Postoje određene vrste kolača i jela koja unatoč njihovoj jednostavnosti nikad nisam pokušala sama napraviti jer ih jednostavno smetnem s uma. Čupavci su jedni od njih – poslastica toliko obična i česta u mnogim domovima a kod nas eto, nepravedno zapostavljena. Postoji ovdje na recipeci jedan recept za čupavce koji mi je poslala moja dobra prijateljica Tanja (možete ga pronaći ovdje), no sada sam ipak odlučila i sama napraviti svoje recipeci čupavce i to po receptu moje seke kojoj čupavci doista uvijek uspiju savršeno. Ustvari, čupavci su toliko jednostavni kolač da je doista teško ne uspjeti s njima jer to je ustvari najobičniji žuti biskvit izrezan na kocke pa umočen u čokoladni umak i kokosovo brašno. Pa ipak, zašto ima ljudi kojima čupavi ne uspiju? S obzirom da vjerujem da svaka domaćica ima svoj recept za biskvitno tijesto po kojem radi biskvite, mislimda problem nije u sastojcima nego u načinu izvedbe. Kako bi biskvitno tijesto bilo izdašno i rahlo, recimo prozračno, nije dobro sve sastojke samo zmućkati i izmiksati zajedno. Puno je bolji i sigurniji način odvojiti bjelanjke i žumanjke pa prvo miksati žumanjke sa svim potrebnim iz recepta i tek na kraju dodati snijeg od bjalanjaka jer će tako tijesto dobiti potrebne zračne mjehuriće koji će ga lijepo tijekom pečenja dići 😉 Čupavci se najčešće režu na kocke i umaču u čokoladu no kako sam ove čupavce radila u božićnom revijalnom tonu, izrezala sam biskvit modlicom u obliku zvjezdica pa ih onda tek umakala u čokoladu. Možete se poigrati tako i sa ukrašavanjem pa gornju plohu čupavca ostaviti čokoladnu i posipati ju recimo srebrnim ili zlatnim kuglicama ili prahom a u kokos umočiti samo rubove – izleglada jako lijepo i efektno, isprobali smo 😉 Od ostatka biskvita koji preostane nakon izrezivanja oblika napravila sam male kuglice pa su tako božićni kolači ove godine dobili dva nova člana: zvjezdaste čokočupavce i čokokuglice. A budući je doček nove godine tek pred nama, možda bi ovakvi čupavci bili dobra ideja za slatki novogodišnji finger food 🙂

Potrebno:

  • 5 jaja
  • 25 dag šećera
  • 40 dag brašna
  • 2 dl ulja
  • 1,5 dl mlijeka
  • 1 prašak za pecivo
  • 1 vanilin šećer
  • Za čokokremu: 15 dag čokolade+15 dag margarina+2 dl mlijeka+4 žlice šećera
  • I još: 10 dag kokosovog brašna (za uvaljavanje čupavaca)

Priprema:

  1. Odvojiti žumanjke i bjelanjke pa miksati žumanjke sa šećerom i vanilijom, dodavati postepeno ostale sastojke i tek na kraju čvrsto tučeni snijeg od bjelanjaka. Izliti masu u  lim za pečenje prekriven papirom za pečenje, poravnati i peći cca 25 min na 180°C . Biskvit je pečen kada lijepo požuti i kada se odvoji od stjenki lima. O veličini lima u kojem se biskvit peče ovisi koja će mu biti debljina, stoga ako želite deblji biskvit pecite u manjem limu a ako želite tanji biskvit pecite u vešem limu.
  2. Za čokoladni umak otopiti u manjem lončiću čokoladu, margarin, dodati mlijeko i šećer.
  3. Pečeni biskvit istresti iz lima pa kada se ohladi isjeći ga željene oblike i umakati prvo u čokoladu a odmah potom i u kokos. Ako vam pri kraju ponestane čokoladne mase za umakanje, razrijedite malo ono što je ostalo u lončiću sa još malo mlijeka.
  4. Ako izrezujete oblike modlicama ostat će vam usitnjenog biskvita pa ga tada sakupite, izmrvite dodatno rukama i pomiješajte s ostatkom čokoladnog umaka i malo kokosa. Ako je masa pregusta i prerahla dodajte mrvicu mlijeka, tek toliko da od mase možete zarolati kuglice koje tada uvaljate u kokos ili pak u šarene sitne kuglice za ukrašavanje.

Recept u slikama (snimljeno Olympus digitalnim fotoaparatom):

Oznake:

  • Prikaži komentare (0)

  • Odgovori

Vaš e-mail neće biti objavljen. Obavezna polja označena su sa *

Komentar

  • Ime *

  • E-mail *

  • Webstranica


Pročitajte na ReciPeci i …

Pizza Bianca sa piletinom je jednostavno savršena!

Iako pizze radim prilično često u svojoj kuhinji i rekla bih da sam ih ...

Uskrsni vijenac s jabukama

Uskrs je blagdan kada se već tradicionalno peku kolači od dizanog tijesta. Puno je ...

Pileći želuci na saft

Postoje određena jela koja ili volite ili mrzite. Nema između. Pileći želuci na saft ...

Štrudla sa jagodama i plazma keksom za svaki dan

Kada bih morala izabrati meni omiljeno voće, na prvu bih rekla da su to ...

Bingo torta

I tako, bijah prošlog vikenda opet u potrazi za novom tortom…još jednom u nizu ...

Brza razljevača s blitvom i sirom

Blitva je povrtnica koju ili voliš ili ne voliš. Nema između 😀 No, što ...