Čokoladna mousse torta – Chocolate mousse cake

OLYMPUS DIGITAL CAMERAIako sam u zadnje vrijeme zapostavila pisanu riječ i čitanje, što zbog obaveza što zbog vlastite lijenosti, dogodi se povremeno da zalutam na odjel gradske knjižnice, a da to nije isključivo dječji. I što ponesem sa sobom kući? Dvije tri knjižurine kulinarske tematike (ne mogu si pomoći) i krenem u potragu za nekim novim mirisnim i ukusnim svjetovima, meni još neotkrivenim. Kako klasične kuharice često znaju biti suhoparno nanizani sastojci i opisi pripreme jela, uvijek radije izaberem nešto s dušom i dobrom pričom. Tako sam ovaj put posudila knjigu Bračna kuhinja, Slavice i Igora Mandića (odlična knjiga, svakako preporučam pročitati – i koristiti, ako već niste) u kojoj uz mnoštvo drugih jednostavnih i pomalo zaboravljenih jela, naletih na čokoladni mousse. Dogodilo se i to da mi se u špajzi našla jedna oveća doza tamne (zartbitter) čokolade koju klinci nekim čudom nisu smazali (ma čuj mene, čudom?! Pa gorka im je naravno 😀 ), svježa jaja i baš neka luda želja za čokoladnim kolačem. Razmišljala sam ja već prije o tom i tome sličnim moussovima, no uvijek bih odustala od ideje jer su mi se svi recepti činili kao neka igrarija i puno truda za malo krajnjeg proizvoda. Jer budimo realni, divno i krasno izgledaju one desertne čašice sa malo kremice i ukrasića kakvim se mousse obično prezentira, no s time je meni jako teško zadovoljiti nepca 8 ukućana koji svi od reda vole slatko. I tako nastade ova moja prva čokoladna mousse torta/šarlota, koja me totalno oborila s nogu – što jednostavnošću pripreme, što jednostavnošću sastojaka, što okusom. Ovo je u biti jedan pravi pravcati sladoled od čokolade zarobljen u okviru od piškota koji, će vas ako volite čokoladu, jednostavno oduševiti 🙂 Hvala dragi Mandići na odličnom receptu!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Čokoladna mousse torta – Chocolate mousse cake

Potrebno:

  • 30 dag čokolade za kuhanje (što kvalitetnija i tamnija – to bolje)
  • 5 dag maslaca
  • 9 jaja
  • veće pakiranje piškota
  • Opcionalno: šlag, jagode, šećer u prahu…

Priprema:

  1. Čokoladu natrgati na komadiće i otopiti na laganoj vatri. Dodati maslac, promiješati da se otopi pa na laganoj vatri dodavati jedno po jedno žumanjce. Svako žumanjce dobro umiksati prije nego se stavi drugo, i tako redom, svih 9. (ovaj će vas postupak ako ste imalo živčani izbaciti iz takta nakon trećeg jajeta, zbog sinhronizacije ruka – mikser- razbijanje jaja i tako 9 puta ali vjerujte, isplati se 😉 )
  2. Na kraju u vruću smjesu od čokolade i žumanjaka dodati čvrsto tučeni snijeg od bjelanjaka. Ako je čokolada jako gorka, tada u bjelanjke pred kraj miksanja kada su već čvrsti dodajte 3-4 žlice šećera u prahu. Prvo mikserom umiksajte nekoliko žlica bjelanjaka kako bi se povećala i omkešala čokoladna masa, a potom ostatak bjelanjaka lagano kuhačom umiješati u ostatak. Tako će se dobiti savršeno porozna i pahuljasta čokoladna masa.
  3. U okrugli kalup za torte (22-24 cmØ) po dnu rasporediti piškote kratko namočene u mlijeko s rumom, a također piškote složiti uz rub kalupa sa šećernom stranom prema van. Rubove kalupa prije toga namastite s malo maslaca, tako će piškote ostati priljubljene uz kalup prije no što usipate kremu.
  4. Napuniti kalup čokoladnim moussom, pospremiti tortu prvo u hladnjak, a potom i u zamrzivač. Kada se stisne (najbolje preko noći), maknuti obruč, ukrasiti po želji sa šlagom i jagodama i možete početi sa uživanjem u svojoj čokoladnoj rapsodiji 🙂

Dobar tek!

RECIPE IN ENGLISH

INGREDIENTS:

  • 30 g of dark chocolate (which is of higher quality and darker – the better), 50 grams of butter, 9 eggs, higher packing lady’s finger
    Optional: whipped cream, strawberries, powdered sugar …

PREPARATION:

  • Chocolate tearing into pieces and melt over low heat. Add butter, stir to dissolve, and on low heat add the egg yolks one at a time. Each egg yolks mix well before being placed second, and so on, all 9 (this will process if you had a nervous out of line after the third egg, the synchronization hand – mikser- breaking eggs and so nine times but believe me, it’s worth ;))
    At the end of a hot mixture of chocolate and egg yolks add firmly beaten egg whites. If chocolate is very bitter, then the egg whites at the end of mixing when they are already solid, add 3-4 tablespoons of powdered sugar. First stir in a few tablespoons of egg whites to increase the softened chocolate mass and then the rest of the egg whites lightly spoon mix in the rest. This will get the perfect porous and fluffy chocolate mass.
    In a round cake mold (22-24 cm Ø) at the bottom of the spread layer of ladyfingers briefly soaked in milk with rum, and also agree lady fingers along the edge of the mold with sugar side out. The edges of the mold before that grease with a little butter, so the lady fingers remain standing with mold before you pour the cream into it.
    Fill the mold with chocolate mousse, put the cake in the refrigerator first, and then in the freezer. When compressed (preferably overnight), remove the ring, decorate as desired with whipped cream and strawberries and you can start enjoying your chocolate Rhapsody 🙂
    Bon appetit!

