OLYMPUS DIGITAL CAMERAMesne štruce se doista mogu napraviti na puno načina i ja ih baš volim raditi iz više razloga: priprema štruce mi pojednostavljuje pripremu cijelog ručka jer se sve fino pripremi unaprijed, stavi u pećnicu i dovršava se samo od sebe a za to vrijeme mogu pripremiti još svašta drugo; nije preskupa jer se mljeveno meso može naći po povoljnim cijenama u dućanima a u kombinaciji sa nekim finim prilogom daje doista fenomenalan okus. Ova put sam mesnu štrucu odlučila raditi na malo drugačiji način, odnosno poslužiti se duguljastim kalupom kako bih dobila savršeni kockasti oblik pečene štruce. Panceta je ovdje odigrala jako bitnu ulogu, jer se njezin slani i pomalo žestoki okus savršeno spojio sa topljenim sirom koji sam također ubacila između dva sloja mesa i izgledalo je sve skupa baš nekako fensi šmensi 😉 Zato, nemojte dvojiti ni trenutka i probajte napraviti ovo za jedan ručak i sigurna sam da ćete se oduševiti. S obzirom da je štruca bila puna okusa i jako aromatična, za prilog sam pripremila blagi pire krumpir i zelenu salatu koja je sve skupa razblažila i dala onaj final touch. Dobar tek!

Potrebno:

  • OLYMPUS DIGITAL CAMERA1 kg mljevenog mesa
  • 15 dag tanko rezane pancete
  • 4 komada topljenog sira u listićima
  • 1 jaje
  • 2 žlice kiselog vrhnja
  • 2 šake krušnih mrvica
  • svežnjić peršinovog lišća
  • 1 luk
  • 2 režnja češnjaka
  • 1 dl bijelog vina
  • vegeta, sol, papar, žličica mljevene crvene paprike

Priprema:

  1. Pomiješati u jednoj posudi meso, jaje, sitno sjeckani luk i češnjak te peršinovo lišće, kiselo vrhnje i začine. Miješati rukom dok se ne dobije kompaktna masa.
  2. Šnitama pancete obložiti duguljasti kalup, preko toga složiti jedan dio mesne smjese, poredati po mesu listiće sira pa završiti preostalim mesom. Sve skupa obložiti preostalom pancetom, zaliti sa vinom pa pokriveno alu folijom peći u pećnici na 200ºC  30 min. Nakon toga, maknuti foliju, ocijediti svu suvišnu tekućinu i masnoću (moći ćete je iskoristiti kao preljev za gotovo pečenje ili pire) pa nastaviti peći još 20-tak minuta dok štruca ne dobije lijepu boju. Može se dogoditi da vam se štruca ne zapeče baš lijepo s one donje strane (ovisi to o vrsti pećnice) pa kad ju iskrenete i primjetite da panceta nije fina hrskava, vratite štrucu na još nekoliko minuta u pećnicu na gril funkciju kako bi panceta postala hrskava. Također se nemojte iznenaditi količinom tekućine koja će se osloboditi tijekom pečenja jer panceta pusti dosta masti a štruca se dobar dio vremena peče pod folijom i tekućina nema gdje ispariti. Zato je potrebno, kako sam i rekla maločas, odliti svu tu tekućinu kako bi se štruca mogla lijepo zapeći sa svih strana.
  3. Pečenu mesnu štrucu iskrenuti na pladanj, pustiti da počiva najmanje 15 min (jer će se inače užasno teško rezati) pa narezati na tanje šnite.
  4. Poslužiti uz pire krumpir i umak od pečenja.

Dobar tek!

P.S. Jedino razočaranje kod ove štruce je bilo to što klinci nisu bili oduševljeni i komentirali su da je ‘prejaka’ i da oni više vole obične faširance 😉 No, zato smo se mi veliki baš fino najeli i počastili nesvakidašnje finim obrokom!

Recept u slikama (snimljeno Olympus digitalnim fotoaparatom):

OLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERA

Oznake:

  • Prikaži komentare (0)

  • Odgovori

Vaš e-mail neće biti objavljen. Obavezna polja označena su sa *

Komentar

  • Ime *

  • E-mail *

  • Webstranica


Pročitajte na ReciPeci i …

Non plus ultra – idealan sitni božićni kolačić

Za Non plus ultra kao fini, sitni božićni kolač ste sigurno do sada već ...

Cvjetna pizza pogača

Mnogi će reći da pizza koja se ispeće doma nema veze za pravom pizzom ...

Mramorne kakao kocke sa sirom

Da se nešto fino i slatko može ispeći sa samo nekoliko osnovnih sastojaka je ...

Prava voćna pizza

Da je pizza omiljeni obrok većine klinaca pa tako i mojih, to je već ...

Piletina Tikka Masala – Tikka masala curry

Piletina tikka masala doista je jelo koje ne samo da zvuči egzotično, nego je ...