Torta Kijev – najslađi simbol grada Kijeva i Ukrajine

Napraviti tortu Kijev bio je veliki izazov za mene. Od kada je počela ova strahota u Ukrajini počela sam i malo podrobnije proučavati tu prekrasnu zemlju bogate kulturne i povjesne baštine. Logično za mene, zapitala sam se i kakva je njihova kuhinja. Pa sam sljedom toga počela čitati o tome, proučavati malo podrobnije i ostala sam u pozitivnom šoku koliko je ukrajinska kuhinja raznolika i divna, puna boja, okusa i mirisa. Ostala sam i posramljena što do sada nisam to znala. Da, radila sam npr. Piroge za koje znam potječu iz jednog dijela Ukrajine, ali to je to. I zato, Torta Kijev ili Kijevska torta neka bude početak moje kulinarske ukrajinske avanture.

Iakao, nije lako niti raditi niti konzumirati nešto ovako fino kao što je torta Kijev u ovo vrijeme. Od kada je počela ova strašna invazija na Ukrajinu ne prestajemo pratiti vijesti, a patnja Ukrajinskog naroda nikoga ne ostavlja ravnodušnim. Osobno srce me boli svaki put kada pogledam vijesti i vidim ta strašna razaranja koja se događaju, nevine ljude koji ginu, koji se brane lavovski hrabro, ljude koji se iseljavaju, koji pate. Kao što sam i sama patila jedne davne 1991. šćućurena u Vukovaru u podrumu ne znajući da li je baš taj dan posljedni, i kada smo nakon svih tih patnji i razaranja morali otići iz grada u progonstvo. Jeza. Neviđena jeza mi prolazi svakom stanicom tijela gledajuć sa strane strahotu tih ljudi, osjećajuć svakom stanicom tijela njihov strah, njihovu neizvjesnost i tugu kao da je moja ponovo. I sva tumačenja, povijesna previranja, razlozi za ovo ili ono, uzroci ovoga ili onoga padaju u vodu i postaju ništavni pred patnjom malog, običnog čovjeka. Pred patnjom i strahom djece, pred strahom i patnjom njihovih majki. Jer, nitko, ali nitko nema pravo uzimati ičiju slobodu, ičije pravo na sretan i normalan život.

Zašto torta Kijev?

Torta Kijev nešto je najukusnije što sam probala u zadnje vrijeme. Bogata, moćna, slatka, orašasta…ma svega ima baš taman. Nije ni čudo da je ovo jedna od najpoznatijih Ukrajinskih slastica. Kako joj i samo ime kaže, nastala je u gradu Kijevu prije nekih 60-tak godina, a specifična je i po svom jedinstvenom okusu i po načinu pripreme koji je doista dug. Dakle, torta nije komplicirana za izradu, ali za njezinu pripremu treba odvojiti dosta vremena, jer se puno toga mora u nekoliko navrata hladiti odnosno ‘topliti’.

Nekoliko je bitnih koraka da bi torta Kijev uspjela. Npr. jako je bitno da su bjelanjci od kojih se rade kore sobne temperature. Po originalnom receptu bjelanjci bi trebali stajati na toplom 24 sata prije pripreme! Kažu da se bjelanjci tada puno ljepše ulupaju u snijeg. Ja nisam imala toliko vremena za pripremu, pa sam bjelanjce držala na sobnoj temperaturi 3-4 sata. I torta je svejedno ispala fantastično 😉 Također sam skratila vrijeme hlađenja kora. Naime, po originalu pečene kore bi se trebale hladiti najmanje 12 sati! Tko bi to dočekao?! Ja sam svoje hladila 1,5 sat i ispalo je odlično.

Druga stvar koja je meni bila neobična je izrada kreme. Torta Kijev radi se sa Charlotte kremom od žumanjaka, šećera, mlijeka i jaaaako puno maslaca. Bila sam baš skeptična oko toga, ali nakon što sam ju napravila, mogu samo reći da je krema fantastična i da u kombinaciji sa korama savršeno paše.

Detaljan opis izrade torte Kijev

Znam da je ovaj uvod prilično dug, no torta Kijev je to zaslužila i teško mi je u malo riječi opisati koliko je divna i koliko se isplati napraviti ju. Znam također da ćete biti lagano osupnuti količinom sastojaka koje navodim u receptu, ali molim vas, nemojte ništa mijenjati! Iako se čini užasno puno šećera i užasno puno maslaca, kada se torta napravi, okusi su fantastični, a u konačnici je ima baš puno. Hrskave beze kore puuuune lješnjaka i oraha koje ostaju takve hrskave i nakon nekoliko dana. Booogata i svilenkasta krema sve to upotpunjuje. Doista, torta Kijev je po svemu posebna i svakako preporučam da ju napravite što prije!

