Ako ste i vi često u potrazi za jelima i slasticama u bespućima interneta, onda ste sigurno čuli za scones. Ta slatka mala peciva u obliku pogačica naročito su popularna u Americi i Velikoj britaniji gdje se podjednako često rade u slatkoj ili pak slanoj varijanti. Često se poslužuju uz doručak ili pak uz poslijepodnevni čaj. A ima li ljepše ideje od ispijanja kavice ili čaja sa dragom osobom uz tanjur prepun slatkih sconesa?!

Napraviti scones uopće nije problem i potrebno je samo nekoliko osnovnih namirnica. Te su namirnice, vidjet ćete, u osnovi jako slične namirnicama za izradu domaćih keksa kakve često znamo raditi za Božić. No, da bi scones bio to što treba biti, potrebno je napraviti ga na malo drugačiji način od klasičnih prhkih keksića.

Tajna finih scones pogačica je u tome da se uopće jako ne trudite oko njih. Doista! Ne šalim se. Tijesto se ne smije dugo mijesiti, ne smije se puno dirati rukama i ne smije se kao takovo oblikovati i razvaljavati. Znači, ugrubo se svi sastojci spoje, dobiveno tijesto se malo samo spljošti i reže u trokute. A da bi struktura pečenih sconesa bila posebno prhka, maslac koji ćete umiješati u tijesto mora biti jako hladan. Poželjno je čak da bude zamrznut i ako tako napravite, vrlo lako ćete ga naribati na ribež pa onda sasvim jednostavno dodati k ostalim sastojcima 😉

Sones može biti običan bez ičega, kao mirisni prhki kolač, no može biti sa voćem koje god poželite. Meni je ovaj scones sa borovnicama nekako posebno drag i moji klinci ga baš vole pa zato probajte što prije i oduševite se fantastičnim okusom.

Scones sa borovnicama

POTREBNO:

  • 240 g brašna
  • 100 g šećera
  • 1 prašak za pecivo
  • prstohvat soli
  • 120 g maslaca
  • 100 ml slatkog vrhnja
  • 1 jaje
  • 150 g borovnica

PRIPREMA:

  1. Pomiješati u jednoj posudi sve suhe sastojke. U sredinu dodati jaje i jako rashlađeni maslac koji prethodno naribajte na ribež. Miješati kuhačom dok se ne dobiju krupnije mrvice. Tada dodati jaje i slatko vrhnje i borovnice pa opet miješajuću kuhačom spojiti ugrubo sve sastojke.
  2. Tako dobivenu masu istresti na pobrašnjenu radnu površinu. Tijesto ne mijesiti na klasičan način, nego ga samo nekoliko puta lagano presavinuti kako bi postalo kompaktno.
  3. Dobivenu kuglu od tijesta lagano spljoštiti dlanovima na debljinu od cca 2 cm. Izrezati nožem u trokute proizvoljne veličine. Ja sam od ove količine dobila 12 sconesa.
  4. Oprezno ih prebaciti u lim za pečenje obložen papirom za pečenje. Peći u pećnici zagrijanoj na 220C 12-15 min.
  5. Pečene sconese prohladiti i poslužiti prelivene šećernim preljevom.

Dobar tek!

Recept u slikama:

Oznake:

  • Prikaži komentare (0)

  • Odgovori

Vaš e-mail neće biti objavljen. Obavezna polja označena su sa *

Komentar

  • Ime *

  • E-mail *

  • Webstranica


Pročitajte na ReciPeci i …

Šiš ćevapi na jednostavan ReciPeci način

Iako bi šiš ćevapi zbog te male riječice ‘šiš’ koja označava ražnjić mogli biti ...

Preokrenuti kolač s jabukama

Preokrenuti kolač s jabukama nešto je što ćete sigurno napraviti odmah po čitanju ovog ...

Savijača sa breskvama i jabukama – odličan ljetni kolač

Kada su kolači sa tankim korama za savijače u pitanju, najčešće pripremam baklavu ili ...

Fini kolač sa šljivama, sirom i slatkim mrvicama

Kada dođe sezona šljiva teško je zamisliti bolju slasticu nego što je to fini ...

Tiropita – grčka pita sa sirom

Tiropita tradicionalno je grčko jelo koje se poslužuje najčešće za doručak i radi se ...