Nije prošlo mnogo od uskršnjeg blagovanja, a već nam je pred vratima pojavio drugi praznik za koji je tipična fina papica i dobra društvo. Naravno, govorim o 1. 5., prazniku rada za koji će mnogi, ukoliko vrijeme to dozvoli, pohrliti u prirodu i pripremiti kakav fini zalogaj s roštilja. No, ukoliko želite odskočiti od tog ustaljenog običaja i pripremiti za ručak jedno urnebesno fino i neobično jelo za koje vam ne treba roštilj, onda ste na pravom mjestu, jer dati ću vam izvrstan recept za mesnu roladu toliko finu da će vam se nakon nje sva druga jela činiti kao blijeda kopija nečega što bi trebao biti svečani blagdanski ručak 😉

Da da, punjena mesna rolada bila bi sasvim obična mesna štruca da se u nju nije ugurao mirisni i savršeno topivi kačkavalj (iako mislim da bi i sa nekom drugom vrstom fino topivog trapista bilo sasvim u redu) i da se oko nje nije omotala tanka panceta koja se pečenjem pretvorila u hrskavu ljepoticu savršenog okusa koja je apolutno upotpunila ovo jelo i dala mu baš jednu posebno finu notu. Pripremala sam nedavno jelo koje se zove Punjena vješalica. E pa ovo bi mogla biti inačica toga jela, ali u varijanti s mljevenim mesom. Iako će vam se na prvu ovo možda učiniti kao nešto komplicirano, doista to nije, a uz moju pomoć i opis korak po korak, vidjet ćete da je sasvim jednostavno i lako izvedivo.

Punjena mesna rolada s pancetom

POTREBNO:

  • 1 kg miješanog mljevenog mesa
  • 3 deblje šnite kruha
  • 1 luk
  • 1 češanj češnjaka
  • vegeta, sol, papar
  • 3 žličice mljevene crvene paprike
  • dobra šaka sitno kosanog peršinovog lišća
  • manja šalica krušnih mrvica
  • 1 jaje
  • 300 g tanko rezane pancete
  • 200 g sira trapista (kačkavalj, gouda…)
  • 200 Ml bijelog vina

PRIPREMA:

  1. Pomiješati u većoj posudi meso, jaje, luk koji ste prethodno isjeckali i ispržili na malo ulja, kruh razmočen u mlijeku i zgnječen rukama, mrvice, češnjak, peršin i začine. Sve dobro izmiješati i sjediniti. Od ove količine mesa dobit ćete dvije mesne štruce idealne debljine za pečenje.
  2. Na pripremljenu alu foliju stavite polovicu mesne smjese te pritiskajući rukama oblikujte pravkoutnik debljine cca 1 cm. Preko cijele površine mesa naribajte polovicu sira, a potom uz pomoć folije polako savijajte meso u roladu. Kada ste oblikovali roladu, rubove ugurajte prstima prema unutra kako bi se rolada ‘zatvorila’ sa strane i kako sir ne bi pretjerano curio prilikom pečenja.
  3. Pripremite i drugi komad alu folije pa preko njega poredajte pancetu tako da se šnite preklapaju kao crijep. Na pancetu položite mesnu roladu, pa opet uz pomoć folije obložite cijelu roladu pancetom.
  4. U lim za pečenje ulijte malo ulja, dodajte vino, posolite te u sredinu stavite rolade. Pokrijte alu folijom (ili kakvim poklopcem) i pecite pokriveno u sredini pećnice na 200°C 30 minuta. Potom makite foliju pa nastavite peći do kraja još 35 minuta. Rolada je gotova kada dobije lijepu smećkastu boju i kada panceta postane hrskava.
  5. Kratko prohladite, narežite na šnite i poslužite uz pire krumpir i povrće na lešo.
  6. Dobar tek

Recept u slikama:

Oznake:

  • Prikaži komentare (2)

  • sanja

    već sam ovoj blogerici predložila da osuvremeni svoje recepte izbaivši vegetu. to je začin koji baš svakom jelu daje baš sasvi isti okus, a to je nešto što odgovara samo starim babama koje je pregazilo vrijeme.
    jasno mi je da postoje i oni koji su plaćeni za reklamu, ali to bi ipak trebao biti navedeno.
    ovaj recept treba korigirati i što se tiče krušnih mrvica – nema potrebe dodavati ih na način kako je navedeno, osim ako se folija koj aolakšava oblikovanje štruce ne pospe njima.
    inače ova bčogerica ima solidne recepte. treba ih samo donekle osuvremeniti u duhu modernog vremena koje traži manje umjetnih začina, a više prirodnih sastojaka.
    ako to prihvati, mogla bi konkurirati u modernoj kuhinji. za sada, zadovoljava one koji su zapeli u šezdesetima prošlog stoljeća-
    šteta

  • Sandra Gašparić

    Na sve ovo ću samo reći da ‘ova blogerica’ i dalje kani ostati tipična ‘baba’ sa staromodnim receptima u staromodnoj kuhinji koja ne želi konkurirati nikome u ničemu, a kamoli u ‘modernom kulinarstvu’. A bila bi najsretnija da se može vratiti na još staromodnije kulinarstvo svoje bake iz vremena prije ’45 prošlog stoljeća kada se jelo jednostavnije, bolje i sa daleko zdravijim namirnicama!
    Također ću reći da ću prije vjerovati svojim vjernim ‘staromodnim’ čitateljima koji i nadalje vjeruju mojim ‘staromodnim’ receptima jer upravo takvima je i namjenjen sadržaj ove internet stranice, a ne bloga! Dakle, kao izričiti i jedini autor i vlasnik ove internet stranice dozvoljavam si tu slobodu odabira, a svi oni koji ovamo slučajno zalutaju u potrazi za nečim ‘modernijim’ sigurno će se pronaći na nekim ‘zdravijim i modernijim’ blogovima te im od srca želim sretnu potragu i mirno more!
    Sandra Gašparić

  • Odgovori

Vaš e-mail neće biti objavljen. Obavezna polja označena su sa *

Komentar

  • Ime *

  • E-mail *

  • Webstranica


Pročitajte na ReciPeci i …

15-minutni kolač s breskvama

Što drugo napraviti kada imate jako malo vremena, puno bresaka i veliku želju za ...

Kuhani paradajz

U ovo doba godine obično se počinje pripremati zimnica. Krastavčići su se ukiselili već ...

Zapečeni grah i kobasice u pivu – najbolji ručak

Iako se u svojoj kuhinji trudim biti drugačija i inovativna kroz uvijek neka nova ...

Brze somun lepinje sa jogurtom

Uvijek kada su ćevapi u pitanju, na pamet mi padaju i somuni. Jer, kakav ...

Juha od rajčice

Juha od rajčice ili kako je ja više i češće volim zvati juha od ...

Krpice sa zeljem – neodoljivo fini starinski ručak

Ako ste imalo skloni tradicionalnoj domaćoj kuhinji, sigurno ste bar jednom u životu čuli ...