Kraljevski desertRecept za ovaj kraljevski desert pronađoh nedavno u jednoj preslatkoj kuharici Deserti za svaki dan i to u onom dijelu knjige gdje se nalaze recepti za kolače za bolje raspoloženje. Ima tu svega i svačega, izvedivog i manje izvedivog, no pažnju mi je prije svega zagolicala ta kategorija ‘kolači za bolje raspoloženje’, a pogotovo desert tako bombastičnog naziva. Jer, kad bolje razmisliš, dobar desert, kolač, nešto slatko, doista može biti ona prijeko potrebna slamčica spasa za koju se uhvatiš na kraju napornog radnog dana i koja ti može popraviti raspoloženje. A s obzirom da te ta slamčica mora spasiti što brže, poželjno je da bude brzopotezna i bez imalo oklijevanja i da je apsolutno nezahtjevna. E pa upravo je takav ovaj kraljevski desert – kraljevski fini i bogat upravo u svojoj jednostavnosti. Ovo je desert koji se priprema jako brzo, jako jednostavno i sa samo nekoliko osnovnih namirnica, a mene je posebno oduševilo to što za njegovu pripremu ne treba čak niti brašno, već se koriste krušne mrvice pa u ovom desertu možete na ekonomičan način iskoristiti ostatke starog kruha 😉 A definitivno je najbolje to što je ovo kolač koji se jede vruć! Dakle, nema čekanja da se nešto ohladi, nema miješanja i mućkanja…ma nema niti najmanje mogućnosti da ovaj kolač ne uspije. Možete ovdje kombinirati okus koji volite dodavanjem onog pekmeza ili marmelade koji vam je omiljeni. Ravno iz pećnice za stol, pripremite zdjelice i žlicu s kojom ćete ga nagrabiti, razmazite si osjetila i pružite im slatku utjehu koja nam je svima ponekad prijeko potrebna.

Kraljevski desertKraljevski desert

POTREBNO:

  • 4 jaja
  • 600 ml mlijeka
  • 210 g šećera
  • 50 g maslaca
  • 85 g krušnih mrvica
  • 6-7 žlica pekmeza ili džema od naranče (ili marelice ako nemate naranču)
  • 1 žlica strugane narančine korice

PRIPREMA:

  1. U posudici na laganoj vatri zagrijte mlijeko sa maslacom i polovicom šećera. Dodajte narančicu koricu. Neka ova tekućine bude topla, nikako ne vrela.
  2. Razdvojite žumanjke i bjelanjke. U drugoj posudi pjenjačom umutite žumanjke, a potom ih polagano prelijte toplim mljekom sa maslacem i šećerom. U ovu tekućinu umiješajte krušne mrvice i dobro promiješajte. Sve skupa izlijte u vatrostalnu posudu (staklenu, keramičku ili glinenu…) koju ste lagano premazali tankim slojem maslaca i pustite da sve skupa odstoji 10-tak minuta.
  3. Kolač oprezno premjestiti u pećnicu, pa peći na 180ºC 10-tak minuta, ili tek toliko dok se na vrhu ne stvori korica. Izvaditi ga tada iz pećnice, a temperaturu pećnice smanjiti na 150ºC.
  4. Pripremiti snijeg od bjelanjaka. Miksati bjelanjke tako dugo dok ne postanu potpuno čvrsti, pa tek tada postepeno dodavati ostatak šećera. Snijeg treba miksati tako dugo dok se sav šećer ne otopi, a to ćete primjetiti po tome što snijeg postane potpuno sjajan i čvrst.
  5. Sada površinu polupečenog kolača premazati oprezno pekmezom (kažem oprezno, zato što je bisvit na pola pečen jako osjetljiv pa ga samo ovlaš dodirujte žlicom s pekmezom kako nebiste napravili udubljenje) Pekmez mora biti jako mekan i gotovo tekući, pa ako nije, ugrijte ga prije toga ili mu dodajte malo vode i promiješajte. Preko pekmeza nanesite snijeg od bjelanjaka sa šećerom, pa sve skupa vratite u pećnicu na još 20 minuta. Kolač je gotov kada snijeg lagano požuti.
  6. Kolač poslužiti vruć u posudi u kojoj se pekao.
  7. Dobar tek!

Recept u slikama:

Kraljevski desert - jednostavna priprema...Namastiti posudu za pečenjeIzliti pripremljenu biskvitnu masuIspeći na polaPremazati pekmezomPreko pekmeza nanijeti snijeg od bjelanjakaIspeći do kraja

Oznake:

  • Prikaži komentare (0)

  • Odgovori

Vaš e-mail neće biti objavljen. Obavezna polja označena su sa *

Komentar

  • Ime *

  • E-mail *

  • Webstranica


Pročitajte na ReciPeci i …

Tjestenina s gljivama i pancetom

Tjestenina s gljivama, i to bukovačama uvijek mi je nekako asocijacija na jesen. Iako ...

Beze torta, Mrkvin kolač, Domaće kocke

O receptima iz bilježnica… BEZE TORTA Beze smjesa: 6 bjelanjaka 30 dag šećera limunov ...

Brza piletina s krumpirom i mrkvicom

Danas smo se opet predugo zadržali vani na igralištu pa sam za ručak morala ...

Fini kolač sa šljivama, sirom i slatkim mrvicama

Kada dođe sezona šljiva teško je zamisliti bolju slasticu nego što je to fini ...

Slana pita sa lukom

Dugo se već spremam napraviti ovu pitu za koju sam recept pronašla u nekom ...

Fina ljetna savijača s tikvicama

Ako ste mislili da je receptima s tikvicama došao kraj, varate se 😉 Jer, ...