Samosa od tortilja sa piletinom

Kako nam se uživanje u hrani ne bi pretvorilo u laganu dosadu, odlučila sam svima osvježiti dan i za ručak napraviti baš ovo jelo neobičnog naziva – Samosa od tortilja sa piletinom. Samosa (iz perz. سنبوساگ; sanbosag ) je ustvari jelo/predjelo, a danas i sve više popularni street food tipičan za Indiju, ali i većinu Azijskih zemalja te dio Afrike. Originalna samosa trebala bi se raditi od tankih kora za savijače u koje se u obliku trokuta smjesti nadjev najčešće od povrća. Takve samose podsjećaju okusom na ništa manje popularne proljetne rolice (spring rolls). No, ja sam svoje samose odlučila napraviti od tijesta za tortilje, a budući da su kod nas doma svi ludi za tortiljama ne moram puno objašnjavati koliko su bili oduševljeni ovom idejom.

Samosa od tortilja sa piletinom radi se tako da se od tortilja palačinki rade trokuti koji se kao prazni džepovi napune prefinim nadjevom od piletine. Vrsta nadjeva kojom ćete puniti svoje samose ovisi naravno samo o vama i slobodno dajte mašti na volju. Ja sam za ovu priliku pileća prsa kratko pržila i potom sitno nasjeckala u kombinaciji sa prženom pancetom i lukom. Začini za tortilje ili tacose su odlični u ovoj kombinaciji i daju jelu baš posebnu notu. Samose se nakon punjenja prže u ulju. Pržiti ih možete na razne načine i ja sam isprobala sve. Klasično paniranje, paniranje u brašnu i jajima te prženje u ulju bez paniranja. Klasično paniranje u brašno, jaja i mrvice dalo je najboljii rezultat i te su nam samose bile najbolje.

Samosa od tortilja sa piletinom odlično paše sa umacima i to malo ljućim. Ako imate volje i vremena zmućkajte na brzinu kakvu ljutu šalšu, poigrajte se možda domaćom majonezom ili umakom od avokada. U slučaju da vam se žuri, nabavite kakav gotovi umak u koji ćete umakati svoje samose. Samosa vam može biti super ručak kao što je npr. bio nama, no isto su tako odlične kao finger food jelo na kakvom druženju ili zabavi. I da, jesam li spomenula da je ovo jedno od najboljih jela koja sam napravila u zadnje vrijeme?! 😀

Samosa od tortilja

Samosa od tortilja sa piletinom

POTREBNO:

  • 8 palačinki za tortilje
  • 2 pileća filea
  • 100 g pancete
  • 1 veći luk
  • začini: tacos, nachos, sol, papar, vegeta…
  • 1 žlica kiselog vrhnja
  • 100 g ribane mozzarele
  • 1 žlica vlasca

Za ljepljenje tortilja:

  • 3 žlice brašna + malo vode

Za paniranje:

  • 4 jaja
  • 100 g brašna
  • oko 200 g krušnih mrvica

PRIPREMA:

  1. Za nadjev izrežite file na deblje odreske, posolite i začinite te pržite na ulju s obje strane dok lijepo ne porumeni. Izvadite pečene odreske pa na istom ulju pržite luk izrezan na trakice. U drugoj tavi hrskavo ispržite tanko rezanu pancetu.
  2. Pomiješajte meso, luk, pancetu, vrhnje, mozzarelu i začine u kompaktnu smjesu.
  3. Svaku tortilja palačinku prerežite na dva dijela. Presavijte u oblik trokuta, s tim da unutrašnju stranu prije toga premažete ‘ljepilom’ od brašna i vode kako bi se spojilo. Sa gornje otvorene strane trokuta stavite nadjev, premažite rub ‘ljepilom’ od brašna i vode pa dobro pritisnite prstima kako bi se trokut zatvorio.
  4. Nadjevene trokute umačite prvo u jaje, zatim brašno, opet jaje pa zatim u krušne mrvice. Nakon toga pržite u dubokom ulju s jedne i sa druge strane dok ne dobiju zlatno smeđu boju.
  5. Poslužite uz umak po želji. Dobar tek!

Recept u slikama:

Oznake:

  • Prikaži komentare (0)

  • Odgovori

Vaš e-mail neće biti objavljen. Obavezna polja označena su sa *

Komentar

  • Ime *

  • E-mail *

  • Webstranica


Pročitajte na ReciPeci i …

Muffini s borovnicama

Tko o čemu ja o muffinima. To je možda i najčešća slastica koju radim ...

Rižoto s piletinom, kurkumom i kukuruzom

Ako tražite jelo koje se brzo priprema, koje je jednostavno a pritom krijepi organizam, ...

Vukovarske buhtle s pekmezom

Vukovarske buhtle – omiljena slatka peciva

Kad se kaže buhtle, prva je asocijacija koja pada na pamet pecivo od dizanog ...

Juneći odresci u finom umaku

Juneći odresci u umaku jako su jednostavan i jako fini obrok koji će zadovoljiti ...

Mokri kolač sa čokoladom

Mokri kolač sa čokoladom kod nas je doma izazvao totalno oduševljenje. Pa iako ja nisam ...

Krem juha od cvjetače i krumpira

U zadnje vrijeme sam nekako zapostavila priremu krem juhica koje su nam jedno vrijeme ...