Bruce Springsteen, Seks i grad, American’s Apple Pie (Američka pita s jabukama) i Hot-dog nekako su prve stvari koje mi padnu na pamet kad se spomene Amerika. Dalo bi se diskutirati zašto je tome tako, no u kratko, na ono prvo s liste sam ponosna jako jer na the Bossovoj glazbi sam odrasla. Onim drugim sam već manje ponosna, ali eto i mene je u jednom trenutku u životu ponijela Carrie Bradshaw euforija, a o onom ostalome se nema što reći nego ugrabiti prvu priliku i smazati. Dobro, hot dog mi baš i nije pri vrhu liste omiljene junk food hrane, ali ta američka pita mi neda mira već jako dugo.

Ustvari, godinama se već spremam napraviti jednu samo svoju, tu famoznu američku pitu, onako finu i krasnu, ukrašenu sa nekakvim listićima i finim nazubljenim obrubom. Nije da nisam pokušala. Jesam doista, ali uvijek to na kraju ispadne nešto sasvim deseto što nema veze sa originalnom američkom pitom. Možda zato što mi se uvijek učinilo kada bih počela raditi da je to sve skupa prejednostavno i da mi fali ‘ono nešto’. A nema tu što puno faliti, jer jednostavnost je ponekad  doista najbolje riješenje.

Uvjerila sam se u to večeras kada je iz pećnice zamirisala američka pita s jabukama, vulgaris naturalis, samo prhko tijesto i jabuke. I malo šećera i malo cimeta. A može i bez cimeta 😉 ! Ovakva bi prhka pita s jabukama, i to dok je još topla, jako dobro pasala u kombinaciji sa sladoledom od vanlije. Nama je pita i bez sladoleda bila odlična i smazali smo jedan doista poveliki lim 😉 Što još reći osim da ugrabite priliku dok sezona jabuka još traje jer sad su najukusnije, onako sočne i svježe, umijesite tijesto na brzinu i uživate u stvarno jaaako finoj poslastici! Evo recepta:

Američka pita s jabukama

Američka pita s jabukama

POTREBNO:

  • 500 g brašna
  • 250 g margarina
  • 5 žlica šećera
  • mala žličica soli
  • 1 žličica praška za pecivo
  • 150 ml jako hladne vode
  • Za nadjev: jabuke (6-7 komada), 1 limun, 2 vanilin šećera, 60 g maslaca
  • Za posip: 60 g brašna + 60 g šećera

PRIPREMA:

  1. U većoj posudi pomiješati brašno, šećer, sol i prašak za pecivo pa sitno nasjeckati preko svega hladni margarin. Miksati mikserom sa spiralama dok ne postane mrvičasto. Tada dodati vodu, kratko promiksati pa nastaviti mijesiti rukama, ali jako brzo i jako kratko. Tijesto se u ovoj fazi jako brzo umijesi i postane glatko i kompaktno. Podijeliti ga sad na dva dijela, omotati svaki prozirnom folijom i pospremiti u hladnjak.
  2. Za to vrijeme dok je tijesto u hladnjaku oguliti jabuke i narezati ih na tanke ploškice. Pomiješati ih sa sokom jednog limuna te 2 vanilin šećera.
  3. Nakon otprilike 30 minuta, ali može i kraće, razvaljati prvo jedan komad tijesta na veličinu malo veću od veličine lima u kojem će se pita peći. Lim premazati tankim slojem maslaca pa ga prekriti tijestom. Preko toga rasporediti prvi dio jabuka, posipati potom rukom miješavinu brašna i šećera pa završiti jabukama. Ravnomjerno preko jabuka rasporediti maslac narezan na komadiće. Od drugog dijela tijesta, razvaljati koru iste debljine (3-4 mm) pa izrezati valjkom za tijesto na trake. Složiti ih kao rešetku preko jabuka.
  4. Sve skupa premazati mješavnom žumanjka i mlijeka, posipati obilno šećerom i peći u pećnici na 180ºC 60 minuta!
  5. Pita je gotova kad lijepo porumeni. Malo ju prohladiti pa rezati na komade i poslužiti. Po želji posipati šećerom u prahu.

Dobar tek!

Recept u slikama:

Oznake:

  • Prikaži komentare (6)

  • Maja

    Pozdrav Sandra. Zanima me samo, budući da sam početnik u kolačima, kakvu vrstu brašna upotrijebiti, glatko ili oštro?

  • admin

    Ja sam koristila glatko. Inače, mislim da vrsta brašna uopće nije presudna za uspjeh kolača 😉

  • Sanja

    Recept isproban,odlicna je kao i svi Vasi recepti!Pozz

  • Danijela

    Isprobana predobra i jednostavna pita

  • Dragana

    Odlicna ukusna i jednostavna za napraviti. Jedino sto sam cimeta malo dodala. Pozz

  • Nikolina

    Super mi je ispala, pratila sam recept, jedino sto sam je radila u kalupu za cheesecake, ali i dalje je prefina i socna 🙂

  • Odgovori

Vaš e-mail neće biti objavljen. Obavezna polja označena su sa *

Komentar

  • Ime *

  • E-mail *

  • Webstranica


Pročitajte na ReciPeci i …

Žarbo kocke

Nanese li vas put ikada u Budimpeštu (a iskreno se nadam i želim vam ...

Torta od ribizla kao savršena ljetna poslastica

Torta od ribizla fenomenalna je slatica koja me oduševila iz više razloga. Prije svega, ...

Slatki nabujak od rezanaca i jabuka

Tjestenina je doista meni jako draga namirnica jer toliko me je puta spasila u ...

Pijane pečene banane – odličan ljetni desert

Evo jednog izvrsnog desertića za prste polizati – pijane pečene banane. Ako nikad do ...

Knedle sa šljivama i slatkim krušnim mrvicama

Ljeto nam omogućuje pripremu raznovrsnih jela sa svježim sezonskim voćem i povrćem pa je ...