Piše: Mara Čović, pedagog

ŽIVJELI ŠKOLSKI PRAZNICI!

Za sve učenike u Republici Hrvatskoj školska godina završava sredinom lipnja.  Nakon toga datuma, gotovo dva i pol mjeseca, djeca su bez školskih obveza, što njima i roditeljima daje mogućnost drugačijeg planiranja vremena za odmor, igru, sportske aktivnosti i dokolicu. Iskustvo nam govori, kad imamo previše vremena, da ga baš najbolje ne iskoristimo. Školski praznici su idealno vrijeme za druženje roditelja i djece, te mogućnost da popravimo pogreške koje smo učinili za vrijeme trajanja nastave, kada smo se opravdavali da nemamo vremena za našu djecu, jer mi mnogo radimo, a djeca su zauzeta s aktivnostima u školi i izvan nje.

ŠKOLSKI PRAZNICI MOGU ZBLIŽITI OBITELJ

Školski praznici pružaju mogućnost da obitelj provede više vremena zajedno, te da roditelji poboljšaju pozitivnu komunikaciju i odnos s djecom. Mnogi roditelji približavanje školskih praznika mogu smatrati stresnim – kada pomisle da će djeci trebati osmisliti aktivnosti i zabavu.

Neka istraživanja pokazala su da se oko dvije trećine djece ne slaže s roditeljima oko toga što je kvalitetno provedeno vrijeme.

Roditelji koji imaju mnogo obveza, kuhanje ili gledanje televizijskih programa u istoj sobi s djetetom mogu smatrati kvalitetno provedenim zajedničkim vremenom. Iz dječje perspektive, kvalitetno provedeno vrijeme uključuje izravnu i nepodijeljenu pažnju roditelja. Može se reći da bi to vrijeme trebalo omogućiti razgovor o značajnim temama i korisne zajedničke aktivnosti. Ponekad je teško pronaći “pravo” vrijeme koje ćemo provesti s djecom. Kako djeca odrastaju, to postaje sve teže s obzirom na njihove školske i izvanškolske aktivnosti. Roditelji često očekuju da djeca budu dobro raspoložena baš onda kada isplaniraju posebne obiteljske događaje i aktivnosti, ali to nije uvijek tako. Osim zajedničkih aktivnosti, kvalitetno vrijeme s djecom predstavlja i kvalitetna komunikacija. Uzmite vrijeme samo za razgovor s djecom. To je važno za izgrađivanje otvorenog i poštenog odnosa, a također stvara atmosferu u kojoj su djeca slobodna započeti bilo koju temu. Osim što govorite djetetu, sjetite se poslušati što ono ima reći. Potaknite dječju znatiželju i interese tako što ćete postavljati mnogo “ZAŠTO” i “KAKO” pitanja. Ovo pomaže djeci da govore o sebi, o tome što vole činiti, o svojim brigama. Dopustite djeci da govore o prijateljima, o tome što vole činiti. To će pomoći u izgrađivanju atmosfere povjerenja i prihvaćanja.

SAVJETI ZA KVALITETNIJU KOMUNIKACIJU DJECE I RODITELJA

 • Jednom dnevno okupite se za obrok – to vam daje mogućnost da članovi obitelji razmjenjuju novosti. To je vrijeme kad roditelji mogu slušati svoju djecu, dati im savjet i podršku.
 • Čitajte knjige i gledajte televiziju s djecom – ovo kod djece razvija interes za znanje i stimulira razvoj govora i jezika. Također pomaže povećanju pažnje, koncentracije i znatiželje. Ova aktivnost roditeljima daje uvid što djeca čitaju i što gledaju na televiziji.
 • Obavljajte zajedno kućne poslove – davanje kućnih zadataka je vrlo produktivan način za podučavanje odgovornosti kod djece. Ako neki roditelji rade zajedno s djecom, to pomaže razvoju vrijednosti timskog rada i dobre komunikacije. Svako dijete u obitelji treba imati zaduženje i radni zadatak.
 • Pomažite djeci oko školske zadaće – želja roditelja da pomogne povećava kod djeteta interes za školu i bolje ocjene. Redoviti odlasci u knjižnicu su jeftin i dobar način za provođenje vremena s djetetom.
 • Druženje uz obiteljski hobi – aktivnosti, kao što su kuhanje, izrađivanje predmeta, pecanje ili biciklizam, odličan su način za kvalitetno provođenje vremena s djecom.
 • Igrajte se sa svojom djecom – roditelji trebaju dati prednost društvenim igrama s djecom ispred dugih sati gledanja TV-programa.
 • Povremeno planirajte obiteljske izlaske – pripremite izlet, posjet mjesnom muzeju, kazalištu, šetnju šumom, posjete rodbini i prijateljima.
 • Potaknite zajedničke tjelesne aktivnosti – vrlo su važne za razvoj djeteta jer ne jačaju samo tijelo već pomažu u izgrađivanju osobina ličnosti i povećanju motivacije i upornosti.
 • Napravite kalendar obiteljskih važnih događanja – budući da mnogi roditelji imaju dinamičan radni raspored, vrijeme predviđeno za djecu pada sve niže na listi prioriteta. Napravite kalendar te zajedno s djecom upisujte planirane obiteljske događaje. To će potaknuti i neke kreativne ideje.

Neke obiteljske aktivnosti tijekom školskih praznika

 • Priredite obiteljsku zabavu, na kojoj ćete pohvaliti svoju djecu i pričati o njihovim uspjesima u prošloj školskoj godini.
 • Ispecite i dekorirajte neke nove i neobične kolače.
 • Kuhajte sa djecom jednostavnije ručkove.
 • Zajedno sa svojom djecom posjetite izletište u kojem niste još bili.
 • Provjerite koji se filmovi prikazuju u vašem kinu kroz ljeto i svakako pogledajte barem 2.
 • Radite zajedno sa svojom djecom u vrtu ako ga imate, uzgajajte cvijeće.
 • Pomozite i uključite se kao obitelj u humanitarni rad.

Dragi roditelji, praznici su pred vama, iskoristite dano vrijeme u kojem ćete, vaša djeca i vi, osjetiti sreću zajedništva i druženja.

Oznake:

 • Prikaži komentare (0)

 • Odgovori

Vaš e-mail neće biti objavljen. Obavezna polja označena su sa *

Komentar

 • Ime *

 • E-mail *

 • Webstranica

Pročitajte na ReciPeci i …

Morske mobile

Evo opet recikliramo i imamo kreativnu radionicu na plaži 🙂 Plaža je neiscrpan izvor ...

Organizacija kuhanja na godišnjem odmoru

Ako ste jedni od onih sretnika koji će godišnji odmor provesti sa familijom negdje ...

Punjeni patlidžani by Ana

Vaši recepti za nagradnu igru Recept poslala: Ana Matija Čagalj Sastojci: 2 patlidžana 150g ...

ReciPeci rođendanska torta

Prije točno dvije godine odlučila sam početi pisati blog. U početku je to bilo ...

Nenasilno rješavanje sukoba

Piše: Mara Čović, pedagog JOŠ O NASILJU MEĐU DJECOM Spomene li se riječ nenasilje i ...