Božićni panjBožićni panj je možda i najtradicionalniji kolač kada su božićni kolači i Božić u pitanju. Priprema se u gotovo cijelom svijetu u raznim varijantama, iako je najčšeća upravo ova, potpuno čokoladna. Božićni panj je božićno-novogodišnja slastica izvorno nastala u Francuskoj krajem 19. stoljeća kao ideja pariških slastičara da naprave kolač koji će izgledom podsjećati na panj koji se tradicionalno pali u pećima na badnjak poznat po nazivom Bûche de Noël. Dakle, kao što mu i samo ime kaže, Božićni panj doista podsjeća na odsječeni komad drveta i nostalgično nas vraća u ono vrijeme kada je običaj bio unijeti u kuću na dan prije Božića tri velika panja, koja simboliziraju Sveto Trojstvo i postaviti ih pored ognjišta. Iz njihove vatre palile su se svijeće, a često bi se u vatru u kojoj su ti panjevi gorjeli dodao dio gozbe i pića, a njihova bi vatra trebala donijeti mir i dobro ukućanima. Badnjakom se nazivao i samo jedan veliki panj ili pak velika zelena grana, koju se obično prislanjalo uza zid, bilo s vanjske, bilo s unutarnje strane doma. Kad bi otac obitelji unosio badnjak, čestitao bi ukućanima koji bi mu potom uzvraćali. U današnje se vrijeme ovaj običaj zadržao većinom u ruralnim sredinama, a nama je ostalo u naslijeđe podsjećanje na tradiciju uz ovakav fini kolač kakav je Božićni panj 😉 Svoju popularnost širom svijeta Božićni panj duguje ustvari svojoj jednostavnosti, jer koliko god izgledalo komplicirano, ovdje se ustvari radi o običnoj čokoladnoj biskvitnoj roladi koja se može puniti kremom po želji, a koja se nakon ukrašavanja doista s pravom može nazvati kraljicom blagdanskog stola. Božićni panj nas još jednom sve skupa podsjeća kako su najjednostavnije stvari ustvari i najbolje i kako upravo tu jednostavnost trebamo znati prepoznati u svojim životima, bar u ovo blagdansko vrijeme 🙂

Božićni panjBožićni panj

POTREBNO:

Za biskvit:

  • 6 jaja
  • 7 žlica šećera
  • 6 žlica brašna
  • 3 žlice kakaa
  • 1 čajna žličica praška za pecivo
  • 1 vrećica vanilin šećera
  • 100 ml mlijeka
  • 100 ml ulja

Za ganache:

  • 400 g tamne čokolade
  • 400 ml slatkog vrhnja

Priprema:

  1. Božićni panjZa ganache kremu zagrijati slatko vrhnje do točke vrenja, dodati čokoladu natrganu na komadiće pa ju uz miješanje otopiti u slatkom vrhnju. Miješati tako dugo dok masa ne postane potpuno sjajna i ravnomjerno tamna. Ganache potpuno ohladiti uz povremeno miješanje kako bi se krema lijepo zgusnula i kako bi postala maziva.
  2. Za biskvit odvojiti bjelanjke od žumanjaka. Miksati žumanjke sa šećerom i vanilin šećerom nekoliko minuta, dodati ulje, potom prosijano brašno sa praškom za pecivo i kakaom, te postepeno mlijeko. Na kraju dodati i ručno umiješati posebno tučeni čvrsti snijeg od bjelanjaka.
  3. Masu izliti u velik lim od pećnice preko papira za pačenje i peći u zagrijanoj pećnici na 175 stupnjeva 15 minuta.
  4. Pečeni biskvit zajedno sa papirom na kojem se pekao prebaciti na mokru kuhinjsku krpu posipanu šećerom, pažljivo skinuti papir, pa dok je biskvit još vruć saviti ga u roladu zajedno sa krpom. Pustiti da se tako u krpi ohladi.
  5. Ohlađeni biskvit odrolati, premazati polovicom ohlađene kreme, pa ga ponovo pažljivo zarolati u roladu.
  6. Sa svake strane rolade odrezati ukoso manji komad različite veličine, koji će stajati sa strane uz glavnu granu panja. Sve skupa premazati i učvrstiti ostatkom kremom, ukrasiti rustikalno žlicom da bi se dobio efekt pravog drveta i ukrasiti prigodno. Poslužiti na dekoriranom podlošku nakon hlađenja.

Sretan Božić svima i naravno, dobar tek!

Recept u slikama:

Izliti biskvitnu smjesu u veliki lim za pečenjeIspeći biskvitPrebaciti pečeni biskvit na mokru krpu posipanu šećeromOprezno zarolati zajedno s krpomOstaviti zarolani biskvit da se ohladiOdmotati biskvit i rasporediti kremu u hrpicamaRazmazati kremu preko biskvitaPažljivo zarolatiOdrezati roladi rubne krajeve ukosoSložiti na pladanj centralni panj i male roladice sa strane i na vrhSve skupa premazati ostatkom kremom i spojiti dijelove...Ukrasiti po želji i to je to - Božićni panj je spreman dočekati Božić! :)

Oznake:

  • Prikaži komentare (0)

  • Odgovori

Vaš e-mail neće biti objavljen. Obavezna polja označena su sa *

Komentar

  • Ime *

  • E-mail *

  • Webstranica


Pročitajte na ReciPeci i …

Sočni čokoladni kolač

Ako ste mislili da je nemoguće ispeći pravi sočni kolač bez brašna, varate se! ...

Cvjetići sa šunkom

Za prošlotjednu rođendansku feštu moje djevojčice opet sam se dala u potragu za nekom ...