Muffini alla engleski doručak (Ham & Eggs muffins)

OLYMPUS DIGITAL CAMERAAko ste ikada odsjeli u nekom hotelu mogli ste primjetiti da će vas ujutro poslužiti kontinentalnim ili pak engleskim doručkom. Onaj kontinentalni podrazumijeva kavu, kakao ili mlijeko sa raznim vrstama peciva (kifle, kroasani, žemljice…) uz izbor kakvog namaza tipa pekmeza, meda ili maslaca. I meni osobno je to sasvim u redu i to je doručak kakav se najčešće jede kod nas doma. No, ako se odlučite za engleski doručak, eee to je nešto sasvim drugo i u tom se slučaju pripremite na kalorijsku bombu koja će vam eksplodirati u ustima prvim zalogajem, jer engleski doručak podrazumijeva: pečenu slaninu, pečena jaja, tost, pirjani ili prepečeni grah, pržene kobasice i gljive, paradajz, krumpir i obavezno sok od narače. Upravo zbog te obilnosti svega, engleski doručak se čak niti u engleskoj ne konzumira često i ljudi se za ovakvu vrst hrane najčešće odlučuju vikendom kada imaju vremena i za pripremu i za konzumiranje istog. No, da bi se nešto uopće moglo nazvati engleskom doručkom, u osnovi su potrebne samo tri stvari: jaja, slanina i tost (ostalo su nijanse 😉 ) Netom prije odluke što napraviti za večeru (da da, večeru, ne doručak o kojem toliko drobim ovdje) neki dan sam naletila na zanimljiv video na web-u Marthe Stewart u kojem je jedna teta pripremila upravo ovakva jaja sa slaninom u košaricama od tosta. Odlična ideja 3 u 1 koju sam odlučila isprobati odmah i koja me je totalno oduševila – mirisna i hrskava slanina u podlozi meko pečenog jajeta omotana hrskavim tost kruhom sa božanskim mirisom i okusom maslaca! Zvuči vam dobro? O daaa, ne da je dobro, nego je preeeedobro 😀  Dakle, ako volite pečena jaja i prženu slaninu na pravom ste mjestu i nakon ovoga više nikada nećete poželjeti jaja na oko iz tavice. Potrebno vam je samo nekoliko kriški tosta, jaja i tanka panceta i naravno, malo dobre volje 😉  Evo recepta:

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Engleski doručak – Ham & Egg muffins

Potrebno:

  • 9 jaja
  • 15 tankih kriški tost kruha
  • 9 komada tanke pancete
  • 10 dkg otopljenog maslaca

Priprema:

  1. Svaku šnitu tost kruha dobro potapkajte dlanovima kako bi tost postao savitljiviji pod prstima. Da ovo ne napravite, tost bi pucao pod pritiskom dok ga savijate u kalup od muffina. Izrežite uz pomoć čaše ili kalupa okrugle oblike, pa svaki prerežite na dva dijela tako da dobijete polumjesece. Nekoliko komada prerežite na još manje dijelove jer će vam trebati za dno kalupa.
  2. Slaninu/pancetu prepržite kratko na tavi.
  3. Kalup za muffine premažite debljim slojem otopljenog maslaca. U svaku rupu uz stijenku kalupa složite po dva ili tri (ovisi koliko su vam velike rupe na kalupu) komada tosta tako da obla strana bude prema vrhu. Dobro pritisnite prstima kako bi se tost zalijepio za kalup i kako bi se oblikovala košarica. Na dno svake rupe stavite manji komadić tosta. Oblikovane košarice premažite opet dobrim slojem maslaca.
  4. Preko svake košarice sada složite (utisnite) komad pečene pancete, pa preko toga razbijte po jedno jaje. Samo malo posoliti.
  5. Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 180ºC 20 minuta. Muffini su gotovi kada se jaja ispeku. Ako volite mekano pečeno jaje, pripazite da ih izvadite čim bjelanjci koaguliraju i počnu se bijeliti.
  6. Pažljivo izvadite uz pomoć vilice košarice te poslužite vruće uz paradajz ili papriku.

Dobar tek!

Recept u slikama (snimljeno Olympus digitalnim fotoaparatom):

OLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERA

Oznake:

  • Prikaži komentare (0)

  • Odgovori

Vaš e-mail neće biti objavljen. Obavezna polja označena su sa *

Komentar

  • Ime *

  • E-mail *

  • Webstranica


Pročitajte na ReciPeci i …

Štrudla sa jagodama i plazma keksom za svaki dan

Kada bih morala izabrati meni omiljeno voće, na prvu bih rekla da su to ...

Meksičke enchilade sa mljevenim mesom i chili umakom

Kada za ručak poželite pojesti nešto sočno, dobro začinjeno i jako fino, meksičke enchilade ...

Faširanci sa tikvicama

Budući da je ovo definitivno vrijeme tikvica, i za današnji ručak su se tikvice ...

Lava cake – tekući čokoladni užitak

Da je lava cake nešto doista posebno kaže mu samo ime. Čokoladna poslastica zanimljivog ...

Galette sa jagodama svakodnevicu čine slađom

Galette sa jagodama su čisti dokaz kako najjednostavnije stvari ponekad doista ispadnu najbolje i ...