Rižoto s piletinom, kurkumom i kukuruzom

Ako tražite jelo koje se brzo priprema, koje je jednostavno a pritom krijepi organizam, tada je rižoto s piletinom, kurkumom i kukuruzom pravi izbor za vas! Ovaj će rižoto posebice dobro pasati kao ručak nakon obilnijih i jačih blagdanskih menija. Blagdansko je vrijeme divno. Klinci su na feriju, obaveza duplo manje, dragih ljudi koji dolaze i kojima odlaziš se uvijek nađe. I duša i tijelo se opuste. Dobro… ovaj naš ženski rod zna ponekad pretjerati oko svega…prvo čišćenje, pa pečenje, pa nakuhavanje, pa skakanje oko stola pa…stotinu sitnica koje želiš riješiti i postaviti na pravo mjesto kako bi sve bilo savršeno i za obitelj i za goste pa se često tu i duša i tijelo posvađaju i zaborave gdje bi trebale biti 😉 No u konačnici, svaki osmjeh, svaki zadovoljni uzdah nakon objeda, svaki zagrljaj drage ti osobe briše svaki napor i shvatiš koliko si ustvari sretan što imaš sve to.

I onda dođe novi radni tjedan. Pa još jedan. I ti opet moraš smisliti što ćeš skuhati. I tako iz dana u dan. A nikome se ništa ne jedeeee. I svima je dosta svegaaaa. I tebi samome na kraju krajeva. Pa poželiš nešto od čega ćeš se osječati bolje i na čemu će ti organizam biti zahvalan. Nešto da te podigne i okrijepi. Nešto što uz sve to mora biti i brzo gotovo jer pobogu, nisu više blagdani i nemaš toliko vremena. I onda se sjetiš dobrog starog rižota koji uz samo par finesa i sitnica možeš dotjerati do savršenstva.

Rižoto s piletinom, kurkumom i kukuruzom je nastao slučajno, ali opet sasvim ciljano. Riža je prije svega niskokalorična namirnica koja se savršeno lako probavlja, a opet brzo daje potrebnu energiju. O ostalim njezinim prednostima neću sada i to možete potražiti na kakvom portalu o zdravoj prehrani. Nadalje, kurkuma je jedan od najzdravijih začina na svijetu i kao takova sadrži antioksidativna i protuupalna svojstva. A dovoljno je doslovno pola žličice. I idealno paše uz rižu! Kukuruz se u ovoj priči našao iz dva razloga. Moji ga klinci obožavaju, a osim toga obiluje prehrambenim vlaknima i ugljikohidratima koji daju brzo raspoloživu energiju. Dakle, kada sve to spojite dobijete jedno savršenstvo!

Najbolje od svega je to što se rižoto s piletinom, kurkumom i kukuruzom priprema jako brzo. Ovaj je ručak doista moguće napraviti u svega 40 minuta i nikakva prethodna priprema nije potrebna. Osigurajte si dakle malo kurkume (ima je u svakom dućanu), obavezno malo maslaca i papra za kraj, te oveću dozu parmezana da sve skupa lijepo poveže 😉 U svakom slučaju, dobar tek!

Rižoto s piletinom, kurkumom i kukuruzom

POTREBNO:

  • 4 pileća batka bez kosti (ili 1 veći pileći file)
  • 1 veći luk
  • 150 ml finog bijelog vina
  • 300 ml riže (mjerite na mjernu posudu)
  • mala konzerva kukuruza
  • sol, papar, vegeta
  • 1 žlica provansalska mješavina začina (a može i bez nje)
  • 1/2 žličice kurkume
  • 150 g parmezana
  • 50 g maslaca
  • 800 ml vode ili temeljca

PRIPREMA:

  1. Piletinu isjeći na sitnije komadiće. Začiniti solju, paprom, vegetom…
  2. Na malo ulja pržiti sitno sjeckan luk, dodati piletinu pa uz miješanje pržiti na jačoj vatri par minuta dok sva piletina lagano ne porumeni. Dodati začine i vino pa pustiti da sva tekućina ispari. Tada dodati rižu (ako je vakumirana nije potrebno ispirati) pa uz miješanje pržiti dodatnih 5 minuta. Tada početi postepeno svakih 10-tak minuta dodavati vodu ili temeljac kako bi se riža lijepo mogla ispirjati. Ako dodajete vodu, tada je rižoto potrebno jače začiniti. Ako podlijevate temeljcem, smanjite začine jer je temeljac već začinjen 😉
  3. Nakon 15 minuta pirjanja riže sa mesom, isključite rižoto, dodajte parmezan, kurkumu, papar i maslac, promiješajte i ostavite poklopljeno da riža nabubri do kraja. Tako će se rižoto lijepo povezati i svi okusi će doći do izražaja.
  4. Poslužite rižoto uz dodatnu zdjelicu ribanog parmezana i salatu po želji.

Dobar tek!

Recept u slikama:

Oznake:

  • Prikaži komentare (0)

  • Odgovori

Vaš e-mail neće biti objavljen. Obavezna polja označena su sa *

Komentar

  • Ime *

  • E-mail *

  • Webstranica


Pročitajte na ReciPeci i …

Kremaste kocke s višnjama

Kremaste kocke s višnjama pravi su ljetni kolač koji osvježava i dušu i tijelo. Nepce ...

Šarena proljetna salata

Ukoliko se i sami poslije ovog produženog vikenda i uskršnjeg blagovanja osjećate pomalo zasićeni ...

Cvjetići sa šunkom

Za prošlotjednu rođendansku feštu moje djevojčice opet sam se dala u potragu za nekom ...

Junetina u pivu – jednostavno jelo profinjenog okusa

Mesna jela u umacima sa prilogom od tjestenine bilo koje vrste omiljena su kod ...

Coleslaw salata od kupusa i mrkvice sa piletinom

Coleslaw salata od kupusa i mrkvice prava je osvježavajuća poslastica koja se jednostavno obožava. ...

Kraljevski desert

Recept za ovaj kraljevski desert pronađoh nedavno u jednoj preslatkoj kuharici Deserti za svaki ...