Milanske šnicle su predivan recept koji sam prije puno godina dobila od jedne svoje čitateljice. Recept je to koji sam puno puta radila do sada, i doista bih htjela podijeliti sa vama tu ljepotu od ručka 🙂 Naime, milanske šnicle su meso toliko mekano i toliko jednostavno za pripremu da je to nešto preeedivno. Jednom kada se probaju, rade se doista puno puta. Tu nema dileme. Jedina dilema kod ovog obroka je to zašto se baš tako zovu.

Milanske šnicle, koliko sam ja uspjela istražiti, nemaju apsolutno nikakve veze sa Milanom i doista ne znam zašto ih netko tako nazvao. Saznala sam da neki ljudi meso pripremljeno na ovaj način zovu i Talijanka 🙂 Kako god bilo, odustala sam od istrage zašto se jelo zove Milanske šnicle jer u konačnici to je najmanje bitno u ovoj stvari.

Milanske šnicle se najčešće rade od junetine koja ovakvim načinom termičke obrade postaje podatna i mekana. Sam način pripreme je jako jednostavan, a budući se šnicle lagano krčkaju u pećnici duže vrijeme, imate sasvim dovoljno vremena da uz njih napravite kakav fini prilog. Možda baš domaće njoke! Probajte ih što prije ako već niste, sigurna sam da će vas oduševiti! Ovo je također ručak koji možete pripremiti za veći broj ljudi, a da pritom ne provedete cijeli dan u kuhinji 😉 U tom slučaju samo povećajte količinu namirnica i omjere zaljeva prije pečenja i to je to. Slijedi i recept za Milanske šnicle..

Milanske šnicle

Milanske šnicle – recept

POTREBNO:

  • 800 g junetine od buta
  • 100 ml suncokretovog ulja
  • 3 češnja češnjaka
  • 4 žlice sjeckanog peršinovog lista
  • 250 ml tekuće rajčice
  • 100 ml crnog vina
  • 2 žlice pekmeza od šljiva
  • 600 ml goveđeg temeljca
  • 2 žličice mediteranskih začina 8ružmarin, origano, bosiljak)
  • 1 žličica mješavine biljnog začina, papar, sol
  • 10 žlica oštrog brašna

PRIPREMA:

  1. Meso narezati na šnicle, pa ih istući batom za meso. Posoliti ili natrljati mješavinom biljnog začina.
  2. Za pečenje pripremiti dublju posudu sa poklopcem. Vatrostalna ili glinena posuda su idealne, ali može poslužiti bilo koja druga. Ako nemate poklopac, trebat će vam alu folija za prekrivanje.
  3. Češnjak sitno nasjeckati, kao i peršinov list. Posudu za pečenje nauljiti.
  4. Svaku šniclu uvaljati u brašno sa svake strane pa slagati na pladanj. Kada ste sve uvaljali, slagati šnicle redom po dnu posude za pečenje, jednu na drugu. Između svakog reda posipati češnjak i peršin.
  5. Zaliti šnicle mješavinom rajčice, vina i pekmeza od šljiva. Dodati začine, i na kraju sve zaliti temeljcem. Tekućine bi trebalo biti toliko da prekrije sve meso, do otprilike jedan prst iznad zadnjeg reda mesa.
  6. Bez ikakvog miješanja, šnicle poklopiti i staviti u pećnicu zagrijanu na 160*C. Peći 3 sata. Nakon 3 sata izvaditi iz pećnice, lagano vilicom protresti šnicle, pa vratiti u pećnicu na još pola sata.
  7. Šnicle su sada gotove. Trebale bi biti mekane tako da vam skoro niti nož neće trebati da ih prerežete. Poslužiti uz prilog po želji. Meni najbolje pašu domaći njoki!

Dobar tek!

Oznake:

  • Prikaži komentare (6)

  • Thelma

    Pa ovo je preeedivno, prekrasna ideja za pripremiti u subotu pa nedilju ujutro na miru na jednu kavu i na misu , pa lagano doma dovršiti ručak!!! Gospođo mirjana, veliko hvala!!

  • Mirjana

    Thelma, nadam se da ćete recept što prije isprobati, vjerujem da će Vam se svidjeti i okusom. Umjesto junetine, može se koristiti i svinjetina, jednako je fino…

  • Thelma

    Evo, danas isprobane uz pire krompir i pomidore i kukumare i bilo je diiiivno!! Malo smo kasnili sa ručkom jer smo imali jednu urnebesnu i zanimljivu situaciju.Priprema ručka pri kraju, još samo da se ubere zelena salata, krenem bezbrižno u vrt kad vani…- …TORNADO!!! Uletila sam ravno u roj pćela koje su se rojile na našoj višnji!! Ustvari, tek su doletile i to je stvarno izgledalo apokaliptično!! Sva susjedna dvorišta prazna a našeeee-ogroman oblak koji nevjerovatno zuji. Trajalo je oko pola sata dok su se narojile na našoj višnji. Svi nosići i sve rukice su bile na prozorskim staklima, dakako iznutra. Zelena salata otpala sa jelovnika i zadovoljili se sa pomidorima iz frižidera. Sve je trajalo jer smo čekali dežurnog pčelara i divili mu se kako skida pčele sa višnje i sprema ih u kantu, pokriva plahtom, zatvara i odnosi… Ma bio je to jedinstven doživljaj i sada će mi MILANSKE ŠNICLE uvjek biti asocijacija na ovu zgodu…
    Nadam se da ćemo uspiti poslati koju sličicu naše avanture

  • Marina

    Na kojoj temperaturi, i bar priblizno vrijeme kuhanja/pecenja da znam planirati?

  • Sandra Gašparić

    Kao što piše na početku recepta, recept nije moj i doista ne znam o kojem se vremenu pečenja radi i na kojoj temperaturi..ja bih ovo pekla na 180 stupnjeva kao i većinu pečenja tako dugo dok se umak oko mesa ne reducira a to ćete procjeniti samo ‘odokativnom’ metodom 😉

  • Mirjana

    Ispričavam se na kasnom odgovoru, nisam prije vidjela pitanje. Milanske šnicle pečem na temperaturi od 150°C oko 3 i pol sata.

  • Odgovori

Vaš e-mail neće biti objavljen. Obavezna polja označena su sa *

Komentar

  • Ime *

  • E-mail *

  • Webstranica


Pročitajte na ReciPeci i …

Sočni odresci u umaku od mrkve kao fini ručak ili večera

Sočni odresci u umaku od mrkve definitivno su jelo koje je uvelike obilježilo moje ...

Sočni ražnjići od svinjetine sa krumpir pireom

Ako tražite ideju za super fini, nadasve ukusni, a opet jednostavan ručak na pravom ...

Krem juha od crvene paprike sa čilijem

Krem juha od crvene paprike roge samo je jedna u nizu finih juhica koje ...

Mesna rolada s jajima

Da u kuhinji volim zbućkati sve i svašta, to već znate 😉 Da volim ...

Kroketi od krumpira – prilog za baš svaku priliku

Kroketi od krumpira nešto su najbolje što možete napraviti od samo nekoliko sastojaka. Bilo ...