Trganci s vrhnjem i to oni za koje se tijesto zamjesi bez jaja, pravi su dokaz kako najjednostavnije stvari mogu biti ukusne i fine. Također su dokaz toga kako su ljudi nekad od samo par osnovnih namirnica znali napraviti pravu gozbu. Jer, trganci s vrhnjem staro su i u nekim krajevima lijepe naše tradicionalno jelo na kojemu su odrasle generacije naših baka. Naročito su popularni u Međimurju gdje ih se u zadnje vrijeme vrlo često može naći i na različitim manifestacijama kao zanimljiv street food.

Trganci s vrhnjem nekako se najčešće rade u kombinaciji sa kiselim vrhnjem i domaćim slaninama (kosana mast). Također dobro dođe pokoji komadić prženog špeka koji jelu da posebno fini šmek. I kako sam naziv jela kaže, tijesto se trga, skuha, pomiješa sa poprženim špekom i slaninama, na sve se stavi kiselo vrhnje i to je to. Nema tu puno mudrosti. Treba vam samo malo vremena i volje i za tren ćete napraviti savršen obrok.

Trganci s vrhnjem se naravno mogu napraviti u varijanti tijesta u koje se dodaje jaje. Ali to je onda već nešto drugo i odmičemo se od poante priče – napraviti jelo sa što manje sastojaka. Vjerujem da da su prvi trganci s vrhnjem bez jaja nastali iz čiste oskudice, jer nekada su se jaja koristila isključivo za kolače ili pak za domaću tjesteninu koja bi se onda sušila. Ja ustvari ne znam što me više oduševljava kod ovog recepta, prefini okus ili jednostavnost i brzina pripreme. Kako god bilo, morate probati napraviti trgance s vrhnjem što prije. Sigurna sam da će vas osvojiti na prvi zalogaj!

Trganci s vrhnjem

Trganci s vrhnjem – recept

POTREBNO:

  • 400 g glatkog brašna
  • 200 ml vode
  • 1 žličica soli
  • 2 žlice slanina
  • 100 g suhe slanine
  • 4 žlice kiselog vrhnja
  • sol, papar, vlasac po želji

PRIPREMA:

  1. U posudu staviti brašno i sol. Polako ulijevati zagrijanu mlačnu vodu i umijesiti tijesto. Možete ovo raditi rukom ili mikserom sa spiralama. Trebali biste dobiti tvrđe tijesto. Nastavite ga mijesiti još par minuta na radnoj površini kako bi malo ‘opustilo’ pod rukama i postalo glađe. Ostavite ga sad po strani dok pripremate ostalo.
  2. U veći lonac stavite vodu koju treba zakuhati. Dodajte vodi i sol kako bi trganci bili ukusniji nakon kuhanja (znači kao kada ćete kuhati bilo koju tjesteninu). Neka voda polako ključa.
  3. Sada tijesto razvaljajte na debljinu od cca 3-4 mm i izrežite ga na trake široke oko 1cm. Uzimajte traku po traku u ruku i odmah iznad lonca kipuće vode trgajte komadić po komadić i ubacujte u vodu. Kada su svi trganci natrgani, lagano promiješajte i pustite da kuha 10-15 minuta. Koliko dugo ćete ih kuhati ovisi o tome koliko ste debelo razvaljali tijesto i koliko su veliki komadi. Jer, ako je tijesto deblje, onda će mu duže trebati da se skuha. Svakako je najbolje probati komadić i procijeniti da li je dosta kuhano. U svakom slučaju, trganci su tjestenina koja se onako malo osjeti ‘pod zub’ i to je ok.
  4. Dok se trganci kuhaju, u većoj tavi treba otopiti slanine (ako nemate slanine, stavite žlicu svinjske masti), dodati slaninu narezanu na male komadiće pa dobro popržiti. Što je slanina hrskavija, to bolje. 
  5. Kuhane trgance vaditi iz vode šupljom žlicom i odmah iz stavljati u tavu na poprženu slaninu. Dobro sve izmiješati pa dodati kiselo vrhnje i opet izmiješati kako bi se svi trganci obložili vrhnjem. I to je u pravilu to. Vaš obrok je spreman. Možete od gore posipati malo sjeckanog vlasca, a i ne morate. 

Dobar tek!

Recept u slikama:

Oznake:

  • Prikaži komentare (0)

  • Odgovori

Vaš e-mail neće biti objavljen. Obavezna polja označena su sa *

Komentar

  • Ime *

  • E-mail *

  • Webstranica


Pročitajte na ReciPeci i …

Quiche s porilukom, pancetom i kobasicom

Što se sve može napraviti od 4 jaja, nešto poriluka, malo kobasice i pancete, ...

Lisnate pletenice za čokoladom – jednostavno slatko pecivo

Lisnate pletenice sa čokoladnim punjenjem doista su najslađi i najjednostavniji desert koji možete zamisliti. ...

Baklava

Kada se u našem kraju spomene baklava, pomisli se na tradicionalni bosanski specijalitet, sočnu ...

Pijesak torta sa keksima, kokosom i lješnjacima

Iako pomalo neobičnog naziva koji na prvu ne obećava puno, pijesak torta sa keksima, ...

Super kremasti kolač s bananama i čokoladom bez pečenja

Kada dođe želja za slatkim i napravili bi nekakav kolač, a nemate puno vremena, ...