OLYMPUS DIGITAL CAMERAKada radite sitne božićne kolače sasvim je sigurno da će vam bar od nečega ostati pokoji bjelanjak viška koji bi stvarno bilo dobro utrošiti na nešto korisno. Pa ako se dogodi da vam ostane recimo bjelanjaka od 5-6 jaja tada imate idealnu kolčinu da napravite male puslice ili možda ovake hrskave beze bombice. Ovaj kolačić je nastao sasvim slučajno i pomalo stihijski i napravila sam ga zajedno sa mojom djevojčicom Magdalenom koja se ovdje pokazala kao istinski pomagač i mogu reći da je gotovo sav posao odradila sama uz moju minimalnu asistenciju. Odlučile smo tako u šaum od bjelanjaka ubaciti dosta šećera, sav kokos koji smo našle u špajzi i čokoladne mrvice koje su nam ostale od ukrašavanja njezine rođendanske torte. U stvari sam zamislila dobiti okus jedne prefine slastice koju sam jednom jako davno probala u konditeriji koja se krajem 80-tih pojavila kod nas u Vukovaru i bila prva te vrste u kojoj su se mogli kupiti razni čokoladni bomboni, sitni kolačići i fine praline u rinfuzi. Sjećam se da sam znala od svake vrste uzeti po dva komada i kušati malo po malo i sve do jedne su bile divne ali te fine puslice od kokosa koje sam tamo pronašla bile su nešto najfinije što sam do tada probala. A ovo što smo ja i moja Magdalena danas ispekle se doista jako približilo tom okusu i sad dok vam ovo pišem grickam jedan po jedan zalogaj a nostalgija se već po tko zna koji put  ušuljava u moje misli…Pa dok nisam totalno otplovila nekim imaginarnim stazama sjećanja, evo i recepta za stvarno jednostavan a jako, ali jaaaaako fini božićni kolačić.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAPotrebno:

  • 5 bjelanjaka
  • 18 dag šećera
  • 18 dag kokosa
  • puna šaka čokoladnih mrvica

Priprema:

  1. Bjelanjke miksati dok ne postanu čvrsti šaum. Tada u njih postepeno dodavati šećer i miksati dok se sav ne rastopi a masa postane sjajna. Tada polako dodavati kokos i miksati, a na kraju umiješati i čokoladne mrvice. Može se dogoditi da su vam recimo jaja nešto veća ili da imate 6 bjelanjaka – tada jednostavno u masu dodajte malo više kokosa. Dodavajte ga uz miksanje tako dugo dok ne primjetite da je dovoljno čvrsto da se može vaditi žlicom i da se ne ‘razljeva’.
  2. Od pripremljene mase uz pomoć dvije male žličice radite hrpice koje treba slagati u lim na papir za pečenje u malim razmacima. Peći u zagrijanoj pećnici na 170ºC 20 min dok kolačići ne požute.
  3. Ohladiti i pospremiti u metalne ili plastične kutije.

Dobar tek!

P.S. Ako imate volje i strpljenja možete ve kolačiće i ukrasiti otopljenom čokoladom, no mi smo naše smazali u trenu tako da se čokolada za ukras nije stigla ni otopiti 😀

Recept u slikama (snimljeno Olympus digitalnim fotoaparatom):

OLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERA

Oznake:

  • Prikaži komentare (0)

  • Odgovori

Vaš e-mail neće biti objavljen. Obavezna polja označena su sa *

Komentar

  • Ime *

  • E-mail *

  • Webstranica


Pročitajte na ReciPeci i …

Punjeni patišoni uz kus-kus i mljeveno meso

Servirati za ručak jelo u obliku cvijeta, ukusno i iznimno dekorativno, a opet sasvim ...

Nepečena torta s keksima

Kako je nedavno moj Bruno imao 7. rođendan trebalo je za tu priliku smisliti ...

Prilog od zapečene jetrice

Nekako sam objavljujući recepte za glavna jela i za kolače pomalo zapostavila recepte za ...

Tjestenina u umaku od butternut bundeve

Tjestenina u umaku od butternut bundeve najkremastija je tjestenina koju sam u zadnje vrijeme ...