RatatouilleRatatouille (čitalo bi se kao ratatuj) francuski je specijalitet od raznobojnog povrća podrijetlom iz Provanse, tog predivnog dijela Mediterana gdje na svakom koraku možete uživati u predivnim pejzažima i mirisima lavande te raznovrsnog začinskog bilja čiji su upotrebu provansalske domaćice dovele do apsolutnog savršenstva. Provansalska je kuhinja toliko kompleksna u smislu da svako mjesto u ovom kraju ima nešto samo svoje i tipično, domaće i autohtono i potpuno drugačije od svega ostalog te su ljudi izrazito skloni čuvanju tradicije, a opet toliko je jednostavna i prirodna jer u njoj prevladavaju jednostavne namirnice, jako puno povrća, začina, maslinovog ulja, ribe a ponegdje i mesa. RatatouilleRatatouille je stoga jedan tipičan predstavnik Provanse koji će svojim mirisom, okusom i bogatim koloritom ispričati najljepšu priču o ovoj predivnoj zemlji ispod mediteranskog sunca. Ratatouille je jelo toliko jednostavno i toliko fino da je Disney Pixar odlučio napraviti crtić baš o njemu, znate onog malog slatkog štakora/kuhara koji dođe u restoran i svima pokaže kako se kuha i kako se radi dobar ratatouille, pa ako ga još niste pogledali, svakako to učinite jer je odličan, zabavit ćete se i nasmijati,  i svakako poželjeti napraviti jedan, baš takav filmski ratatouille. Kao što je trebao biti ovaj moj sa fotki koji je i tema nadašnjeg posta. Ratatouille je dakle jelo koje se priprema od paprike, patlidžana, tikvica i rajčice, te se može pripremiti u varijanti sjeckanog povrća u tavici ili pak kao složenac od navedenog povrća koje je u tom slučaju potrebno narezati na šnitice i zapeći u pećnici kako je to napravio štakor Remy u Ratatouille crtiću. Dakle, jednostavno da jednostavnije ne može biti, no morate svakako paziti da jelo bude dobro začinjeno. Ratatouille je puno bolji ako nakon pečenja (pirjanja) odstoji barem 20-tak minuta, a odličan i idućeg dana kao prilog nekom mesnom pečenju uz rižu ili tjesteninu.

Ratatouille

RatatouillePOTREBNO:

  • 1,5 dl maslinovog ulja
  • 1 veći patlidžan (ili 2 manja)
  • 2 manje tikvice
  • 1 crvena paprika
  • 2 žute paprike
  • 1 zelena paprika
  • 4-5 tvrđih rajčica

Za umak: 

  • 5-6 rajčica
  • 1 manji luk
  • 2 češnja češnjaka
  • šaka svježih listića bosiljka, prstohvat majčine dušice i ružmarina
  • sol, papar, 3 žličice šećera

PRIPREMA:

  1. Prije svega treba narezati svo povrće na ploškice slične debljine (3-4 m, nikako deblje). Narezani patlidžan posoliti i pustiti da odstoji 30 min. Nakon toga ga oprati i posušiti kako bi se izbjegla njegova klasična gorčina.
  2. Za umak  pržiti sitno sjeckan luk na malo maslinovog ulja, dodati češnjak, sjeckane rajčice kojima ste prethodno ogulili kožicu (najlakše ćete to napraviti tako da rajčice križno i blago po površini zarežete, a potom ih stavite na par minuta u kipuću vodu), začiniti solju, paprom i začinskim biljem te pirjati 15-tak minuta dok se rajčica lagano ne raskaša. Svakako kušajte umak prije zgotovljavanja jer o njemu ovisi kakvog će vam okusa biti ratatouille i on svakako mora biti dobro začinjen i ukusan.
  3. U vatrostalnu posudu izliti umak od rajčice pa preko njega u slojevima slagati povrće (kao tijesno preklapajuće crijepove). Sve skupa poškropiti maslinovim uljem, posipati prstohvatom ružmarina i provansalske mješavine začina, poklopiti poklopcem ili folijom, te peći u pećnici na 180ºC 45 minuta. Nakon toga otklopiti posudu, vratiti u pećnicu te peći još narednih 20-tak minuta. Ratatouille je gotov kada primjetite da je povrće dobilo lijepu zlaćanu boju.
  4. Poslužiti kao prilog mesnom jelu ili kao samostalno jelo uz rižu ili tjesteninu. Čaša finog provansalskog cabernet sauvignona bila bi idealna uz ovo jelo, no ako ga nemate sasvim će se fino uklopiti i kakva naša crna domaća sorta. Dobar tek!

Recept u slikama:

Priprema ratatouilleaRatatouille spreman za pećnicuRatatouille upravo izašao iz pećnice!Ratatouille - dobar tek!

Oznake:

  • Prikaži komentare (0)

  • Odgovori

Vaš e-mail neće biti objavljen. Obavezna polja označena su sa *

Komentar

  • Ime *

  • E-mail *

  • Webstranica


Pročitajte na ReciPeci i …

Soparnik – tradicionalno dalmatinsko jelo na slavonski način

Soparnik, to jednostavno jelo iz dalmatinskih Poljica dokaz je kako su najednostavnije stvari ponekad ...

Muffini alla engleski doručak (Ham & Eggs muffins)

Ako ste ikada odsjeli u nekom hotelu mogli ste primjetiti da će vas ujutro ...

Kečiga iz pećnice sa kuhanim krumpirom

Priprema ribe u mojoj se kuhinji ne događa baš često, pa kada vam u ...

Quiche Lorraine

Ovo bi jelo laičkim riječnikom ustvari bilo pita od jaja,sira i špeka, sa prhkim ...

Jeftina rođendanska torta

Proslave dječjih rođendana trošak su same po sebi bez da ispečete ijedan komadić nečega. ...