Krokete pripremam u svojoj kuhinji već jako dugo i prilično često. Najčešće ih radim od krumpirovog tijesta (slično kao njoke), no nikad se nisam zaintrigirala dovoljno da saznam zašto se kroket, zove baš tako. Pa evo, zbog moje znatiželje a možda i vaše, Kroketi nam dolaze iz francuske, od izvorne francuske riječi ‘croquette’ što u prijevodu znači okruglica ili valjušak. Dakle s tim valjušcima se može nadalje raditi što god vam srcu milo: možete ih kuhati pa su to onda njoki, možete ih kuhati pa uvaljati u krušne mrvice i pekmez pa su onda Šufnudle, možete ih pržiti uvaljane u malo krušnih mrvica pa su onda samo prženi kroketi, možete ih miješati sa raznim nadjevima pa su onda recimo Kajgana kroketi…kako god okrenemo, bez kroketa jednostavno ne ide 🙂

Ovaj vam put donosim malo drugačiji recept za krokete u koje umjesto kuhanog krumpira ide svježi kravlji sir. Od iste sam mase jedan dio pržila u mrvicima, a drugi dio kuhala ka njoke i u svakom je slučaju ispalo jako dobro. Ovo je idealan prilog uz sva mesna jela a meni nekako ponajviše uz mesna jela s raznim umacima. Naravno da meso nije ultimativno riješenje za glavno jelo u kombinaciji s kroketima, već to može biti i neki laganiji umak od povrća ili recimo samo, kuhano povrće na lešo. Sve je stvar vašeg izbora. No što god odlučili, s kroketima nećete pogriješiti 😉 Evo recepta…

Potrebno:

  • 500 g bijelog kravljeg sira
  • 20 dag brašna (oštro ili glatko, svejedno je)
  • 10 dag pšenične krupice (grisa)
  • 2 jaja
  • vegeta, sol, papar
  • krušne mrvice u koje će se kroketi uvaljati prije prženja

Priprema:

  1. Sve sastojke dobro izmiješati u većoj posudi. Trebali biste dobiti srednje tvrdu kuglu tijesta.
  2. Na pobrašnjenoj radnoj površini (Tupperware podloga za razvaljavanje mi je baš dobro došla iako mi baš ne prijanja jako dobro 😉 ), izraditi tijesto još jednom rukama. Razvući ga u deblji valjak. Izrezati taj valjak u nekoliko dijelova pa svaki dio rukama stanjiti u tanji valjak koji se potom reže na željenu dužinu.
  3. Ako se od mase rade prženi kroketi tada od valjka režite dužine cca 8 cm, pa svaki kroket malo uvaljate u krušne mrvice.Ako se od mase rade njoki, izrežite valjak na manje komadiće.
  4. Za krokete zagrijati veću količinu ulja, pa u vrelom ulju pržiti krokete dok lijepo ne porumene. Ocijediti ih od viška masnoće na papirnom ubrusu.
  5. Za njoke, zavriti veću količinu slane vode pa u kipuće spuštati njoke. Kada isplivaju na površinu, kuhati još 5 minuta, ocijediti i poslužiti.

Dobar tek!

Recept u slikama (snimljeno Olympus digitalnim fotoaparatom):

Oznake:

  • Prikaži komentare (0)

  • Odgovori

Vaš e-mail neće biti objavljen. Obavezna polja označena su sa *

Komentar

  • Ime *

  • E-mail *

  • Webstranica


Pročitajte na ReciPeci i …

Čokoladne buhtle za sve prigode

Da se moju djecu pita što bi mogli jesti svaki dan do kraja svog ...

Savijača sa breskvama i jabukama – odličan ljetni kolač

Kada su kolači sa tankim korama za savijače u pitanju, najčešće pripremam baklavu ili ...

Varivo od leće sa kobasicama

Kako bi jeli raznoliko, trudim se barem jednom tjedno (a nekad i više puta ...

Sočni odresci u vinskom umaku

Sočni odresci i vinskom umaku su odresci svinjskog buta i sa tjesteninom kao prilogom ...

Linzeri – božićni vanilin keksići

Rafaelo kuglice, čokoladne kuglice, salame od kokosa i oblatni, medenjaci… sve su to jako ...