Recept u slikama(snimljeno Olympus digitalnim fotoaparatom):

OLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERA

Oznake:

  • Prikaži komentare (22)

  • leptirić

    Jedno pitanje… Da li se mousse po piškotima usipa hladan ili topao?

  • Merima

    I ja imam isto pitanje, da li se mousse mora ohladiti prije sipanja u kalup? Hvala unaprijed, super ste, lijep pozdrav.

  • admin

    Mousse se u kalup sipa čim se zgotovi. Dakle, ne hladi se prethodno ali ta smjesa sama po sebi ne bude vruća jer se u nju umiješaju tučeni bjelanjci.

  • Maja

    A kaj se nebu tortica zaledila ak ostane prek noći u zamrzivaču??
    Kaj bi mogla ostat u frižideru prek noći??

  • admin

    Pa naravno da se bude zaledila, to joj je i cilj 😉 Bude nešto kao sladoled od čokolade…

  • kuvar

    30 dag, koliko je to u gramima? 300 grama? izvinite tek sam poceo da kuvam pa ne znam 😀

  • admin

    Da, 30 dag je isto što i 30 dkg ili 300 g (grama) 🙂

  • katarina

    Poštovani, jedno pitanje.
    Kada se torta izvadi iz zamrzivača koliko dugo se može koristiti takva iz običnog frižidera? Hoće li se prorijediti ili ostane kompaktna kao da ima želatine u njoj? Ili se mora vratiti natrag u zamrzivač kada se odreže šnita?

  • Sandra Gašparić

    Da bi torta bila ovakve čvrste strukture, morate je stalno držati u zamrzivaču. U hladnjaku krema popušta pa se torta onda teško reže i jednostavno to nije to kao kad je zamzrnuta.

  • Marica

    ovo pravim danas…i hvala na komentarima jer sam i ja mislila da će mi se jako smrznuti ako ostavim preko noći u zamrzivaču… javim kako je ispala i komentre mojih gostiju koji sutra dolaze

  • Marica

    moja čokoladna mousse torta je u frižideru 🙂 ja sam jaja podijelila odmah i svaki žumanjak stavila u plastičnu čašu, tako da ni nakon trećeg žumanjca nisam izgubila živce 🙂

  • Marijana

    Postovanje da li moze prevod mera na srpskom hvala…sve razumem ali me mera zbinjije

  • Sandra Gašparić

    Ja doista ne znam koje bi to mjere bile na srpskom. U receptu su navedene internacionalne mjerne jedinice za masu gdje je 1 dag = 10 g…i to je to..

  • Jadranka Bakic

    Dva puta sam pravila i fil mi je u frizideru skroz popustio.Da stavim malo zelatina da se stegne?

  • Sandra Gašparić

    Ja ovu tortu uvijek prvo hladim u hladnjaku 2-3 sata, a potom je stavim u zamrzivač. Iz zamrzivača je izvadim cca 1 sat prije posluživanja i tada je savršena za rezanje. Možete probati sa želatinom pa javite rezultat 😉

  • Jasmina

    Da li se makne s vatre kad se trebaju dodati zutanjci ili ostaje na laganoj vatri?

  • Jasmina

    Radila sam sad sve po uputama ali mi se nakon dodavanja zumanjaca sve zgumenilo 🙁

  • Sandra Gašparić

    Kako sam i napisala u receptu, u otopljenu čokoladu na laganoj vatri dodavati jaje po jaje. Dakle, sve vrijeme se masa nalazi na laganoj vatri, onoj najmanjoj koju imate. Radila sam na ovaj način mousse puno puta i nikad mi se nije dogodilo da se krema zgruša ili da se jaja ‘zgumene’ kako ste rekli da se vama dogodilo. Stvarno ne znam što je pošlo po zlu…možda vam je vatra ipak bila prejaka…

  • Romana

    Slicno se pravi i torta Markiza . Recept ima na kutijama od piskota 🙂 Odlicna torta…

  • Romana

    Slicno se pravi i torta Markiza . Recept ima na kutijI od piskota 🙂 Odlicna torta…

  • Nikolina

    Jedno tehničko pitanje: bi li mousse kremi posmetalo da ju nakon sto se stegne u zamrzivaču prelijem tankim slojem kreme od bijele čokolade (naravno, ohladene)? Tj. , je li mousse dovoljno čvrst da jedan stvarno tanji sloj još dođe na njega?

  • Sandra Gašparić

    Ne bi mu uopće to smetalo. Dovoljno je čvrst kada odstoji u zamrzivaču 😉

  • Odgovori

Vaš e-mail neće biti objavljen. Obavezna polja označena su sa *

Komentar

  • Ime *

  • E-mail *

  • Webstranica


Pročitajte na ReciPeci i …

Slana pita sa lukom

Dugo se već spremam napraviti ovu pitu za koju sam recept pronašla u nekom ...

Krpice sa zeljem – neodoljivo fini starinski ručak

Ako ste imalo skloni tradicionalnoj domaćoj kuhinji, sigurno ste bar jednom u životu čuli ...

Zapečeni njoki u umaku od rajčice i špinata

Napraviti brzi i jednostavni ručak koji će svima biti fini često je svima nama ...

Musaka od starog kruha s ajvarom

Musaka od starog kruha jelo je koje će vam savršeno dobro doći ukoliko imate ...

Pastrva s povrćem i vinom iz pećnice

Pripremanje ribe, pa makar i fine pastrve s povrćem, u mojoj kuhinji i nije ...

Salata sa piletinom

Salata sa piletinom, puno povrća i finim dresingom osvježavajuć je i ukusan ručak koji ...