OLYMPUS DIGITAL CAMERASitni božićni kolači kod nas su se ovih dana naveliko počeli peći (a i jesti 😉 ) pa se potreba za nečim totalno suprotnim i kremastim ukazala sama po sebi kao normalna. Budući je moja djevojčica totalno luda na šipak (nar) i jela bi ga najrađe umjesto svakog obroka, odlučila sam ju razveseliti i napraviti kolač koji će joj se svidjeti jako. Slatko, hrskavo, kremasto i sa puuuno finih sočnih sjemenki nara. Pa, zašto ne Pavlova? Budući se ovaj klasik slastičarstva idealno spaja sa bobičastim voćem i sa npr. jagodama, pomislih da bi i sa narom/šipkom bio pun pogodak. I nisam se prevarila. Ova je torta nešto najfinije što sam napravila i probala u zadnje vrijeme ( a pečem stvarno puno kolača svakakvih) – idealan spoj hrskave i slatke beze kore, kreme od mascarponea i žumanjaca, šlaga te kiselkastih bobica nara upravo je savršen za svakoga tko iole voli slatko a istovremeno jednostavno. Ovo je kolač kojim se doista nećete namučiti i osim što se beze kora peče/suši malo duže, sve ostalo je gotovo za čas posla. A što je najbolje od svega, dobit ćete idealnu božićno/novogodišnju tortu, jer ako niste znali, nar je kao najstarije voće poznato čovječanstvu, oduvijek simbol plodnosti i obilja OLYMPUS DIGITAL CAMERA(zbog mnoštva sjemenki koje se tiskaju jedna do druge ispod naoko neugledne kore) što je odlična simbolika jer na taj način svojim najmalijima, prijateljima i rodbini uz ovu tortu doista možete poželjeti najljepše blagdane i uspješnu i ‘obilnu’ Novu godinu 🙂 Nije na odmet znati i to da je nar jedna od najzdravijih voćki koje postoje na ovoj našoj planeti te da obiluje antioksidansima i mnoštvom drugih korisnih vitamina i minerala te ga je jako zdravo konzumirati baš u ovo zimsko doba kad je organizmu potreban dodatan push up afekt naročito u sezoni prehlada i gripe. Dakle, ne čekajte dugo, skoknite u trgovinu po par plodova nara i krenite u pripremu svoje Božićne Pavlove…vjerujem da će vam i detaljan recept pomoći u tome 😉 Evo ga…

Potrebno:

Za beze koru:

  • 5 bjelanjaka
  • 25 dkg šećera u prahu

OLYMPUS DIGITAL CAMERAZa kremu:

  • 5 žumanjaka
  • 15 dkg šećera u prahu
  • 500 dkg mascarponea
  • 200 ml vrhnja za šlag
  • 1 veći ili 2 manja nara

Priprema:

  1. Za beze koru miksati bjelanjke dok ne postanu potpuno čvrsti. Tada postepeno početi dodavati šećer i miksati dok se ne dobije lijepa, sjajna dosta gusta masa. Ovo može biti varljivo i puno ovisi o kvaliteti jaja. Radila sam Pavlovu više puta, uvijek po ovom receptu, i nekad mi se bjelanjci ulupaju savršeno, a nekad su mekani grozno. Dakle, ako je masa koju dobijete dovoljno čvrsta da stoji, tada na velikom limu na papiru za pečenje na kojem ste ocrtali kružnicu rasporedite masu da bude dosta visoka (6-7 cm ako se radi o kružnici promjera 24 cm). U sredini napravite OLYMPUS DIGITAL CAMERAžlicom malo udubljenje. Ako vam je masa rijetka tada okrugli kalup za torte obložite papirom za pečenje i masu jednostavno istresite u kalup. Beze koru treba peći/sušiti u pećnici 2 sata na 160ºC. Za vrijeme pečenja pećnicu ne otvarati!!! Kora je gotova kad dobije blago smećkastu/žućkastu boju. Izvaditi iz pećnice i ohladiti.
  2. Za kremu miksati žumanjca sa šećerom pa ih u manjem loncu na pari uz neprestano miješanje kuhati 10 minuta. Krema se neće odmah zgusnuti nego tek nakon što se ohladi. Dok se hladi povremeno miješati. U ohlađenu kremu umiksati mascarpone i polovicu izlupanog vrhnja za šlag.
  3. Nar očistiti i pripremiti sjemenke.
  4. Na sredinu beze kore rasporediti polovicu žute kreme, složiti po njoj polovicu nara, prekriti ostatkom kreme i završiti narom. Uokolo nanijeti ukrasne ružice od ostatka šlaga. Dobro rashladiti i uživati u svakom zalogaju!

Dobar tek 🙂

Recept u slikama (snimljeno Olympus digitalnim fotoaparatom):

OLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERA

Oznake:

  • Prikaži komentare (4)

  • manuela

    Moja je uspjela,hvala na receptu:)

  • admin

    Drago mi je 🙂 Zar ne da je jednostavno?

  • cukrica04

    Pozdrav iz kisnog Cakovca! Radila sam ju popodne, vise je nema iako beze nisu uspjele. Cini mi se da sam prekratko miksala, makar sam postepeno dodavala secer i masa mi je bila glatka i sjajna. Ali nedam se obeshrabriti, sljedeci tjedan budem napravila opet.
    Hvala, ovo s narom je otkrice.

  • marija

    krasan recept samo me zanima koliko sam razumjela kremu namazati samo po sredini, a ne i po rubovima

  • Odgovori

Vaš e-mail neće biti objavljen. Obavezna polja označena su sa *

Komentar

  • Ime *

  • E-mail *

  • Webstranica


Pročitajte na ReciPeci i …

Domaći rezanci s makom, orasima ili prezlama

Domaći rezanci s makom, orasima ili prezlama (krušnim mrvicama) definitivno su jelo koje već ...

Fina piletina u ogrtaču

Koliko god voljela kuhati, ima dana kada doista nemam volje razmišljati o tome što ...

Kupus kifle s čvarcima – čvarkuše

Čvarkuše ili kupus kifle sa čvarcima idelana su grickalica upravo za ovo hladno zimsko ...

Lagani kolač bez pečenja sa narančama

Fantastični desert, kremast, osvježavajuć u isto vrijeme i nimalo kompliciran za napraviti – sve ...

Languši

Languši su tradicionalno međimursko jelo i ja sam se prvi put s njima susrela ...

Starinske čokoladne oblatne sa dulce de leche kremom

Kada kažem da obožavam oblatne, prvo pomislim na one starinske čokoladne oblatne sa dulce ...