Kuglof od mandarina i kokosaKuglof od mandarina i kokosa dugo je čekao na svoje prvo pečenje u mojoj kuhinji. Recept je godinama stajao u onoj mojoj debeloj fascikli punoj kojekakvih recepata, što iz novina, što zapisanih ručno na kojekakvim papirićima. Tako je bilo i sa ovim, a s obzirom da je bilo davno, doista se više niti ne sjećam tko mi je dao recept. A sva sreća da jeste, jer je kuglof od mandarina i kokosa predivan!

Kolač od mandarina u obliku kuglofa sam izbjegavala i zbog činjenice što moji ukućani nisu preveliki ljubitelji kokosa. Da, teško mi to pada jer ja bih se mogla utopiti u kadi punoj rafaelo kuglica 😀 Ali kako većina uvijek nekako prevlada, tako se i kokos jednostavno izgubio u mojoj kuhinji. Odlučih neki dan prekinuti to kokosoprokletstvo i napraviti ovaj super sočni kuglof od mandarina i kokosa. Doduše smanjila sam u ovom kolaču kokos koliko god sam mogla 😉 No, on se ipak osjeti. I to taman toliko koliko je potrebno. S obzirom da se ovdje radi o kolaču sa dosta maslaca, a u koji se ubaci i kaša od mandarina, rezultat je fantastično sočni biskvit koji se doslovno topi u ustima.

Kuglof od mandarina i kokosaKolači od mandarina i nisu baš tako česti. Vrlo vjerovatno iz razloga što je priličan posao oguliti svaku kriškicu mandarine od one tanke opne, jer ako u npr. kremu stavite neoguljene mandarine, teško će se kolač rezati, opna će se baš osjetiti i to jednostavno nije to što bi trebalo biti. A šteta. Velika. Jer mandarine, kao uostalom i naranče, su fantastično voće koje se odlično snalazi u kolačima. A kada tome pridodamo činjenicu da je sezona mandarina i naranči na vrhuncu, onda je kolač sa mandarinama ili narančama prava blagodat.

Kod ovoga kuglofa je odlično to što u njega mandarine idu doslovno cijele. Sve skupa sa korom. Jednostavno ih prokuhate, sameljete i to je to. S obzirom da je kora mandarine manje gorka i opora od kore naranče, ona će kolaču podariti savršeno fini miris, okus i fantastičnu dozu svježine. Kolač od mandarina i kokosa može se ispeći ovako kao kuglof ukoliko imate kalup za kuglof i tada će, osim što je jako fini, odlično i dekorativno izgledati. Tako ga bez imalo grižnje savjesti možete uvrstiti i na listu ‘božićni kolači’, prigodno ga ukrasiti blagdanskim ruhom i za Božić osvježiti blagdanski stol. Možete ovaj kolač ispeći u običnom četvrtastom limu za kolače pa ga rezati na kocke, a možete se i poigrati pa ih ispeći kao muffine. Ako mislite da je kuglof od mandarina preobičan ovakav kakav jest, tada ga slobodno premažite kakvom finom kremom na bazi sira i vrhnja. Savršeno će se uklopiti u doživljaj mandarine u kolaču 😉

Kuglof od mandarina i kokosa

POTREBNO:

  • Kolač od mandarina6-7 mandarina
  • 3 jaja
  • 200 g šećera
  • 150 g maslaca
  • 220 g glatkog brašna
  • 80 g kokosa
  • 100 ml jogurta
  • 1 prašak za pecivo
  • 1 vanilin šećer

PRIPREMA:

  1. Mandarine oprati uz pomoć četkice. Obavezno ukloniti vrhove peteljki ukoliko ih imaju. Preliti ih vodom pa nakon što voda provrije, kuhati još 2-3 minute. Promijeniti vodu pa ponovo prokuhati još 2-3 minute. Ocijediti mandarine pa ih narezati na krupnije komade i usitniti štapnim mikserom u kašu. Ukoliko imate blender, napravite to u njemu, još je lakše. Mandarine su nakon prokuhavanja mekane i bez problema se samelje čak i kora.
  2. Miksati cijela jaja sa šećerom i vanilin šećerom. Dodati otopljeni maslac, brašno, jogurt i prašak za pecivo. Na kraju umiješati mljevene mandarine i kokos.
  3. Kalup za kuglof premazati debljim slojem maslaca i obilno posipati brašnom. Ako kalup ne namastite dovoljno, kuglof će se nakon pečenja zalijepiti i neće se moći lijepo istresti iz kalupa. U kalup uliti biskvitnu smjesu sa mandarinama, poravnati i peći u pećnici zagrijanoj na 180 C 30 min. Kuglof je pečen kada na površini blago ispuca, a rubovi mu potamne. Provjerite za svaki slučaj čačkalicom da li je pečen do kraja tako što ćete čačkalicu ubosti u najdublji dio kolača. Ako čačkalica ostane suha, pečen je!
  4. Pečeni kuglof izvadite i ostavite da odstoji 10-tak minuta te ga pažljivo istresite iz kalupa na pladanj na kojem ćete ga i posluživati. Posipajte ga šećerom u prahu, dodajte mu još voća uokolo ukoliko želite i poslužite!

Dobar tek i ugodni blagdani!

Recept u slikama:

Mandarine prokuhatiPripremiti biskvitnu smjesu sa mljevenim mandarinama i kokosomIzliti smjesu u namašćen kalup za kuglofIspeći kuglof u pećniciPečeni kuglof kratko proholaditi u kalupuPa ga istresti na pladanjPrigodno ukrasiti i poslužiti

Oznake:

  • Prikaži komentare (5)

  • Cukrica04

    Ovaj kuglof mi je savrsen za pocetak ovogodisnje adventske price.
    Isprobavam u subotu popodne! 😊

  • Katica

    Mmm.. Zelim ga probat napravit!😃 Koliko je zličica 1 prasak za pecivo i vanilije secer? Ovdje kod nas nema za kupiti u vrecicama. !! Unaprijed vam hvala na odgovoru. 😃

  • Cukrica04

    Ispeceno.
    Zaista je predivan, mirisan i svjez.
    Nikakvih problema nisam imala sa izradom, jedino sam metla malo vise jogurta jer mi se masa cinila pregusta, to valjda ovisi o kolicini soka u mandarinama.
    Hvala, pozdrav Vukovaru.

  • Sandra Gašparić

    Otprilike 2 pune male žličice 😉

  • Žiži

    Hvala na odličnom receptu. Ovo ćemo ponavljati. Pozz

  • Odgovori

Vaš e-mail neće biti objavljen. Obavezna polja označena su sa *

Komentar

  • Ime *

  • E-mail *

  • Webstranica


Pročitajte na ReciPeci i …

Jabuke u šlafroku – starinsko jelo za velike i male

Jabuke u šlafroku starinsko su jelo koje vole sve generacije. Jednostavno, slatko, mirisno i ...

Proljetne police od krumpira

Police od krumpira jelo su koje je fino u svako doba godine, a proljeće ...

Mini prhke orehnjače – slatki okus tradicije

Da, baš tako. Mini prhke orehnjače. Ne makovnjače. Ne niti rogačnjače. Samo male slatke ...

Rolane lasagne sa šunkom

Kada nemam ideju što skuhati za ručak, obično odem u dućan i hodajući između ...

Julka šnite (Juli pita)

Julka šnite (poznate još i kao Juli pita ili Juliška kocke) definitivno su kolač ...