Iako za biskvitnu roladu vrijedi pravilo kako je to najjednostavniji kolač koji se može napraviti, ja se baš ne bih složila s tim. Mislim, jednostavni su sastojci, jednostavno je gotova za čas ali početnici u kuhinji koja to nije nikad radila ovo je sve samo ne jednostavno. Ja iskustva u kuhinji imam dosta, te podjednako jako volim spremati slana i slatka jela, no rolade, pogotovo slatke su mi trn u oku 😉 Biskvitnu roladu stoga nikad niti nisam pekla, okušala sam se par puta sa onim malim nepečenim roladama od kokosa i čokolade, ili pak sa onim roladama s oblatnama, ali čak i te mi nisu ispale baš nešto i nikad nisam bila potpuno zadovoljna.

Ove smo nedjelje slučajno ostali bez deserta poslije ručka pa sam uz nešto malo sastojaka u špajzi i hladnjaku odlučila napraviti nešto slatko. I tako se sjetih famozne biskvitne rolade – pa kad mogu svi, zašto ne bih i ja! Naravno, idem prvo na net potražiti neki recept odnosno način na koji se to savija. I već u startu ostanem razočarana jer jedni tvrde da se rolada savija topla pa tek kad se ohladi da se nadjeva a neki opet tvrde da se rolada još topla premazuje nadjevom i odmah tako topla savija. Pošto nisam imala puno vremena, odlučih se ja za ovu bržu varijantu sa savijanjem još tople rolade s nadjevom. Namazah polovicu pekmezom a drugu polovicu nutelom, počnem savijati a kad ono, pekmez curi na sve strane, savijača se na rubovima lomi bez obzira kolko jako sam namočila krpu ispod biskvita – sve u svemu užas. Nekako sam ju zamotala i s nestrpljenjem pospremila u fridge na hlađenje. Rezultat osrednji – onaj dio s nutellom se još lijepo držao na okupu, ali ovaj dio s pekmezom se doslovce razdvajao i u sredini imao rupu (kao što možete vidjeti na fotkama) jer naravno roladu uopće nisam mogla dovoljno jako saviti i priljubiti. Možda mi je bio presuh biskvit, možda sam stavila previše pekmeza, možda, možda….Ehh, ti jednostavni kolači..

Dakle, pouka je slijedeća – biskvitna rolada se definitivno savija još topla, hladi se tako savijena pa se tek onda odmata i premazuje nadjevom! Bar je to moje iskustvo. Sve u svemu, biskvitna rolada je doista jednostavan, a sasvim fini kolač koji je gotov za čas i s kojim nema puno prtljanja, ali samo uz malo sreće i slijedeći neke osnovne korake 😉 Evo recepta:

Biskvitna rolada

Biskvitna rolada – recept

POTREBNO:

  • 5 jaja
  • 120 g šećera
  • 120 g brašna
  • 1/2 praška za pecivo
  • 1 vanilin šećer
  • 3-4 žlice tople vode
  • 150 ml ulja

PRIPREMA:

  1. Razdvojiti žumanjke i bjelanjke, pa posebno miksati žumanjke sa šećerom i vanilijom. Postepeno dodavati ulje, brašno i prašak za pecivo.
  2. Na kraju umiješati čvrsto tučeni snijeg od bjelanjaka.
  3. Izliti smjesu u veliki lim na papir za pečenje i peći u pećnici na 180°C 15-20 minuta.
  4. Iskrenuti pečeni biskvit na mokru krpu koju po želji možete posuti šećerom, pa zamotati zajednos a krpom u roladu dok još sve vruće. Pustiti tako zamotano u krpu da se ohladi!
  5. Ohlađenu roladu razmotati te ju premazati pekmezom, nutellom ili kakvim drugim nadjevom, a već prema vašoj želji. Pažljivo savinuti roladu te pustiti da odstoji na hladnom bar 1 sat jer će se tako lakše rezati.
  6. Rezati na tanke kriške i poslužiti.

Dobar tek!

Recept u slikama:

Oznake:

  • Prikaži komentare (14)