Torta Kijev – recept

POTREBNO:

Za koru:

  • 12 bjelanjaka
  • 500 g šećera
  • 100 g brašna
  • 350 g lješnjaka, oraha (može i jedno i drugo, ili pojedinačno)
  • 2 vrećice vanilin šećera

Za kremu:

  • 500 g maslaca
  • 12 žumanjaka
  • 300 g šećera
  • 350 ml mlijeka
  • 20 g kakaa
  • 1 vanilin šećer
  • 2 žlice konjaka

PRIPREMA:

  1. Pripremiti dvije posude. U svaku posudu odvojiti po 6 bjelanjaka. Žumanjke pokrijte folijom i pospremite u hladnjak, oni će nam trebati za kremu. Bjelanjke ostavite na sobnoj temperaturi da odstoje što duže. Možete ovo napraviti naveče, pa ih ostaviti da stoje preko noći, a možete ih ostaviti da stoje 3-4 sata prije daljnje obrade.
  2. Za daljnju pripremu kora, podijelite si sve sastojke koje sam gore navela na dva ista dijela jer, miksati ćemo svaku koru za sebe pa će vam tako biti lakše. Znači za svaku koru trebat će vam po 250g šećera, 50 g brašna, 175 g lješnjaka ili oraha, 1 vrećica vanilin šećera.
  3. Po 6 bjelanjaka koji su odstajali miksati velikom brzinom dok se ne napravi bogati snijeg. Tada dodati 1 vrećicu vanilin šećera i 50 g šećera. Miksati još par minuta dok masa ne postane potpuno glatka, sjajna i čvrsta. U posebnoj posudi pomiješajte 200 grama šećera, 50 grama brašna i 175 grama krupnije mljevenih lješnjaka. (lješnjake je dobro prije upotrebe popržiti i skunuti opnu, pa tek onda samljeti) Dobivenu smjesu dodajte ulupanim bjelanjcima i lagano ručno umiješajte.
  4. Kalup za torte promjera 24-25 cm (na smije biti manji, a može biti onaj od 26 ili pak 28 cm) obložiti papirom za pečenje sa svih strana i dobro sve još dodatno nauljiti. Biskvitnu smjesu istresti u kalup i poravnati.
  5. Sve ponoviti i za drugu koru. Bilo bi najbolje da imate dva ista kalupa kako bi se kore mogle u isto vrijeme peći/sušiti pa će torta Kijev biti prije gotova.
  6. Kore se peku/suše u pećnici zagrijanoj na 150*C 2,5 sata. Nakon pečenja, kore kratko prohladiti, iskrenuti iz kalupa, maknuti papir za pečenje i pustiti da se potpuno ohlade.

Priprema kreme

  1. Za kremu staviti u lonac za kuhanje mlijeko i šećer te na laganoj vatrici zakuhati uz povremeno miješanje kako bi se šećer lakše otopio. Kada provri, kuhati još 10 min. Dok čekate da se mlijeko sa šećerom skuha, umiksajte mikserom žumanjke. Neka vam posuda sa žumanjcima bude pokraj lonca u kojem se kuhalo mlijeko sa šećerom. Sada malo po malo dodajte tu prokuhanu smjesu u žumanjke i cijelo vrijeme miksajte. Ne smijete uliti sve mlijeko od jednom jer će se žumanjci zgrušati. Znači, malo po malo. Primjetiti ćete kako se smjesa od žumanjaka tijekom ovog miksanja sve više napuhava i postaje sličnija kremi. Kada ste sve spojili, prelijte sve skupa u lonac i kuhajte na laganoj vatri uz miješanje još 10 minuta. Kuhanu kremu koja je još prilično tekuća, maknite sa vatre i ohladite potpuno. I ne brinite zato što je rijetka. U nju će na kraju ići maslac pa će se lijepo stisnuti 😉
  2. Narežite maslac sobne temperature (dobro je izvaditi ga iz hladnjaka par sati prije pripreme kreme) na komade pa ga miksajte sa vanilin šećerom tako dugo dok ne postane lijepo pjenast. Sada dodajte maslacu ohlađenu kremu od žumanjaka uz neprestano miksanje. Krema će se lijepo povezati. Odvojite trećinu kreme. U tu jednu trećinu dodajte kakao i dobro sve izmiksajte. U preostale 2/3 dodajte konjak i izmiksajte.

Izrada i slaganje torte

  1. Krenimo sa sastavljanjem torte. U kalup za torte stavljamo jednu koru glatkom stranom prema dolje. Na vrh stavite debeli sloj žute kreme. Pokrijte drugom korom, stavite glatkom stranom prema gore. Lagano pritisnite. Vrh namazati sa malo kreme koja će poslužiti tome da se torta zalijepi za pladanj za posluživanje i da se ne miče prilikom rezanja. Na sve stavite veliki tanjur ili pladanj na kojemu će torta stajati i preokrenite. Otvorite i uklonite odvojive stranice kalupa. Sada tortu od gore premažite sa smeđom kremom, ukrasite po želji. Torta Kijev se može smeđom kremom omazati svuda okolo ako želite, meni je ovako bez kreme sa strane zadržala još veću hrskavost.
  2. Tortu dobro rashladiti kako bi se kremice stisnule i poslužiti rezano na komade. 

Dobar tek!

Recept u slikama:

Oznake:

  • Prikaži komentare (0)

  • Odgovori

Vaš e-mail neće biti objavljen. Obavezna polja označena su sa *

Komentar

  • Ime *

  • E-mail *

  • Webstranica


Pročitajte na ReciPeci i …

Ledene kocke u dvije boje – kremasta fantazija

Ledene kocke su kremasti kolači za koje će se recepti naći u većini starih ...

Brownies

Da bi nešto bilo fino, ne mora nužno biti i komplicirano, a Brownies je ...

Medene ružice sa čokoladom i lješnjacima

Posljednjih mi dana misli nekako najčešće okupiraju slatki mirisi iz pećnice koje bih mogla ...

Bijelo brdo by Tanja

Recept poslala: Tanja Gregur iz Preloga Tanja nam je ovih dana kao što možete ...

Kakao kocke – fini kolač s mrvicama

Kakao kocke jedan su od onih kolača koji ispečete sebi za dušu, naročito ako ...