Piše: Mara Čović, pedagog

KAKO DOBRO ZAPOČETI NOVU ŠKOLSKU GODINU?

Prije polaska djece u školu mnogi roditelji se pitaju kako će proteći nova školska godina. Pitanja se odnose na pripremljenost za školu, snalaženje među vršnjacima, suradnju sa školom te postizanje dobrih uspjeha u odgoju i obrazovanju.

Neki roditelji sami nemaju  lijepa sjećanja na školu pa time opterećuju i obeshrabruju  svoju djecu. Neki roditelji  prije početka školske godine, u  želji da dijete ozbiljno shvati školu, upozoravaju ga  da će se sve promijeniti kada krene škola, da više neće biti igre i slobodnog vremena i da će ga učitelji naučiti kako se treba ponašati.

Kod ulaska u školu, pozdravljanja s roditeljima i dolaskom u učionicu, možemo primijetiti vrlo različita ponašanja djece: neka ulaze nasmijana i radosna, neka izgledaju radoznalo i puna očekivanja, neka su zbunjena, a neka izgledaju ravnodušno.

Bilo bi dobro da škola tijekom prvih dana stvori ozračje koje je ugodno i privlačno djeci. Škola treba potaknuti roditelja na povjerenje u dijete i sebe. Roditelji trebaju učiniti sve što je u njihovoj moći da škola za dijete postane mjesto na kojemu će se radosno, uporno i sa zanimanjem upoznavati sebe i svoje okruženje.

Većina djece se uspješno uključuje u školovanje, ali škola kao ustanova postavlja  neke nove zahtjeve pred dijete i ono im se treba prilagoditi. Djetetu trebamo pomoći u toj prilagodbi jer će uspješno uključivanje na početku školske godine stvoriti pozitivan stav prema učenju, a to će mu kasnije povećati uspješnost. Uspješnost u školi i dobro slaganje s vršnjacima stvorit će kod djeteta sliku o samom sebi kao uspješnom, prihvaćenom, dobrom prijatelju.

Od djeteta se u školi očekuje duža usredotočenost na školsko učenje.
Roditelji trebaju razgovarati s djetetom o školi  i tomu što je naučilo jer to daje važnost učenju.

Ako je dijete razočarano i nezadovoljno školom, roditelji i učitelji trebaju ga pažljivo i s razumijevanjem saslušati, provjeriti što se dogodilo i posavjetovati ga kako se treba ponašati.

Roditelji i učitelji trebaju razvijati realan pogled na djetetove sposobnosti – nitko ne može u svim aktivnostima postizati dobre rezultate. Optimizam i vjera da možemo uspjeti pridonose uspjehu.

Roditelji se trebaju redovito informirati o djetetovom napredovanju, da što više surađuju u različitim aktivnostima u razredu i školi.

KAKO POMOĆI DJETETU?

  1. Ako se vaše dijete ne privikava lako na nove situacije u školi, obratite se psihologu ili pedagogu.
  2. Saslušajte pažljivo sve što vam dijete priča o svojim iskustvima u školi i s drugom djecom.
  3. Ne odobravajte  nasilno i svadljivo ponašanje. Uputite ga kako se sve može ponašati kad je nezadovoljno.
  4. Ne grdite i ne posramljujte dijete ako ima poteškoća, ne uspoređujte ga sa sobom ili s drugom djecom. Dopustite da vaše dijete ima svoj individualni tempo razvoja.
  5. Kod svih je poteškoća bitno da roditelj postupa sabrano i ne optužuje dijete upravo onda kad ono treba puno podrške i razumijevanja.
  6. Radujte se napredovanju svog djeteta i pokažite da ste ponosni na njega.


Oznake:

  • Prikaži komentare (0)

  • Odgovori

Vaš e-mail neće biti objavljen. Obavezna polja označena su sa *

Komentar

  • Ime *

  • E-mail *

  • Webstranica


Pročitajte na ReciPeci i …

Kako provesti ljeto?

Piše: Mara Čović, pedagog IGRA I KREATIVNOST U VRIJEME LJETNIH PRAZNIKA  “Igra izvire iz ...

Moulinex fresh express

Nedavno su me iz grupacije SEB koja je zastupnik za Moulinex, Rowentu, Tefal i ...

Tjestenina Butternut

Vaši recepti za nagradnu igru Recept poslala: Marta Pribanić iz Zagreba Sastojci za 4 ...

Tradicijski okusi Međimurja

Jeste li se zapitali kada što je to što nas određuje takvima kakvi jesmo? ...

Ljeto i hrana

Ljeti se, to svi već dobro znamo, nije uputno pretjerano izlagati suncu, naročito u ...

Zašto volim Plidentu?

Postoje stvari u životu koje nam se svima događaju a da ih gotovo nismo ...