Postoje određena jela koja ili volite ili mrzite. Nema između. Pileći želuci na saft su upravo jedno takvo jelo. I koliko god voljela kuhati i iz određenih namirnica izvlačiti ono najbolje, kad su želuci u pitanju (ma, bilo kakve iznutrice ako ću iskreno), ja spadam u ovu drugu kategoriju – mrzitelja. Kako to da sam ih onda uopće kuhala i još k tome objavila recept pitate se?! Ljubav je to, eto zašto. Ne nee, ne ljubav prema želucima, nego prema mojem suprugu i najstarijem sinu. Oni su veeeliki obožavatelji želudaca i uvijek je borba oko tog komadića mesa kada se kuha u pilećoj juhici. Ovaj put sam ih htjela razveseliti i pripremiti im cijelo brdo pilećih želudaca i to na saft!

Pileži želuci na saft su u stvari prilično jednostavno i pomalo starinsko jelo. Moja je baka radila takav ručak relativno često u mom djetinjstvu, a razlog je najčešće bio taj što su pileće iznutrice uvijek bile dosta jeftinije od ostatka mesa u ponudi. Pa iako sam u to vrijeme voljela jesti sve što je uključivalo kuhanu tjesteninu, dakle umake i saftove na tisuću različitih načina, saft od pilećih želudaca mi je bio na crnoj listi. To znači da sam za stolom sa ostatkom obitelji brljala po tanjuru, pravila se da pomalo jedem, trudila se da ostanem zadnja za stolom tako da nitko ne primjeti da nisam pojela ustvari ništa. Takav bi ručak obično završio tako što bi se tata izderao: “Nećeš od stola dok ne pojedeš makar sjedila do mraka!”, mama bi se nadovezala malo tiše: “Aaajde Sandra barem pola tanjura”, dok bi majka (baka) micajući tanjur sad već ohlađenih želučeka ispred mene završila sa tihim ali rezolutnim; “Pustite dijete na miru, ako nešto ne voli – ne voli!” Namignula bi mi pritom zavjerenički i šapnula “Idi u špajz, uzmi malo kruha i capni si kobasicu u pušnici.” Tata bi tu već odlazeći na poslijepodnevni počinak mrmljao “kako nikad ništa neće biti od te male, vidi je, sama kost i koža…”, mama bi me sažalno gledala i rekla “Stvarno si premršava, ali dobro, još samo ovaj ovaj put!”, a majka bi mi tutnula mali nožić u ruku i rekla: “Pazi kako režeš tu kobasicu da se ne posječeš!

Uglavnom, odrastajući tako uz raznorazna jela koja se moja majka trudila skuhati što je bolje znala, shvatila sam da ne možeš baš uvijek kuhati sve što voliš, ali da to što kuhaš možeš napraviti najbolje na svijetu kako bi oni koji to vole uživali u svakom zalogaju. I tako su se kod nas doma našli i pileći želuci na saft koje su moji dečki potamanili kao da sam skuhala vrhunsku deliciju. Rekoše da su im bili jako fini, da već dugo nisu jeli nešto tako dobro, a ja sam bila sretna gledajući ih kako uživaju. Jer vidite, kuhanje hrane unutar obitelji nije puko zadovoljavanje prehrambenih navika i gladi. Kuhati za one koje voliš, ono što oni vole i raditi to sa punim srcem, e to nije kuhanje – to je ljubav!

Pileći želuci na saft

POTREBNO:

  • 500 g očišćenih pilećih želudaca
  • 150 g suhe šunke ili slanine
  • 1 luk
  • 2 žličice crvene začinske paprike
  • 1 češanj češnjaka
  • sol, papar
  • 100 ml bijelog vina
  • 100 ml kiselog vrhnja
  • 3 žlice oštrog brašna
  • 2 žlice sjeckanog vlasca

PRIPREMA:

  1. Očišćene želuce dobro oprati pa izrezati na komadiće.
  2. Na malo ulja pržiti sitno sjeckani luk i šunku, dodati nakon par minuta i češnjak, promiješati pa dodati i želuce. Pirjati uz miješanje par minuta. Zatim dodati vino, sol i papar, pa uz povremeno miješanje pirjati dalje 15-tak minuta dok alkohol ne ispari.
  3. Tada doliti vode toliko da prekrije sve želuce, crvenu papriku i vlasac pa na srednje jakoj vatri pirjati 1,5 sat. Povremeno treba promiješati i doliti vode ili temeljca. Pileći želuci na saft se sugo kuhaju jer će inače biti žilavi i nejestivi.
  4. Pred kraj kuhanja dodati kiselo vrhnje i razmućeno brašno, promiješati i kratko prokuhati.
  5. Poslužiti uz kuhanu tjesteninu.
  6. Dobar tek!

Recept u slikama:

Oznake:

  • Prikaži komentare (0)

  • Odgovori

Vaš e-mail neće biti objavljen. Obavezna polja označena su sa *

Komentar

  • Ime *

  • E-mail *

  • Webstranica


Pročitajte na ReciPeci i …

Jednostavni puding kolač s rupama

Da društvene mreže ponekad doista znaju biti od koristi dokazuje i ovaj jednostavni puding ...

Musaka od starog kruha s ajvarom

Musaka od starog kruha jelo je koje će vam savršeno dobro doći ukoliko imate ...

Jednostavne piroške

Ako ste mišljenja da su piroške nekakvo turbo komplicirano pecivo koje možete nabaviti samo ...

Krem juha od crvene paprike sa čilijem

Krem juha od crvene paprike roge samo je jedna u nizu finih juhica koje ...

Jednostavni kolač s jagodama

Iako nam jagode još nisu zacrvenile vrt, njihov se nagovještaj već osjeća u dućanima ...