi adut u rukavu, a to je karamelizirani šećer sa krušnim mrvicama kojim se posipa lim prije pečenja pa se tijekom pečenja stvori fina hrskava korica. Uglavnom, biskvitna rolada s jabukama nešto je što morate probati što prije jer je jednostavno prefina!

Biskvitna rolada s jabukamaBiskvitna rolada s jabukama

POTREBNO:

  • 6 jaja
  • 130 g šećera
  • 130 g brašna
  • 1/2 praška za pecivo
  • 1 vanilin šećer
  • 8 žlica vruće vode
  • 1 dl ulja
  • 5 jabuka
  • za posip prije pečenja: 5 žlica šećera+4 žlice krušnih mrvica

PRIPREMA:

  1. Jabuke oguliti, prepoloviti i izrezati na ploškice. Pripremite veliki lim (onaj od pećnice), prekrijte ga papirom za pečenje pa posipajte sa 5 žlica šećera i 4 žlice krušnih mrvica. Preko toga rasporedite narezane jabuke. Ako volite cimet, posipajte jabuke cimetom. Ja sam roladu radila bez cimeta.
  2. Razdvojite bjelanjke i žumanjke, ali tako da u jednu posudu odvojite 6 žumanjaka, a u drugoj sačuvate samo 4 bjelanjka. Bjelanjke od preostala dva jajeta ili bacite ili sačuvajte u posudici za neku drugu slasticu.
  3. Miksati žumanjke sa šećerom i vanilin šećerom dok ne postanu pjenasti i svjetlo žuti. Tada dodati ulje, vodu i brašno sa praškom za pecivo. Na kraju umiješati posebno tučeni snijeg od 4 bjelanjka. Dobivenom biskvitnom smjesom preliti jabuke u limu, poravnati eventulano žlicom tako da sve jabuke budu prekrivene. Peći sve skupa u pećnici na 175ºC 20 minuta.
  4. Pečeni biskvit oprezno istresti na vlažnu kuhinjsku krpu, odstraniti papir za pečenje pa odmah uz pomoć krpe zarolati roladu. Roladu pustiti da se ohladi, ali tako da je ona strana gdje joj je završetak i spoj na dnu. Posipati ohlađenu roladu šećerom u prahu, rezati na šnite i poslužiti.

Dobar tek!

Recept u slikama:

Oznake:

  • Prikaži komentare (2)

  • Branka

    Rolada je odlična! Jučer sam ju radila prvi puta i ispala je bez greške! Nestala je u trenu, a najviše me oduševilo što su ju i klinci odlično prihvatili!

  • Andelina Raspovic

    Draga Sandra vec sam 4 puta pravila ovaj rolat sa jabukama. Posto se ja nikada ne drzim recepta pa niti ovaj put mogu vam dati jedan savjet. Sva jaja stavite u biskvitno tijesto . 6 zutanjaka i naknadno ulupanih 6 bjelanjaka.Samo povecate secer na 150 i brasno na 155/160 gr. Nema ama bas nikakve razlike.Prvi put sam se drzala strogo vaseg recepta ali posto ja ne bacam niti ne ostavljam po strani jaja jer mi je to nesigurno sve sam potrosila.Zadrzavanje 2 bjelanjka je potpuno nepotrebno.Ja imam i sama moje vlastite osmisljene recepte a i nije mi tesko recepte preracunati i preinaciti.S vremenom i iskustvom covjek savlada te tehnike pecenja.

  • Odgovori

Vaš e-mail neće biti objavljen. Obavezna polja označena su sa *

Komentar

  • Ime *

  • E-mail *

  • Webstranica


Pročitajte na ReciPeci i …

Flute

Vjerujem da velika većina nas ima određena omiljena i omražena jela iz djetinjstva. Kako ...

Jesenski tiramisu s bundevom

Ako volite tiramisu u njegovoj osnovnoj varijanti, sigurna sam da će vam se svidjeti ...

Torta lopta s jagodama

Prošlu smo subotu slavili 10.rođendan našeg Matka na koju je pozvao društvo iz razreda. ...

Tiramisu – kremasti užitak koji ćete obožavati

Tiramisu, taj talijanski klasik koji se u pravilu sastoji od pahuljaste kreme na bazi ...

Tortelini iz pećnice

Puno sam puta već pokušavala za ručak napraviti torteline, pa sam miksala raznorazne umake, ...

Cupcakes recept za Valentinovo

Cupcakes, ti slatki mali zalogaji zadovoljstva nešto su u čemu će vam uživati sva ...