  • Sanela Mallory

    Ne brini, rolada odlično izgleda! Kad se samo sjetim svojih prvih rolada: moje nisu izgledale ni približno tako dobro kao tvoja – moje kore su bile totalno zdrobljene i nije bilo šanse da se to nareže na šnite.
    Često u receptima, kuharicama itd. čitam upravo to što si rekla: “rolada je jednostavna za napraviti”, a često je dodano i da je “idealna za početnike u kuhinji”. Ja na to redovito kolutam očima jer su moja iskustva sasvim drugačija: prije “više godina” na početku moje “karijere u kuhinji” – koliko li je samo kora za roladu završilo u smeću; meni se sve drobilo, pucalo, raspadalo, a radila sam po “provjerenim” receptima. Točno je da vruću praznu koru treba narolati, pustiti da se ohladi, pa onda ohlađenu odmotati, namazati i opet zarolati. No, meni se događalo da vruća prazna kora sva pupuca dok ju namatam – kad se ohladila i kad sam ju htjela razmotati i nadjenuti: sva se zdrobila. Tijekom godina sam ipak svladala izradu roladi.
    No, meni se i dan-danas dogodi da kad radim roladu po nekom novom receptu da se kora sva zdrobi i popuca – a očito je problem u meni, budući da te biskvitne rolade slove kao jednostavne i idealne za početnike. Recimo da su rolade “jednostavne” što se tiče sastojaka i vremena izrade, ali sam postupak ja smatram “pipkavim”. Problem je što biskvit može biti presuh i žilav, a onda ne pomaže ni mokra krpa. Zato sumnjam da je svima (početnicima) jednostavno napraviti idealnu biskvitnu koru za roladu.

  • admin

    Jeeeeee, hvala ti Sanela do neba i natrag! Ma znala sam da nas ima još istomišljenika oko famoznih ‘jednostavnih roladi’ 😀

  • marta

    mene zanima mota li se krpa zajedno s roladom ili se zamota prvo rolada pa onda nju zamotati u krpu?

  • admin

    Rolada se zamata tako da se dok je biskvit topli stavi na mokru krpu, a sa drugom mokrom krpom se pokrije od gore i tako odstoji 5-6 min.dok ne malo ne omekša. Zatim se gornja krpa makne, a uz pomoć donje krpe se zavije rolada. Krpa se ne zamata, nego samo služi kao pomoć pri rolanju 🙂

  • marta

    hvala :))

  • selma

    Super su hvala puno

  • julKa

    Jedno je sigurno: u rolade nejde i nema potrebe ići ulje. To je isključivo lagano, biskvitno tijesto koje se ne masti ni zamašćuje jer tad gubi na rahloći..samo jedan mali savjet!

  • Olja

    Draga Sandra, zanima me koje brašno ide, glatko ili osštro?

  • Sandra Gašparić

    Ja obično stavljam glatko jer to najčešće imam doma, ali mislim da rezultat ne bi bio puno drugačiji da se napravi i sa oštrim 😉

  • ivana2005

    Slažem se s julKom: u ovakvo biskvitno tijesto ne ide ulje.
    I još jedan savjet: pečeno tijesto će manje biti podložno pucanju ako se ne koriste sva cijela jaja, već 6 žutanjaka, ali snijeg od samo 2 bjelanjka.

  • Cukrica04

    Prvi kolac koji sam u zivotu spekla je bas bila rolada i prva pouka koju sam dobila u vezi pripreme je da se ona mota topla i fila ohladjena.
    Uz roladu sam savladala tehniku pecenja biskvitnih tijesta, zato mislim da je savrsena za pocetnike a za nas spretnije je rolada super rjesenje kad pozelimo nesto jednostavno, brzo i fino.
    I naravno, kad danas spremam roladu sjetim se svojih mladih dana i prvih koraka u kuhinji, hehe… 😃

  • Ljerka

    Odlično mi je ispala stvarno, napravila sam odmah dvije za dva različita nadjeva. Prozračna, rahla, odlično se zamotala. I brzo gotova. Pitanje: bi li škodila korica limuna i žlica-dvije vruće vode u biskvit? Hvala.

  • Sandra Gašparić

    Ne bi škodilo nimalo. NO pitanje je, čemu dodavati išta ako vam ispalo super i bez toga?

  • Mima

    U roladu ide ulje, jaja odnosno žumanjak isušuje biskvit!!

  • Odgovori

Vaš e-mail neće biti objavljen. Obavezna polja označena su sa *

Komentar

  • Ime *

  • E-mail *

  • Webstranica


Pročitajte na ReciPeci i …

Rižoto sa šparogama – najbolji ručak ovog proljeća

Kada dođe sezona šparoga, nekoliko je jela koja mi prva padaju na pamet. Prije ...

Piroške

O piroškama sam uvijek imala mišljenje da je to pecivo od lisnatog tijesta punjeno ...

Gril sendviči sa slaninom i prženim kolutićima luka

Kada je roštilj u pitanju mnogi će se odlučiti za kakav dobar komad mesa ...

Krem juha od bundeve i krumpira

Sezona bundeva ili tikvi je sad stvarno na vrhuncu i pravo je vrijeme da ...

Galette sa šljivama

Galette sa šljivama su jednostavna i prefina slastica od prhkog tijesta koja u kombinaciji ...